Napríklad pitie veľkého množstva čaju alebo kávy zvyšuje úroveň adrenalínu, noradrenalínu a kortizolu v krvi, čo môže spôsobiť nervozitu dokonca aj u tých ľudí, ktorí nemajú problémy s psychickým zdravím. Ak má človek dispozície k vzniku stavov úzkosti, kofeín môže viesť až k záchvatu paniky.
Aby sme zabránili takýmto stavom, zaraďme do svojho jedálnička potraviny, ktoré obsahujú aminokyselinu tryptofán. Nízka hladina tejto látky znižuje produkciu serotonínu, čo spôsobuje depresiu, nespavosť, úzkosť a ďalšie psychické problémy.
Tryptofán je obsiahnutá v rybách, kraboch, špenáte, ovse, vajciach, tekvicových semienkach a sezame.
Nervozitu pomáhajú tiež znížiť potraviny, ktoré sú bohaté na antioxidanty a zinok. Je to kefír, kyslá kapusta, zelenina (artičoky, repa, brokolica), ovocie, orechy pekan a vlašské orechy, nakladané uhorky, fazuľa, kurkuma, zázvor, hovädzie mäso, pečeň, ustrice.
Už skôr vďaka rozsiahlemu skúmaniu rakovinových buniek, ktoré vykonávali poľskí vedci, sa podarilo zistiť, že pravidelná konzumácia niektorých druhov rastlinnej stravy môže slúžiť ako prevencia proti onkologickým ochoreniam (viac v článku).