Veľké množstvo komárích bodnutí vyvoláva nervozitu i zníženie sústredenosti

Veľké množstvo komárích bodnutí vyvoláva nervozitu i zníženie sústredenosti

Bratislava 29. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Veľké množstvo bodnutí od komára vyvoláva u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť či podráždenosť. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Podotkol, že komáre najviac útočia ráno a večer

komár, hmyz, koža
Ilustračné foto

“Samotné bodnutie vyvolá lokálnu imunitnú reakciu, ktorú vnímame ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch,” priblížil úrad.

Reklama

Normálna imunitná reakcia sa však podľa neho môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu. Uviedol, že vážne alergie na komáre sú najmenej desaťkrát zriedkavejšie ako nebezpečné a život ohrozujúce komplikácie po bodnutí včelou či osou.

Výskyt ochorení prenášaných komármi je podľa neho na Slovensku veľmi zriedkavý.

Reklama

“Komáre sú človekom vnímané ako obťažujúci hmyz znižujúci komfort, respektíve kvalitu života obyvateľov, a to aj pri miernom premnožení,” dodal ÚVZ.

Podotkol, že komáre najviac útočia ráno, hodinu pred a hodinu po východe slnka a rovnako večer po západe slnka.

“V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa. Pri kalamitnom výskyte pôsobia vonku obťažujúco aj celých 24 hodín,” ozrejmil.

Za kalamitu sa pritom podľa neho považuje výskyt komárov, keď je možné zaznamenať niekoľko desiatok (slabá kalamita) alebo niekoľko stoviek (silná kalamita) útokov na jednu osobu počas jednej minúty. Tento kalamitný a zvýšený výskyt komárov je podľa ÚVZ za priaznivého klimatického vývoja častým sprievodným javom po povodniach.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:23

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu júna deficit vo výške 4,012 miliardy eur. Hospodárenie štátu sa tak medziročne zhoršilo o 1,216 miliardy eur alebo 43,5 %. V pondelok o tom informovalo Ministerstvo financií (MF) SR.

14:23

Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka sa na Slovensko doviezlo 31.409 automobilov, väčšina z nich bola ojazdených. V júni bolo dovezených 5052 vozidiel, čo je medzimesačne pokles o takmer 500 áut. Vyplýva to z údajov spoločnosti Aures Holdings, pod ktorú patrí sieť predajní AAA Auto a Mototechna.

14:23

Kremeľ sleduje výsledky predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku veľmi pozorne, uviedol v pondelok jeho hovorca Dmitrij Peskov na margo výsledku ich prvého kola, v ktorom krajne pravicová strana Národné združenie (RN) jednoznačne zvíťazila.

14:22

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) víta schválenie novely zákona o pozemkoch. Bezodplatný prevod pozemkov Slovenského pozemkového fondu (SPF) na obce je kľúčový. Uviedol to v pondelok predseda ZMOS Jozef Božik.

14:18

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pokračuje vo výstavbe nabíjacích staníc pre elektromobily. Najnovšie pribudli dve nové nabíjacie stanice v jeho areáli v Bratislave na Mlynských nivách 44/a. Majú výkon 22 kilowattov (kW) a postupne budú slúžiť nielen zamestnancom a zákazníkom SPP, ale aj širokej verejnosti. Nové nabíjacie stanice vznikli vďaka spolupráci najväčšieho dodávateľa energií SPP a spoločnosti ABB. Informoval o tom Ondrej Šebesta, hovorca SPP.

14:07

Kremeľ v pondelok uviedol, že tvrdenie bieloruského ministerstva obrany, že Ukrajina presúva viac vojakov, zbraní a vojenského vybavenia do Žytomyrskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom, je dôvodom na znepokojenie.

14:07

Európska únia v pondelok obvinila americkú technologickú spoločnosť Meta z porušovania svojho zákona o digitálnych trhoch. Dôvodom je nový model reklám, ktorým Meta núti používateľov vybrať si medzi zobrazovaním cielených reklám a platením, aby sa im vyhli.

14:06

Európska komisia (EK) v pondelok privítala, že členské krajiny (Rada EÚ) prijali nový súbor sankcií proti Bielorusku.

14:06

Prívalové povodne zasiahli v nedeľu Zlínsky kraj na východe Českej republiky. Rozsiahle škody spôsobila voda v meste Fryšták a v neďaleko ležiacej obci Racková. Poškodila tam desiatky rodinných domov a cestné komunikácie. Škody sa predbežne odhadujú na viac ako desať miliónov českých korún.

13:31

Belgické predsedníctvo v Rade EÚ treba nazvať “predsedníctvom uzatvárania dohôd”. Uviedol to federálny belgický premiér Alexander De Croo pri príležitosti ukončenia polročného šéfovania na čele EÚ a pred odovzdaním predsedníckej štafety Maďarsku.

13:27

Európska komisia (EK) v pondelok obvinila americký koncern Meta Platforms, ktorému patrí Facebook či Instagram, z porušovania nových pravidiel hospodárskej súťaže pre digitálny trh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali