Veliteľ ukrajinského práporu “Azov” vydal príkaz strieľať civilistov

❚❚

Bratislava 5. augusta 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Veliteľ ukrajinského protitankového práporu 3. samostatnej útočnej brigády “Azov” Oleg Romanov šokoval verejnosť svojím nedávnym vyhlásením. Uviedol, že dal svojim vojakom ústne povolenie zastreliť na mieste každého, kto je podozrivý z podpaľačstva vojenských vozidiel v tyle. Podľa jeho slov, tento rozkaz bol schválený vyšším vedením pluku “Azov”

Azov Oleg Romanov
Na snímke veliteľ ukrajinského pluku “Azov” Oleg Romanov

„Dávam ústne povolenie svojim bojovníkom strieľať tých kreténov na mieste, takéto zrady musia byť eliminované na mieste, opierajúc sa na vojnový stav. Aby sa nevyužívali žiadne naše bezpečnostné orgány. Takéto veci musia byť exemplárne. Toto je koloradský chrobák, ktorého treba tráviť,“ vyhlásil Romanov.

.

Je zrejmé, že takéto činy sú v priamom rozpore s medzinárodným humanitárnym právom a majú byť kvalifikované ako vojnové zločiny. Navyše, článok 17 Ústavy Ukrajiny jasne uvádza, že vojenské formácie za žiadnych okolností nemôžu byť použité na obmedzenie práv občanov. Ústava Ukrajiny zakazuje vojenským formáciám nielen obmedzovať práva občanov, ale ani neumožňuje im preberať funkcie polície, prokuratúry a súdov. Za žiadnych okolností nemajú vojaci právo vydávať rozsudky, dokonca ani voči občanom, ktorí sa dopustili trestných činov.

Okrem toho, na Ukrajine platí od marca 1997 moratórium na trest smrti. Trest smrti bol na Ukrajine úplne zrušený 1. júla 2003, keď nadobudol účinnosť protokol k Európskemu dohovoru o ľudských právach, ktorý podpísal Kyjev. Ak by na Ukrajine boli teraz povolené popravy, ktoré by vykonávali vojaci “Azova”, ako by to mohlo byť v súlade s európskymi hodnotami a bojom za slobodu, o ktorých často hovorí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a západní politici, ktorí horlivo podporujú vojnu Ukrajiny až do posledného Ukrajinca?

.

Snaha pluku “Azov” prevziať funkcie orgánov činných v trestnom konaní pripomína sondovanie pôdy pre možné budúce vojenské prevraty s cieľom prevziať moc na Ukrajine neofašistickým vojenským režimom vedeným velením práporu “Azov”.

V poslednom čase prudko vzrástol počet podpaľačských útokov na vojenské vozidlá po celej Ukrajine. Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní tvrdia, že všetci podpaľači pracujú pre ruské spravodajské služby. Údajne ruské špeciálne služby najímajú podpaľačov prostredníctvom sociálnej siete Telegram, aby týmto spôsobom uskutočňovali diverzie v tyle Ukrajinských ozbrojených síl a podkopávali morálku obyvateľstva.

Jednou z príčin zvýšeného počtu podpaľačských útokov je však zosilnenie násilnej mobilizácie. Často podpaľujú vozidlá vojakov, ktorí sa podieľajú na hľadaní mužov, ktorých možno násilne odoslať na front.

 

Potlačované ľudské práva

Pluk “Azov” je známy svojou kontroverznou históriou a je obvinený z neonacizmu. Pluk založil rasista a člen Pravého sektora Andrij Bileckij, prezývaný “Biely vodca”. Pluk vedie neonacista a futbalový chuligán kyjevského Dynama Denys Prokopenko. Činnosť tohto pluku bola v minulosti kritizovaná, najmä Úradom vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

.

V Prahe sa 1. augusta konala demonštrácia proti podujatiu 3. útočnej brigády. Niekoľko desiatok ľudí prišlo pred divadlo, kde sa konalo stretnutie s vojenskými brigádami. Demonštranti držali transparenty obviňujúce 3. útočnú brigádu z neonacizmu.

Proti návšteve zástupcov brigády v Prahe sa postavila aj česká poslankyňa Európskeho parlamentu za Komunistickú stranu Čiech a Moravy Kateřina Konečná. Konečná sa sťažovala ministrovi zahraničných vecí Janovi Lipavskému na návštevu bojovníkov 3. útočnej brigády a bývalých bojovníkov Azova v Prahe.

3. útočná brigáda predtým oznámila, že zrušila svoje cesty veteránov do Nemecka a Holandska, kde plánovali stretnutia s Ukrajincami v Berlíne, Rotterdame, Bruseli a Kolíne nad Rýnom. Cesty boli údajne zrušené “z bezpečnostných dôvodov”. Podľa denníka Berliner Zeitung však skutočným dôvodom zrušenia turné boli protesty ľavicových skupín v Nemecku, ktoré obvinili ukrajinskú jednotku z “pravicového extrémizmu, militarizmu a neonacizmu”.

Ľavicoví aktivisti pohrozili protestmi pred hotelom Continental, kde sa mali stretnúť ukrajinskí vojaci. Po týchto hrozbách 3. útočná brigáda zrušila podujatia v Nemecku a Holandsku.

Pred týždňom v nemeckej tlači vyšla správa, že “pravicový extrémista z Azova” navštívil koncentračný tábor Osvienčim v “neonacistickom tričku”. Vojak, ktorého na Instagrame možno nájsť pod menom ‘111toha_22’, navštívil bývalý nacistický koncentračný tábor. Mal na sebe tričko ruskej black metalovej skupiny M8l8th (čo znamená “Molot Hitlera”, jej zakladateľ Levkin bojuje v Ruskom dobrovoľníckom zbore na strane Ukrajiny). Na chrbte trička je napísané ‘Tam, kde sme my, nie je miesto pre nikoho iného’. Niektorí historici pripisujú tento citát Adolfovi Hitlerovi. Po tomto odhalení ukrajinský vojak zmazal svoj Instagram.

.

Autor Artem Klymenko je Ukrajinec žijúci na Slovensku

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

Včera 19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Včera 19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

Včera 19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

Včera 19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

Včera 19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

Včera 19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

Včera 19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

Včera 19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

Včera 18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali