Vernisáž – pozdrav z Vojvodiny v Žiline

❚❚

Žilina 27. mája 2024 (HSP/Foto:Archív CYRILOMETODIADA)

 

Pri príležitosti Dňa slovanského písomníctva a kultúry sa v Gold wing v Žiline uskutočnila vernisáž výstavy mladých srbských umelcov Pozdrav z Vojvodiny, ktorá sa konala pod záštitou veľvyslanca Srbskej republiky v SR Jeho Excelencie Aleksandara Nakića

Vernisáž srbských umelcov
Na snímke vernisáž mladých srbských umelcov

Po zaznení tónov fujary v podaní fujaristu Štefana Suchého Pavol Slota privítal mladých srbských umelcov z Vojvodiny a všetkých prítomných. Odovzdal srdečné pozdravenia spoluorganizátora výstavy Antona Hrnku, zakladateľa Nadácie Pro Patria, ktorý sa na podujatí nemohol zúčastniť. Pavol Slota predniesol posolstvo protojereja Petra Savčáka z Pravoslávnej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity, ktorý sa tiež na podujatí nemohol zúčastniť z pracovných dôvodov:

.

„Drahí organizátori a účastníci tohto krásneho podujatia!

V mene Pravoslávnej bohosloveckej fakulty, v mene svojom a verím, že aj v mene všetkých, ktorí si ctia umenie, slovanskú vzájomnosť i duchovné hodnoty, vás chcem srdečne pozdraviť a hoc aj takto na diaľku podporiť. Umenie a Cirkev sa dotýkajú spoločného a dovolím si tvrdiť najdôležitejšieho, to jest duše človeka. Reagujú na všetko to krásne, no aj strašné, čo sa jej dotýka, čo ju formuje, no žiaľ aj deformuje. Pomáhajú jej odhaliť krásy raja i temné zákutia pekla. No skutočné autentické umenie a skutočná autentická Cirkev vedú človeka k poznaniu a uskutočneniu toho, o čom sa tak realisticky píše vo Svätom Evanjeliu – že Kráľovstvo Božie je v prvom rade v našom vnútri. Ak táto výstava k tomuto cieľu a taktiež všetkému, čo je nielen srbské, slovenské, slovanské či jednoducho ľudské, prispieva, má veľký význam a ja sa za ňu chcem všetkým jej organizátorom a tvorcom úprimne poďakovať. S úctou, radosťou a prianím Božej blahodate ostáva, aj keď fyzický neprítomný, no duchom s vami protojerej Peter Savčak z Pravoslávnej bohosloveckej fakulty.“

.

Po tónoch fujary Stane Ribić, predseda Spolku Srbov na Slovensku, poukázal na historicky významné pozitívne vzťahy medzi slovenským a srbským národom. Vyjadril presvedčenie, že týmito podujatiami sa budú tieto vzťahy a väzby utužovať a rozvíjať.

Po tónoch fujary kurátorka výstavy Daniela Suchá, predsedníčka občianskeho združenia CYRILOMETODIADA, predniesla svoj príhovor:

„Vážení hostia, milí priatelia,

je pre mňa cťou vám predstaviť autorov výstavy a ich tvorbu. Výtvarné práce študentov Nikolu Mitića, Teodory Petković, Marka Piroški a študentov magisterského štúdia Filipa Džolića a Miroslava Janina, z Akadémie umení v Novom Sade vznikli v spolupráci pravidelnej umeleckej tvorivej dielne „Od bohyne k Bohorodičke“ a združenia CYRILOMETODIADA. Samotná umelecká tvorivá dielňa „Od bohyne k Bohorodičke“ sa zrodila na archeologickom nálezisku Donja Branjevina v obci Odžaci v Srbsku. Myšlienkou organizátora Nenada Živanova, predsedu kultúrneho združenia „Atanasije Nikolić“, je, aby na novoobjavenom archeologickom nálezisku umelci hľadali prostredníctvom umeleckého jazyka odpovede na najhlbšie otázky: kto sme, odkiaľ pochádzame a kam ideme.

Umelci v júni 2023 tvorili umelecké diela aj na Slovensku, a to na kultúrne a národne veľmi dôležitom mieste – velebnom Devíne, starobylom mieste s veľkým historickým a duchovným významom pre slovenský i srbský ľud. Na tom mieste začali podľa tradície sv. Cyril a sv. Metod svoje poslanie vzdelávať Slovanov a šíriť hlaholiku, ale aj šíriť a hlásať kresťanskú, apoštolskú vieru.

.

Tak ako umelci praveku tvorili a prispievali k rozvoju svojej kultúry, aj dnes sa umelci snažia prispieť ku kultúre rozvíjaním svojho individuálneho rozmýšľania o svete. Avšak to, čo túto tvorivú dielňu ukotvuje, je mocný koreň. Koreň, ktorý rastie do hĺbky a ktorý svojimi bočnými koreňmi preniká k prvým civilizáciám, čím sa usiluje spolu so zjavením, ktoré nám bolo zvestované prostredníctvom kresťanstva a bohatej tradície, šíriť, rozpínať a takto zušľachtený a mocný vytrysknúť zo zeme a rozprestrieť svoje hranice a obzory do neba. Takéto ovocie sa dotkne toho, čo je očiam neviditeľné, čo je večné, čo nás obklopuje a k čomu všetci spejeme. Ašpiráciou študentov tvorivej dielne je preto výtvarným jazykom odhaliť, poukázať a prezentovať dnešnému človeku jeho korene a tradície, ktoré nás všetkých, a najmä slovenský a srbský národ spájajú. A to všetko s cieľom prispievať k rozvoju hrdosti na svoj národ a slovanský pôvod, ako aj šíriť kresťanskú vieru, slovo a pravdu. Z takýchto diel inšpirovaných kresťanskou tematikou dýcha a vyžaruje vplyv byzantskej ikonopisnej tradície, zatiaľ čo sa v niektorých dielach objavujú symboly, archetypy a vplyvy ruskej avantgardy zo začiatku 20. storočia. Túžbou umelca je priviesť diváka do kontaktu s kolektívnym a individuálnym duchovným dedičstvom. Využitie obrátenej perspektívy ako v kresbe, tak aj vo svetelnom spracovaní ďalej napomáha, posilňuje a usmerňuje pozornosť diváka, aby nasmeroval svoj pohľad na seba. Každý z umelcov má charakteristický rukopis, štýl. To, čo tvorí celok, je téma, spoločná inšpirácia, ktorá hovorí o hlbokom spletitom duchovnom dedičstve kompletného slovanského, ako aj celého ľudského rodu.“

Filip Džolić vyjadril radosť z realizácie výstavy v Žiline, poďakoval všetkým zúčastneným a obzvlášť tým, ktorí sa podieľali na realizácii tejto výstavy, a na znak vďaky podaroval Pavlovi Slotovi ikonu Matky Božej.

Fujarista Štefan Suchý ukončil podujatie hrou na fujare a spevom, potom nasledoval prípitok a milé rozhovory pri príjemnom občerstvení.

Daniela Suchá

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali