Večerné prehliadky na Bojnickom zámku priblížia posolstvo a tradície Dušičiek

❚❚

Bojnice 22. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Večerné prehliadky na Bojnickom zámku priblížia posolstvo a obyčaje, ktoré sú spojené s obdobím Dušičiek a Sviatku všetkých svätých. Podujatie Svetlonos na Bojnickom zámku budú môcť návštevníci absolvovať 1. a 2. novembra. TASR o tom v utorok informovala PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Bojnice Petra Gordíková

Bojnický zámok
Na snímke Bojnický zámok

“Počas prehliadky sa hostia dozvedia fascinujúce príbehy o Svetlonosovi – bludičke z európskeho folklóru a jeho spojení so svetlom, ktoré láka pocestných,” načrtla Gordíková.

.

Návštevníci spoločne s lektorom podľa nej odhalia tajomstvá pohrebných obradov vysokopostavených šľachticov, ako bol gróf Ján Pálffy, a zistia, aké významy sa skrývajú za tradičnými oslavami a zvyklosťami našich predkov.

“V rámci prehliadky zavítajú do Stredného hradu a na záver pobudnú pri sarkofágu grófa Pálffyho, kde si pripomenú význam Pamiatky zosnulých,” doplnila.

.

Večerné prehliadky múzeum doplní o históriu a zvyky, ktoré formovali našu kultúru.

“Posolstvo a tradície Dušičiek budú zamestnanci múzea návštevníkom odhaľovať 1. a 2. novembra od 18.00 h,” dodala Gordíková.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:11

Uplatňovanie novej dane z finančných transakcií na prevody uskutočňované slovenskými podnikateľmi na účtoch v zahraničných bankách je z pohľadu európskeho práva problémové. V prípade cezhraničného zúčtovania bude dokonca zdanenie vyššie ako pri priamych prevodoch cez slovenskú banku, pretože sa na tieto prípady nevzťahuje limit 40 eur, upozornila v aktuálnej analýze partnerka poradenskej spoločnosti BMB Partners TAXAND Renáta Bláhová.

12:09

Dva mesiace pred koncom roka nie je jasné, ako bude vyzerať pomoc štátu s vysokými cenami energií pre domácnosti. Opoziční poslanci preto plánujú zvolanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti, na ktorý chcú pozvať aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD). Po utorkovom zasadnutí hospodárskeho výboru o tom informovala strana SaS.

12:07

Po samite v Kazani možno očakávať významný vývoj v oblasti vzájomných platobných mechanizmov v krajinách BRICS. Uviedol to štátny tajomník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v rozhovore pre srbské noviny Politika, ktorý bol zverejnený na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

“Verím, že každý uvidí dôležitý vývoj v tejto oblasti na záver samitu v Kazani. Ako hovoria čínski priatelia, cesta dlhá tisíc míľ sa začína jedným malým krokom,” povedal ruský diplomat.

12:06

Zrušenie InterCity (IC) vlakov sa dotkne aj ľudí so zdravotným znevýhodnením. Cestovanie medzi Bratislavou a Košicami sa predĺži o takmer trištvrte hodiny, čo môže mať vplyv na ich zdravotný stav. V utorok na to upozornilo opozičné Progresívne Slovensko (PS).

“Pre nich každá minúta naviac znamená zvýšenú bolesť a diskomfort. Pre osoby s autizmom môže takáto zmena znamenať výrazné narušenie zaužívaných rituálov,” uviedla poslankyňa PS Veronika Veslárová.

10:53

Viac než 20 hláv štátov sa v utorok stretáva v ruskom meste Kazaň, kde otvoria trojdňový summit skupiny BRICS. Schôdzka na najvyššej úrovni v takomto rozsahu sa uskutoční v Rusku prvýkrát od začiatku invázie jeho síl na Ukrajinu vo februári 2022. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Skupinu BRICS pôvodne tvorili iba Brazília, Rusko, India a Číny, neskôr sa pridala Juhoafrická republika a za posledný rok aj Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty.

Summit skupiny BRICS
Na snímke ľudia sa prechádzajú po výstavisku deň pred summitom skupiny BRICS v Kazani 21. októbra 2024
10:51

V sade pri Rovňanoch v Poltárskom okrese sa tento rok urodilo približne 30 ton jabĺk a z časti vylisovali šťavu. Úrodu bolo takto možné zhodnotiť po prvý raz. TASR o tom informovala Lenka Štepáneková, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), pod ktorý sad patrí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali