“Veľa nepravdivých informácií.“ Nositeľ Nobelovej ceny za fyziku kritizuje Zelených

❚❚

Washington 11. februára 2024 (HSP/Welt/Foto:Twitter)

 

Steven Chu, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku a minister energetiky USA za vlády Baracka Obamu v rokoch 2009 až 2013, obviňuje Nemecko z nesprávnej energetickej politiky. Ostro kritizuje najmä Zelených: “Od nich pochádza veľa dezinformácií”. Postoj tejto strany nie je v súlade s “našou budúcou realitou”, informuje Welt

Steven Chu
Na snímke Steven Chu

Steven Chu v denníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) kritizoval postupné ukončenie jadrovej energetiky v Nemecku a vyzval krajinu, aby prehodnotila svoje rozhodnutia v oblasti energetickej politiky.

.

Ťažký priemysel, najmä chemický a petrochemický priemysel, má továrne, “ktoré sa len tak nezapínajú a nevypínajú, ako napríklad: ups, práve nám došla energia, tak ich na jeden deň odstavíme. Dokonca aj montážna továreň, automobilka alebo závod na výrobu polovodičov potrebuje mimoriadne stabilnú energiu,” povedal Chu.

Spoločnosť si musí uvedomiť, že tieto odvetvia potrebujú lacnú elektrickú energiu – nepretržite. “A ak ju nedostanú, bude to mať na ne vážny vplyv. To by mohlo viesť k odchodu ťažkého priemyslu z Nemecka, čo by bolo pre nemecké hospodárstvo katastrofálne. Takže keď jednotliví ľudia hovoria, že nechcú toto, nechcú tamto, nechcú jadrovú energiu, nechcú ani uhlie, všetko zvládnu s obnoviteľnými zdrojmi, tak títo ľudia zrejme neprevádzkujú továrne na polovodiče, chemické závody alebo výrobné závody,” pokračoval Chu.

.

Otázka pre Nemcov, pokračoval Chu vo svojom komentári pre FAS, znie: “Chcú prosperujúce hospodárstvo, chcú udržať pracovné miesta a prosperitu a zároveň dosiahnuť svoje klimatické ciele, alebo chcú len dosiahnuť svoje klimatické ciele?” Ak chcete oboje, potom jadrová energia “už nevyzerá tak zle”, povedal Chu.

Chu ostro kritizoval Zelených. “Od zelených prichádza veľa dezinformácií. Ak by títo ľudia boli rozumní, čo mnohí nie sú, potom by uprednostnili jadrovú energiu pred alternatívou, a to plynovými elektrárňami, ktorých skleníkové plyny sa musia zachytávať.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali