Mrkva obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ktorý aktívne napomáha v imunitnom boji proti rakovinovým bunkám. Tento rastlinný pigment sa tiež aktívne podieľa na produkcii pohlavných hormónov a pomáha telu pri tvorbe silnej kostnej štruktúry. Betakarotén zlepšuje stav slizníc, má blahodárny vplyv na regeneráciu nervových buniek a tiež posilňuje odolnosť tela voči infekciám. Každodenná konzumácia mrkvy je preto výbornou prevenciou v celkovom zdravotnom stave.
Vďaka svojim užitočným vlastnostiam je mrkva často prirovnávaná k jablku, cibuli a cesnaku. Navyše liečebné výhody mrkvovej šťavy sú užitočným bonusom z konzumácie mrkvy – mrkvová šťava pomáha v prípade zvýšenej hladiny kyslosti v žalúdku, ničí baktérie v ústnej dutine a tiež pomáha pri prechladnutí. Nie je však žiaduce piť viac ako jeden pohárik mrkvovej šťavy denne.
Ďalším preventívnym prostriedkom v onkológii sú jablká. Na základe sledovania kontrolnej skupiny respondentov s ohľadom na ich stravovanie sa ukázalo, že riziko vzniku rakoviny čriev je polovičné u tých, ktorí jedli viac ako jedno jablko denne.
Táto vlastnosť jabĺk je vysvetľovaná tým, že obsahujú veľké množstvo organických zlúčenín obsahujúcich kyslík. Práve tieto zlúčeniny nedovolia nezávislým zlúčeninám poškodzovať tkanivá a tým bránia rozmnožovaniu rakovinových buniek.