Věra Jourová údajne končí. Zostanú po nej korupčné aféry a útoky na Maďarsko

❚❚

Brusel/Praha 26. septembra 2023 (HSP/MagyarNemzet/Politico/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová potvrdila, že sa nebude uchádzať o tretí mandát v Bruseli, informuje Magyar Nemzet

Věra Jourová
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová

“Už toho bolo dosť,” povedala v pondelok, pričom si nebola istá, či sa vráti do českej politiky. “Viete, po desiatich rokoch by si človek možno mohol dopriať nejaký politický detox,” dodáva.

.

Jourová bola do komisie prvýkrát nominovaná v roku 2014 bývalým českým premiérom Andrejom Babišom.

 

.

Kontakty na Sorosa a útoky na Maďarsko

Už vtedy bola v úzkom kontakte s kruhmi Georgea Sorosa. A to až do takej miery, že počas piatich rokov svojho funkčného obdobia do roku 2019, sa Jourová a jej tím zúčastnili najmenej 18 oficiálnych stretnutí so Sorosovou Nadáciou otvorenej spoločnosti. Ako aj ďalšími pseudoobčianskymi organizáciami napojenými na amerického miliardára.

V súčasnej komisii, ktorá vznikla v roku 2019, je česká podpredsedníčka zodpovedná za európske hodnoty, transparentnosť a právny štát. V poslednej menovanej úlohe je hlavnou osobou zodpovednou za opakované útoky na maďarskú vládu.

Jedným z jej najprovokatívnejších výrokov je z roku 2020 keď označila Maďarsko za “chorú demokraciu”.

V reakcii na to Viktor Orbán napísal list Ursule von der Leyenovej. Informoval ju, že pozastavuje bilaterálne politické vzťahy s Jourovou kvôli jej urážlivým výrokom na adresu Maďarska a maďarského ľudu a vyzval ju, aby odstúpila.

 

Zapletená do korupcie

Politička, ktorá tak veľmi dbá na dodržiavanie zásad právneho štátu, sa nevyhla obvineniam z korupcie.

V roku 2006 ju zatkli na pražskom letisku pre podozrenie, že ako námestníčka ministra pre regionálny rozvoj prijala úplatok dva milióny českých korún z fondov EÚ na rekonštrukciu Budišovského zámku.

.

Jourová strávila 33 dní vo vyšetrovacej väzbe, ale štátne zastupiteľstvo neskôr prípad proti nej zrušilo pre nedostatok dôkazov. Neskôr zažalovala český štát o 300 000 korún odškodného, z čoho dostala 120 000 korún.

Táto česká politička nie je jediným eurokomisárom, ktorý nenávidí Maďarsko a ktorý odišiel alebo odíde z Bruselu po skončení svojho funkčného obdobia. Frans Timmermans sa vrátil do Holandska, aby sa stal kandidátom ľavice na post predsedu vlády a nahradil Wopkeho Hoekstru, ministra zahraničných vecí, ktorý je tiež nepriateľsky naladený voči Maďarom.

Guy Verhofstadt, Belgičan známy svojím luxusným životným štýlom a presadzovaním úsporných opatrení, v máji oznámil, že nebude kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu v budúcom roku a odchádza z politiky. Komisár EÚ, ktorý neustále útočí na Maďarsko, bol v posledných rokoch zapletený do škandálov, od svojej luxusnej vily zrekonštruovanej z verejných peňazí až po podozrivo vysoké “benefity” a škandál s offshorovým biznisom.

Politickú scénu opúšťa aj Sophie in ‘t Veldová, holandská poslankyňa Európskeho parlamentu od roku 2004. Europoslankyňa patrí v Bruseli k najostrejším kritikom migračnej politiky maďarskej vlády, ale nešetrí ani Poliakov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:35

Dvaja nemeckí piloti zahynuli pri páde lietadla vyrobeného ešte v časoch druhej svetovej vojny, ktoré havarovalo na juhu Fínska a následne začalo horieť. K nehode došlo len niekoľko minút po štarte. Oznámila to vo štvrtok tamojšia polícia.

17:34

Nórsko v blízkej budúcnosti poskytne Ukrajine šesť stíhačiek F-16. Na sociálnej sieti Facebook to vo štvrtok uviedol ukrajinský minister obrany Rustem Umerov po rokovaní so svojím nórskym rezortným partnerom Bjrnom Arildom Gramom.

17:25

Česko sa s Dánskom a Holandskom dohodlo na pokračovaní dodávok munície pre Ukrajinu aj v roku 2025. Na sociálnej sieti X to vo štvrtok napísal český premiér Petr Fiala.

16:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok v Bruseli podpísali dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Oznámili to ukrajinský prezident aj úrad gréckeho premiéra.

16:49

Členovia izraelského bezpečnostného kabinetu boli informovaní, že vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy. Pre agentúru Reuters to vo štvrtok uviedli dvaja vládni predstavitelia oboznámení s touto záležitosťou.

16:33

Pre šesť departmentov na juhu Francúzska vyhlásili tzv. červenú výstrahu pred záplavami vyvolanými mimoriadnymi lejakmi. V jednej zo zasiahnutých oblastí napadlo podľa tamojších meteorológov za ostatných 48 hodín až 630 milimetrov zrážok.

15:57

Izraelský nálet na školu v Pásme Gazy, ktorá slúžila na ubytovanie palestínskych presídlencov, si vo štvrtok vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch vrátane piatich detí.

15:34

Ukrajinská polícia rozbila drogový kartel, ktorého členovia vyrábali psychofarmaká a predávali ich prostredníctvom internetu, oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali