Veľký prielom pre AfD. Merz je otvorený spolupráci CDU a AfD

❚❚

Bratislava 26. júla 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR/AP/dpa-Michael Kappeler)

 

Merzova zjavná demontáž straníckej bariéry proti AfD na miestnej úrovni prichádza len niekoľko dní po tom, čo prieskum verejnej mienky ukázal, že podpora antiglobalistickej strany opäť dosiahla nové historické maximum, a to 22 % hlasov v krajine – len štyri percentuálne body za CDU, píše Robert Semonsen pre The European Conservative

Friedrich Merz
Na snímke Friedrich Merz

Líder CDU Friedrich Merz cez víkend v rozhovore vyhlásil, že je otvorený zrušeniu “firewall” proti Alternative für Deutschland (AfD) a spolupráci s touto stranou na miestnej úrovni, čo vyvolalo ostré kritiky politikov v jeho strane aj mimo nej.

.

V “letnom rozhovore”, ktorý v nedeľu 23. júla odvysielala verejnoprávna televízia Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), Merz, ktorý sa pred rokom a pol ujal vedenia liberálno-establišmentovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), všetkých šokoval, keď oznámil zrušenie bariéry – aspoň na miestnej úrovni – proti AfD, ktorú sa predtým zaviazal dodržiavať bez ohľadu na všetko.

Merz síce opätovne potvrdil, že jeho strana nebude spolupracovať s AfD v zákonodarných orgánoch na všetkých úrovniach – od Európskeho parlamentu cez Spolkový snem až po krajinské parlamenty -, ale uviedol, že zákaz spolupráce CDU s pravicovo-populistickou stranou sa nevzťahuje na miestnu úroveň.

.

S demokraticky zvolenými predstaviteľmi AfD sa musí jednať pragmaticky, povedal Merz vo vysielaní. “Samozrejme, sme povinní akceptovať demokratické voľby,” začal. “A ak je tam zvolený správca okresu, starosta, ktorý patrí k AfD, je samozrejmé, že sa hľadajú spôsoby, ako v tomto meste ďalej pracovať.”

Koncom júna zaznamenala AfD historický prielom, keď občania v Sonnebergu vo východnej spolkovej krajine Durínsko zvolili politika AfD Roberta Sesselmana do funkcie okresného správcu. O týždeň neskôr si pravicová strana pripísala ďalšie prvenstvo, keď jej kandidát Hannes Loth vyhral voľby starostu v Sasku-Anhaltsku.

Šéf CDU tiež odmietol myšlienku zákazu AfD, po ktorom volá pomerne veľa ľudí z ľavicovo-liberálneho prostredia v Nemecku vrátane politikov z CDU, Ľavice a Scholzovej SPD, ako aj think-tankov, keďže čoraz viac občanov hádže svoju podporu tejto antisystémovej strane.

“Zákazy strán ešte nikdy neviedli k vyriešeniu politického problému,” vyhlásil Merz.

Spolupredseda AfD Tino Chrupalla privítal vyjadrenia CDU a napísal na Twitteri: “Teraz padajú prvé kamene z čierno-zelenej ohnivej steny. V spolkových krajinách a spolkovej vláde spoločne zbúrame tento múr. Víťazmi budú občania, ktorí prostredníctvom záujmovej politiky získajú späť prosperitu, slobodu a bezpečnosť.”

.

Medzi prvými sa voči výrokom lídra strany ostro ohradil berlínsky starosta Kai Wegner (CDU): “AfD pozná len opozíciu a rozdelenie. Kde by mala byť spolupráca? CDU nemôže, nechce a nebude spolupracovať so stranou, ktorej obchodným modelom je nenávisť, rozdelenie a vylúčenie,” napísal Wegner na Twitteri.

 

.

Podobne reagovala na Twitteri aj podpredsedníčka Spolkového snemu za CDU Yvonne Magwasová, ktorá je zároveň členkou predsedníctva CDU, teda orgánu zodpovedného za plnenie uznesení spolkového výkonného výboru a za vybavovanie aktuálnych a naliehavých záležitostí.

“Či už ide o miestne zastupiteľstvo alebo Bundestag, pravicoví radikáli zostanú pravicovými radikálmi. Pre kresťanských demokratov sú pravicoví extrémisti vždy nepriateľmi!” napísala.

 

Vedúci frakcie Ľavice v Bundestagu Dietmar Bartsch vyhlásil, že je “len otázkou času”, kedy sa “firewall” proti AfD “zrúti”, a uviedol, že Merzove vyhlásenia naznačujú, že v “pravicovom firewalle” CDU sú “obrovské diery”.

Jochen Ott, vedúci frakcie SPD v krajinskom parlamente Severného Porýnia-Vestfálska, tiež spochybnil, či “firewall” CDU proti AfD vydrží. “Vyjadrenia pána Merza ma veľmi znepokojili a dúfam, že CDU tu nezradí svoje vlastné zásady,” začal Ott.

“Kedykoľvek v histórii na tom záležalo, mnohí konzervatívci neobstáli. To sa nesmie opakovať. Tým by sa aj prísaha “firewall” v spolkovej a krajinskej vláde odhalila ako klebeta,” naznačil krajinský líder SPD.

Zjavná demontáž “firewall” CDU voči AfD na miestnej úrovni prišla len niekoľko dní po tom, čo prieskum verejnej mienky ukázal, že podpora pravicovo-populistickej strany opäť dosiahla nové historické maximum, a to 22 % hlasov v celoštátnom meradle – len štyri percentuálne body za Merzovou stranou.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:28

Lode čínskej pobrežnej stráže Mej-šan a Siou-šan v noci na utorok dorazili do ruského ďalekovýchodného prístavu Vladivostok, kde sa zúčastnia na spoločných hliadkach a cvičeniach s ruskými plavidlami. V utorok o tom informovala ruská agentúra RIA.

07:28

Amerického repera Seana “Diddyho” Combsa, ktorý čelí sérii obvinení zo sexuálneho násilia, zadržali v pondelok v New Yorku. Oznámila to federálna prokuratúra, podľa ktorej žalobu zverejnia pravdepodobne v utorok.

06:55

Choroby spôsobené tzv. suberbaktériami odolnými voči antibiotikám by v priebehu nasledujúcich 25 rokov mohli usmrtiť až 40 miliónov ľudí, uvádza sa v novej štúdii projektu Global Research on Antimicrobial Resistance (Gram), ktorý sledoval globálny vplyv superbaktérií.

06:54

Kanadskú režisérku ruského pôvodu Anastasiu Trofimovovú, ktorá nakrútila kontroverzný dokumentárny film o vojne na Ukrajine, zaradila Ukrajina na zoznam osôb ohrozujúcich bezpečnosť štátu. Tlačová služba ukrajinského ministerstva kultúry a strategickej komunikácie ozrejmila, že Trofimovovej film šíri o vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine ruskú propagandu.

06:53

Pastora z amerického štátu Kalifornia prepustili po 18 rokoch strávených vo väzení v Číne. V súčasnosti sa už nachádza v Spojených štátoch, uviedlo v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí.

06:52

Spoločnosť Meta v pondelok oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie.

06:52

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v pondelok v rozhovore pre agentúru AFP uviedol, že nič nemôže ospravedlniť “kolektívne trestanie” obyvateľov Pásma Gazy zo strany Izraela. Dodal, že Palestínčania v Gaze znášajú “nepredstaviteľné utrpenie”.

06:51

Izrael rozšíril stanovené ciele vojny v Pásme Gazy o návrat obyvateľov do obcí na severe Izraela, ktoré evakuovali v dôsledku útokov libanonského radikálneho hnutia Hizballáh. V noci na utorok o tom informovala kancelária izraelského premiéra.

06:50

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v utorok odcestuje do Egypta, kde bude s egyptskými predstaviteľmi rokovať o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov. V noci na utorok to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

06:49

Armáda Spojených štátov v pondelok oznámila, že definitívne dokončila sťahovanie svojich jednotiek z afrického Nigeru.

06:49

Ruská propagandistická agentúra sa pokúša zastrašiť nemeckých voličov a podporiť krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD), uviedla v pondelok mediálna skupina, ktorá sa odvoláva na dokumenty uniknuté z ruskej agentúry.

06:47

Spojené štáty naďalej spolupracujú s Egyptom a Katarom na znení pozmeneného návrhu dohody o prímerí v Pásme Gazy. Snahou sprostredkovateľov je teraz zabezpečiť, aby to bol návrh, vďaka ktorému môžu strany dospieť ku konečnej dohode, uviedol v pondelok hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Mathew Miller.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali