Vernisáž výstavy Od bohyne k Bohorodičke

❚❚

Prešov 2. októbra 2024 (HSP/Foto:CYRILOMETODIADA)

 

Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, CYRILOMETODIADA, o. z., nadácia PRO PATRIA a Spolok Srbov na Slovensku vás pozývajú na vernisáž výstavy Od bohyne k Bohorodičke, vdýchnuté Božím Duchom, ktorá sa uskutoční dňa 2. októbra 2024 o 16:00 hod. v Pravoslávnej bohosloveckej fakulte PU, na Masarykovej 15 v Prešove

vernisáž
Vernisáž Od bohyne k Bohorodičke

Výstava bude prístupná verejnosti do 30. októbra 2024.

.

Výstava obrazov mladých srbských umelcov Od bohyne k Bohorodičke, vdýchnuté Božím Duchom vznikla ako plod dvoch duchovných tvorivých kresťanských umeleckých dielní, a to v lokalitách Donja Branjevina v Srbskej republike a Devín v Slovenskej republike, ktorých cieľom je združovať nadaných, vzdelaných maliarov v oboch krajinách, ako aj mimo nich, aby boli svedkami Božieho slova prostredníctvom maľby.

A keďže je jazyk umenia univerzálny a schopný jasne hovoriť, tieto umelecké tvorivé dielne sa zaoberajú vecami potrebnými dnešnému človeku, zmätenému a hľadajúcemu svoj vlastný zmysel.

.

Od bohyne k Bohorodičke 2_10_24 (1)

Daniela Suchá, CYRILOMETODIADA, o. z.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:59

Izraelská armáda podnikla viacero útokov v Pásme Gazy, pri ktorých zahynulo celkovo najmenej 60 Palestínčanov.

11:58

Poľské ministerstvo zahraničných vecí dôrazne odsúdilo iránsky raketový útok na Izrael a v súlade s postojom EÚ podporilo snahy o deeskaláciu napätia na Blízkom východe.

11:55

Pri výbuchu v mobilnom dome na severe Nemecka zahynuli dvaja ľudia, oznámila tamojšia polícia.

11:34

Severná Kórea vypustila na Južnú Kóreu vyše 150 balónov s odpadkami, uviedla juhokórejská armáda. Ide o prvú takúto akciu za posledných desať dní.

KĽDR vypustila na Južnú Kóreu ďalších 150 balónov s odpadkami
Balóny s odpadkami, ktoré podľa juhokórejských médií vypustili zo Severnej Kórey, letia nad Soulom
10:54

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel dôrazne odsúdili útoky Iránu na územie Izraela. Ešte ich odsúdil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

10:52

V Rwande zaznamenali ďalších päť obetí marburskej hemoragickej horúčky. Celkovo tak v krajine evidujú už 11 obetí tohto ochorenia, oznámilo rwandské ministerstvo zdravotníctva.

Počet obetí nákazy vírusom Marburg vzrástol na 11
Na snímke zdravotnícky pracovník z oddelenia prevencie a kontroly infekcií odetý v ochrannom obleku nesie jedlo do izolačného stanu, v ktorom je v karanténe muž po kontakte s nositeľom vírusu Marburg v kenskej metropole Nairobi
10:34

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval Irán a libanonské militantné hnutie Hizballáh, aby okamžite ukončili útoky na Izrael. Upozornil na to, že Irán riskuje ďalšie vzplanutie konfliktu na Blízkom východe. 

Scholz: Irán riskuje ďalšie vzplanutie konfliktu na Blízkom východe
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
10:27

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová odmietla podpísať kontroverzný balík zákonov, ktorý podľa ľudskoprávnych organizácií a EÚ obmedzí práva LGBT+ ľudí.

 

10:26

Jemenskí povstalci húsíovia zaútočili tromi raketami s plochou dráhou letu Kuds 5 na vojenské ciele hlboko v území Izraela. Uviedol vojenský hovorca jemenského hnutia Jahjá Sarí. Izrael o žiadnych útokoch húsíov neinformoval.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali