Viktor Orbán a Ursula von der Leyenová sa stretli v ostrej parlamentnej debate

❚❚

Bratislava 9. októbra 2024 (HSP/ Euronews/ Foto: TASR/AP-Jean-Francois Badias))

 

Viktor Orbán a Ursula von der Leyenová sa postavili zoči-voči počas stredajšej plamennej rozpravy v Európskom parlamente. Obaja lídri predstavili protichodné vízie budúcnosti Európy a odhalili svoju silnú vzájomnú antipatiu. Ich prejav zhrnula redakcia Euronews

Orbán v Štrasburgu
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (Ursula von der Leyenová a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky v rámci diskusie o maďarskom predsedníctve v Rade EÚ na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu

Maďarský premiér Viktor Orbán vystúpil pred Európskym parlamentom v Štrasburgu a postavil sa zoči-voči predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

.

Medzi mnohými spornými bodmi zasadnutia Euróspkeho parlamentu boli vojna na Ukrajine, spôsob, ako najlepšie riešiť rastúci problém konkurencieschopnosti Európy, a v neposlednom rade migrácia.

Maďarský premiér odmietol reakciu EÚ na vojnu na Ukrajine ako “nedostatočne naplánovanú a zle realizovanú”. Vyzval blok, aby obnovil komunikáciu s Kremľom, o čo sa pokúsil počas kontroverznej júlovej návštevy Moskvy, známej ako “mierová misia“.

.

„Európska únia má chybnú politiku, pokiaľ ide o túto vojnu,“ povedal poslancom Európskeho parlamentu. „Ak chceme vyhrať, musíme túto prehrávajúcu stratégiu zmeniť,“ vyjadril sa maďarský premiér.

Predsedníčka Európskej komisie na margo Orbánovej cesty do Moskvy v lete prízvukovala: „Stále existujú ľudia, ktorí z tejto vojny neobviňujú útočníka, ale napadnutého. Nie Putinovu túžbu po moci, ale túžbu Ukrajiny po slobode. Chcem sa ich spýtať: obviňovali by niekedy Maďarov za sovietsku inváziu v roku 1956? Alebo Čechov a Slovákov za sovietske represie v roku 1968?“

„Ľudia na Ukrajine sú bojovníci za slobodu, rovnako ako hrdinovia, ktorí oslobodili strednú a východnú Európu spod sovietskej nadvlády,“ dodala. Orbán na toto porovnanie ostro zareagoval, označil ho za “omyl” a povedal, že maďarská revolúcia z roku 1956 nemá “nič spoločné” s ukrajinským odporom proti ruským vojskám.

„V minulosti, ako sa uvádza v Zmluvách, bola Komisia strážcom dohôd, bola neutrálnym orgánom,“ povedal. „Jej úlohou bolo odložiť politické debaty bokom a riešiť rozdiely právnym spôsobom, ale to sa teraz zmenilo. Namiesto toho, aby bola strážcom zmlúv, je to politický orgán, politická zbraň,“ dodal na priamu adresu von der Leyenovej.

 

.

Orbán vystupuje na pódium

Na margo sťažností progresívnych poslancov boli očakávania pred Orbánovým vystúpením v Štrasburgu vysoké. Orbán, ktorého krajina vykonáva rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, začal svoj prejav slovami, že EÚ “sa musí zmeniť”, keďže čelí ” najzávažnejšiemu obdobiu” vo svojej modernej histórii.

Maďarský premiér vyjadril obavy z hospodárskej stagnácie bloku a vyzval na prijatie ráznych opatrení na zvýšenie konkurencieschopnosti a odstránenie rozdielov vo vzťahu k Spojeným štátom americkým a Číne v súlade so závermi predloženej hodnotiacej správy Maria Draghiho, ktorá bola zverejnená minulý mesiac.

Následne zaútočil na Zelenú dohodu (Green Deal) z dielne kabinetu Ursuly von der Leyenovej za to, že vo svojom návrhu nezohľadňuje “priemyselnú politiku”. Zo spomaleného rastu EÚ a vysokých cien energií priamo obvinil spoločnú stratégiu “odklonu” od ruských fosílnych palív kvôli vojne na Ukrajine.

Orbán tiež odsúdil to, čo označil za brzdiace “obchodné obmedzenia”, čo bola zjavná narážka na clá na elektromobily vyrobené v Číne, ktoré EÚ schválila minulý týždeň po intenzívnych rokovaniach a proti ktorým sa Maďarsko dôrazne postavilo.

Ale zatiaľ čo v otázkach hospodárstva a klímy hral premiér relatívne na istotu, drasticky zvýšil napätie v diskusii, keď sa venoval téme nelegálnej migrácie. Orbán v pléne vyhlásil, že príchod žiadateľov o azyl z krajín s nízkymi príjmami “zvyšuje antisemitizmus, násilie na ženách a homofóbiu”.

.

Síce svoje tvrdenia nijako nepotvrdil, s dôrazom v hlase vyhlásil : „Fakty hovoria samy za seba.“

Ako riešenie navrhol, aby sa EÚ zamerala na zriadenie “vonkajších kontaktných bodov”(hotspotov) v susedných krajinách, ktoré by spracúvali žiadosti o azyl. Na európske územie by podľa neho mali byť vpustení len tí, ktorých žiadosti boli schválené.

„Bez vonkajších hotspotov nemôžeme Európanov chrániť pred nelegálnou migráciou,“ povedal poslancom EP. „Iné riešenia sú úprimne povedané ilúziou,“ dodal.

Myšlienka presunutia migračných postupov za hranice však získala v posledných mesiacoch na sile. V máji podpísalo 15 členských štátov list, v ktorom predložili niekoľko návrhov na urýchlenie tohto projektu, ktorý však zostáva diskutabilný kvôli možnému porušovaniu základných práv.

 

Von der Leyenová reaguje

Ursula von der Leyenová sa vo svojej reakcii snažila vyvrátiť Orbánove námietky.

Pokiaľ ide o hospodárstvo, šéfka Komisie uviedla, že Maďarsko “smeruje presne opačným smerom, vzďaľuje sa od jednotného trhu“ tým, že zvyšuje dane voči európskym spoločnostiam a “zo dňa na deň“ zavádza vývozné obmedzenia.

„Ako môžu európske podniky dôverovať vláde, ak sa na ne zameriava svojvoľnými kontrolami alebo im blokuje povolenia? Alebo ak verejné zákazky dostáva väčšinou malá skupina príjemcov?,“ povedala.

„To vytvára neistotu a podkopáva dôveru investorov,“ kritizovala predsedníčka.

V otázke energetiky obhajovala svoje výsledky v znižovaní závislosti bloku od Moskvy a obvinila Maďarsko, že sa naháňa za “alternatívnymi spôsobmi“ nákupu ruských fosílnych palív. Pripomenieme, že Budapešť je v tejto chvíli vyňatá z uplatňovania zákazu EÚ na nákup ruskej ropy.

.

„Rusko opakovane dokázalo, že jednoducho nie je spoľahlivým dodávateľom. Takže už nemôžu existovať žiadne výhovorky. Kto chce európsku energetickú bezpečnosť, musí k nej v prvom rade prispieť,“ povedala von der Leyenová.

V otázke migrácie opäť odsúdila Orbánovu vládu za rozšírenie systému tzv. národných kariet pre ruských a bieloruských občanov, túto kritiku však Budapešť popiera. Ďalej kritizovala podpis bezpečnostnej dohody s Pekingom, ktorá umožňuje nasadenie čínskych policajtov v Maďarsku.

„Všetci chceme lepšie chrániť naše vonkajšie hranice. Úspešní však budeme len vtedy, ak budeme spoločne bojovať proti organizovanému zločinu a preukážeme vzájomnú solidaritu,“ vyjadrila sa von der Leyenová.

„A keď už hovoríme o tom, koho (do EÚ) vpustíme: Ako je možné, že maďarská vláda pozýva ruských občanov do našej Únie bez dodatočných bezpečnostných kontrol?,“ opýtala sa predsedníčka.

„To robí z nového maďarského vízového systému bezpečnostné riziko nielen pre Maďarsko, ale pre všetky členské štáty. A ako je možné, že maďarská vláda dovolí čínskej polícii pôsobiť na svojom území?,“ pokračovala.

.

„Toto nie je obrana suverenity Európy. Sú to zadné dvierka pre zasahovanie zo zahraničia,“ vyhlásila.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:29

Obyvatelia východonemeckého mesta Halle si v stredu pripomenuli piate výročie útoku na tamojšiu synagógu, pri ktorom zomreli dvaja ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia.

Halle
Na snímke zľava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, majiteľ kebabárne “‘Kiez Doener” Ismet Tekin a premiér nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff počas slávnostného kladenia vencov v Halle v Nemecku v stredu 9. októbra 2024
16:28

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo oslobodenie dvoch dedín v Kurskej oblasti. Jej časť naďalej ovládajú ukrajinské sily po pozemnej ofenzíve zo začiatku augusta.

16:09

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou postúpili do štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane. V stredajšom stretnutí 2. kola zdolali domácu čínsku dvojicu Tchang Čchien-chuej, Wang Si-jü hladko 6:1, 6:2.

16:05

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu prijali uznesenie o demokratickom úpadku v Gruzínsku, čo fakticky zastavilo jeho integráciu do Európskej únie. Gruzínsko získalo štatút kandidátskej krajiny EÚ len v decembri predošlého roka.

15:37

Sobotňajšia schôdzka kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku sa odkladá po tom, čo americký prezident Joe Biden zrušil svoju plánovanú cestu do Nemecka pre situáciu v súvislosti s hurikánom Milton v Spojených štátoch. Potvrdilo to v stredu americké velenie na základni Ramstein.

15:36

Trojhodinovú rozpravu Európskeho parlamentu v Štrasburgu k programu maďarského predsedníctva v stredu v záverečnom vystúpení označil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán za diskusiu plnú “už známej propagandy”.

14:53

Rusko v stredu v neprítomnosti odsúdilo na 14 rokov a šesť mesiacov väzenia bývalého amerického vojaka Trevora Reeda, ktorý bojoval na Ukrajine po tom, čo strávil dva roky v ruskom väzení a následne bol prepustený v rámci výmeny väzňov.

14:52

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen požiadal lídrov troch politických strán, ktoré získali v parlamentných voľbách najviac hlasov, aby medzi sebou rokovali o možných vládnych koalíciách. Cieľom podľa neho je vyjasniť možnosti vzájomnej spolupráce. Van der Bellen o tom informoval v stredu.

14:52

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že EÚ spúšťa operáciu humanitárneho vzdušného mosta pre Libanon a jej členské štáty zmobilizovali ďalšiu pomoc pre obyvateľov tejto krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali