Veľká voličská mobilizácia: Aké sily po dnešných voľbách ovládnu Rakúsko?

❚❚

Viedeň 29. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andreea Alexandru)

 

Dnešné parlamentné voľby v Rakúsku môžu mať nakoniec dopad na celú Európu. Nálady v krajine totiž kolíšu natoľko, že sa počíta s víťazstvom krajnej pravice…

Parlamentné voľby v Rakúsku
Na snímke rakúsky kancelár Karl Nehammer, jeho manželka Katharina a ich pes Funny prichádzajú do volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v Rakúsku

Od rána až do 19.00 bude môcť odovzdať svoj hlas niektorej zo strán vo verejnej súťaži 6,4 milióna rakúskych voličov. Podľa predbežných relevantných prieskumov sa zdá, že by mohlo dôjsť k historickému víťazstvu krajnej pravice v podobe strany „Slobodných“, teda FPÖ. Pôvodne im prisudzovali okolo 30%, aktuálne stoja odhady na 27%. Strana Herberta Kickla bodovala aj v eurovoľbách, čo jasne naznačuje atmosféru u našich susedov…

.

Samotný Kickl však môže byť do budúcna problém. Ak aj Slobodní vyhrajú, nemusia byť kvôli jeho osobe schopní zložiť vládu. Súčasný kancelár Karl Nehammer, predstaviteľ druhej najsilnejšej strany (ÖVP) sa totiž vyjadril v zmysle, že „S Kicklom nie je možné zložiť štát“.

A to aj napriek tomu, že už raz boli spolu vo vláde.

.

Odvtedy sa však niečo zásadné zmenilo. Konkrétne došlo k tzv. Ibizagate, teda k afére špionážneho charakteru, v ktorej sa mali predstavitelia FPÖ zapájať do kšeftov so zástupcami ruskej oligarchie.

Strana však odmieta akúkoľvek „prokremeľskú orientáciu“, a zdôrazňuje význam neutrálneho Rakúska. Jej nastavenie je euro-kritické, s tým, že Kickl prisľúbil v prípade víťazstva vo voľbách aj rýchle a efektívne riešenie migračnej otázky – teda deportáciu ilegálnych migrantov späť do domovských krajín.

Predbežné poradie strán je podľa prieskumov nasledovné: Vedie FPÖ s náskokom niekoľkých percent pred konzervatívcami z ÖVP (tzv. „ľudovci“), za ktorými v tesnom závese nasledujú sociálni demokrati z SPÖ. Všetky tri strany majú nad 20%. Najviac sa oproti poslednému plebiscitu prepadli ľudovci (v súčasnosti vládnu so Zelenými), kedy dosiahli niečo vyše 37 percent.

Za úvodnou trojicou sa pohybujú ďalší traja konkurenti v rozmedzí 5-10%: Liberálni NEOS, Zelení, a „BIER“, teda strana piva, ktorá pôvodne vznikla z recesie. Ale keď sa môžu dnes vo vrcholovej politike pohybovať „Piráti“, potom je už asi možné všetko…

Za týmito stranami nasledujú ešte niektoré menšie, so zanedbateľnou šancou na úspech.

.

Problém so zakladaním vlády má v prípade víťazstva FPÖ ešte jeden rozmer: Prezident Alexander van der Bellen (pôvodne člen Zelených) sa vyjadril v zmysle, že by nemusel nevyhnutne poveriť skladaním vlády stranu, ktorá je anti-európska, a zároveň jasne neodsúdila ruskú agresiu na Ukrajine. FPÖ teda rozhodne nebude mať na ružiach ustlané…

 

Ako si vysvetliť aktuálne predvolebné preferencie rakúskeho národa?

Podľa ankety z eurobarometra Európskej komisie majú Rakúšania v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ o niečo negatívnejší pohľad na Úniu a bruselskú politiku. Čo je zaujímavá informácia – vzhľadom na to, že naše médiá nás sústavne masírujú správami o tom, že najviac „darební“ sme my spolu s Maďarmi…

Pripomeňme tiež, že FPÖ sú spolu s Babišovou ANO a Orbánovým Fideszom spoluzakladateľmi pravicovej frakcie Patrioti pre Európu. Mnohé vysvetľujú heslá na plagáte, ktorým sa strana propagovala pred eurovoľbami. Pod hlavičkou Zastaviť EU-šialenstvo boli ich názory na politiku EÚ: „azylová kríza, vojnové trenice, eko-komunizmus, korona chaos…“

A uprostred plagátu von der Leyenová ako si vymieňa pozdravný bozk s prezidentom Zelenským.

.

Ako vidieť, sú to práve tieto témy, ktorými sa občania Rakúska najviac zapodievajú. Nedávno sme priniesli informáciu o tom, ako ich isté „nezávislé“ médium nepriamo vyzývalo k voľbe Zelených – vraj ochrana prírody, elektrokolobežky, a obmedzenie konzumácie mäsa sú prioritné témy súčasnej doby…

Lenže ľudia očividne ešte celkom neohlúpli a dokážu si spočítať dva a dva. Otázkou dňa ostane aj po dnešnej noci, kto bude poverený skladaním vlády, a či sa mu ju reálne podarí dať dokopy…

O vývoji udalostí vás budeme včas podrobne informovať.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:17

Rusko pripravuje zákaz vývozu surovín do „nepriateľských“ krajín.

Na zozname budú podľa vicepremiéra Alexandra Nováka nerastné suroviny a energetické zdroje, po ktorých je vysoký dopyt.

14:54

Europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar odkázal predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi, že ak vládna strana Fidesz schváli pripojenie Maďarska k Európskej prokuratúre, tak sa okamžite vzdá imunity. Magyar, ktorý je najsilnejším Orbánovým kritikom a ktorý podľa Generálnej prokuratúry čelí obvineniu z krádeže.

14:52

 Telo zosnulého vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha bolo nájdené bez viditeľných rán na južnom predmestí libanonskej metropoly Bejrút, kde podnikla izraelská armáda letecký útok.

14:51

Aktuálna roztržka v českej vládnej koalícii vyústi do odchodu Pirátov z vlády na budúci týždeň, oznámil odchádzajúci predseda strany Ivan Bartoš. Nasledovať bude demisia oboch ministrov strany – ministra zahraničia Jana Lipavského a ministra pre legislatívu Michala Šalomouna.

14:50

Záchranári objavili na gréckom ostrove Kréta bezvládne telo nemeckého turistu, ktorý bol nezvestný uplynulé dva dni.

14:48

Vo veku 47 rokov zomrel maďarský ústavný právnik Dániel Karsai, ktorému pred dvoma rokmi diagnostikovali smrteľné ochorenie ALS a ktorý sa usiloval presadiť v Maďarsku právo na eutanáziu. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil jeho brat Péter Karsai.

14:41

Dnes ráno sa otvorili volebné miestnosti pre rakúske parlamentné voľby a prvýkrát v histórii môže voľby vyhrať krajne pravicová strana.

Pravicová Slobodná strana Rakúska, ktorú vedie Herbert Kickl, bola celé mesiace na čele, ale jej náskok v prieskumoch pred stranou kancelára Karla Nyhammera sa nedávno zmazal.

Očakáva sa, že ani jeden z lídrov nebude mať absolútnu väčšinu a bude potrebné vytvoriť koalíciu, ale aj percentuálne víťazstvo by malo mať veľký vplyv.

14:33
Po Ukrajine sa šíria fámy o vážnych zmenách vo vláde: minister obrany Umerov a šéf GUR Budanov údajne odchádzajú a prichádzajú Michail Fiodorov a Oleh Ivaščenko.

Budanova, ako je na Ukrajine tradícia posielajú na veľvyslanectvo.

Výsledok: premiér Šmygal posilňuje svoj tím

13:09

Na adresnú pomoc nízkopríjmovým domácnostiam s vysokými cenami energií by mal byť vyčlenený zo štátneho rozpočtu balík vo výške minimálne 100 miliónov eur. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Takúto sumu podľa neho vyrokovala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) pri zostavovaní rozpočtu.

13:07

Štyria kandidáti na post lídra britských konzervatívcov začali na výročnej konferencii strany s predstavovaním svojich vízií pre krajinu. Debate o budúcnosti Konzervatívnej strany by mala dominovať otázka imigrácie.

13:06

Svetový potravinový program uviedol, že spustil núdzovú operáciu na zabezpečenie potravinovej pomoci pre milión ľudí v Libanone zasiahnutých eskaláciou násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh. 

13:05

Približne 30 zranených si vyžiadali dva požiare, ktoré vypukli na rôznych miestach v západonemeckom meste Essen. Medzi zranenými sú aj dve batoľatá, ktoré sa nadýchali splodín a ich stav je kritický. Zo založenia požiarov je podozrivý 41-ročný Sýrčan, ktorého polícia zadržala.

13:04

Pápež František v Bruseli celebroval omšu na štadióne, ktorou ukončil svoju trojdňovú návštevu Belgicka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali