Včera bola podpísaná dohoda o obilí a dnes mali Rusi bombardovať odeský prístav. Vyvoláva to veľa otázok

❚❚

Bratislava 23. júla 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:Pixabay/Screenshot/TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Dnešné ostreľovanie prístavu v Odese spochybňuje plnenie včerajších dohôd o odblokovaní prístavov a o vývoze obilia

obilie
Ilustračné foto

Je v nich samostatná doložka, ktorou sa strany (vrátane Ruska) zaväzujú, že nezasiahnu do prístavných zariadení.

.

Včera večer ju podpísali a dnes ráno malo Rusko zaútočilo na prístav. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí sa už obrátilo na OSN a Turecko. A ministerstvo agrárnej politiky uviedlo, že v prístave sa skladuje obilie, ktoré malo byť podľa včerajšej dohody vyvezené.

Verzia ruského ministerstva obrany zatiaľ neexistuje. Je možné, že vyhlásia, že prístav nikto nezasiahol, ale dopadli tam trosky rakety zostrelenej jednotkami protivzdušnej obrany, alebo zasiahli prístav, ale nie sklad obilia a podobne.

.

Každopádne však dnešné ostreľovanie vyvolalo mnoho otázok o tom, ako sa budú včerajšie dohody realizovať a či sa budú realizovať?

Agrárnici mali v tejto súvislosti od začiatku otázky. A k vyhliadkam sa vyjadrovali dosť opatrne.

“Určite sa stane to, že sa vyvezie obilie, ktoré je na lodiach, ktoré uviazli v prístavoch od začiatku vojny. Väčšina z neho patrí veľkým nadnárodným spoločnostiam, ktoré ho nakupujú za podmienky FOB od ukrajinských výrobcov. Čo sa však stane ďalej, vyvoláva mnoho otázok. Budú majitelia plavidiel súhlasiť s ich vyslaním do vojnovej zóny? A keď sú prístavy ostreľované, ako to bolo dnes ráno v Odese? Vojna sa ešte neskončila. A nie je jasné, aká bude politika poisťovacích spoločností pre plavidlá smerujúce do ukrajinských prístavov. Budú poistení? Za akých podmienok? Otázka. Trh zatiaľ vyčkáva, ako bude dohoda fungovať v praxi,” povedal pre Stranu zástupca jednej z veľkých ukrajinských agrárnych spoločností.

 

Vyjadrenie šéfky tlačového strediska Obranných síl juhu Ukrajina a reakcia Ruska

Dnes boli v Odese odpálené štyri rakety: dve zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana, ďalšie dve zasiahli zariadenia prístavnej infraštruktúry.

.

Novinárom to oznámila šéfka tlačového strediska Obranných síl juhu Ukrajiny Natalia Gumenyuk.

Podľa nej v dôsledku zásahu rakety vznikol požiar, ktorý bol urýchlene uhasený. Rázová vlna rozbila okná na okolitých budovách.

O obetiach momentálne nie sú žiadne informácie.

Rusko tvrdí, že nemá nič spoločné s útokom na prístav Odesa: Ruskí predstavitelia povedali Ankare, že Moskva nemá s raketovým útokom na ukrajinský prístav Odesa nič spoločné, uviedol turecký minister obrany Hulusi Akar.

 

.

 

Reakcie politikov

Šéf Európskej komisie Josep Borrell komentoval raketový útok Rusov na prístav Odesa.

EÚ dôrazne odsudzuje ruský raketový útok na námorný prístav Odesa. Zasiahnutie kľúčového cieľa vývozu obilia deň po podpísaní Istanbulských dohôd je obzvlášť trestuhodné a opäť to dokazuje, že Rusko úplne ignoruje medzinárodné právo a záväzky,“ napísal na Twitteri.

borrell

Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková uviedla, že ostreľovanie prístavu v Odese je neprijateľné.

“Neprijateľné. Rusko zaútočilo na prístavné mesto Odesa necelých 24 hodín po podpísaní dohody o povolení vývozu poľnohospodárskych produktov. Kremeľ naďalej používa potraviny ako zbraň,” napísala Brinková na svojom Twitteri.

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu “jednoznačne odsúdil” raketové útoky na ukrajinské prístavné mesto Odesa, ktoré je kľúčové čo sa týka vývozu obilia cez Čierne more.

“Generálny tajomník jednoznačne odsudzuje dnešné útoky na ukrajinský prístav v Odese,” uviedol vo vyhlásení Guterresov hovorca Farhan Haq. “Úplná implementácia (dohody) zo strany Ruskej federácie, Ukrajiny a Turecka je nevyhnutná,” zdôraznil.

Dodal, že bezpečný vývoz ukrajinského obilia a ďalších produktov na globálne trhy je “zúfalo potrebný na riešenie globálnej potravinovej krízy a na zmiernenie utrpenia miliónov ľudí v núdzi na celom svete”.

.

Na toto vyhlásenie zareagovala na Telegrame hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová: “Generálny tajomník OSN António Guterres „bezvýhradne odsudzuje“ útoky na ukrajinský prístav v Odese. Je hrozné, že aj generálny tajomník OSN António Guterres „bez výhrad“ neodsudzuje skutočnosť, že kyjevský režim zabíja deti na Donbase.”

 

 

Ukrajina ukazuje prstom na Kremeľ

Ukrajina v sobotu vyhlásila, že Kremeľ bude zodpovedný za akúkoľvek potravinovú krízu, ak nedôjde k naplneniu piatkovej dohody umožňujúcej obnovenie vývozu obilnín z ukrajinských prístavov blokovaných ruskými silami. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko sa tak vyjadril v sobotu po tom, čo čiernomorský prístav v Odese zasiahli ruské rakety.

“Ruský raketový (útok) je pľuvancom (ruského prezidenta) Vladimira Putina do tváre generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a tureckému prezidentovi Recepovi (Tayyipovi) Erdoganovi, ktorí vyvinuli mimoriadne úsilie na dosiahnutie dohody,” povedal hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Nikolenko. “Ak táto dohoda nebude naplnená, Rusko ponesie plnú zodpovednosť za prehlbovanie globálnej potravinovej krízy,” dodal.

.

“Ukrajina zdôrazňuje potrebu prísnej implementácie dohôd o obnovení bezpečného vývozu ukrajinského poľnohospodárskeho tovaru cez Čierne more z troch prístavov: Odesa, Čornomorsk a Južne,” apeloval Nikolenko, ktorého citovala stanica Sky News. “Vyzývame OSN a Turecko, aby zaistili, že Rusko si splní svoje záväzky v rámci bezpečného fungovania koridoru (na vývoz) obilia,” povedal.

 

Sú ukrajinské prístavy nebezpečne pre lodnú dopravu?

Ministerstvo obrany Ruskej federácie tvrdí, že ťažba námorných prístavov ukrajinskou armádou predstavuje vysoké nebezpečenstvo pre plavbu v Čiernom mori.

Ruské médiá sa odvolávajú na údaje zverejnené šéfom Národného kontrolného centra obrany Ruskej federácie Michailom Mizincevom, podľa ktorých bolo v ukrajinských prístavoch zablokovaných 67 lodí z 15 krajín pre nebezpečenstvo mín.

Uvádza tiež údaje pohraničnej služby FSB Ruskej federácie, že ukrajinská armáda nainštalovala 420 mín na prístupoch k prístavom Odesa, Očakov, Černomorsk a Južnyj.

.

Tieto vyjadrenia, ako aj raketový útok na prístav Odesa, komentoval Michail Podoljak, poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny.

“Atrament ešte nezaschol a už sú dve odporné provokácie: útok na prístav Odesa a vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že ukrajinské prístavy sú “nebezpečné pre lodnú dopravu.” Ďalšia pripomienka svetu, čo stojí za to – „usilovať sa o mier,“ napísal na Twitteri.

odesa pristav
Ilustračné foto
Budú pokračovať prípravy na spustenie vývozu?

Ukrajina bude pokračovať v prípravách na spustenie vývozu poľnohospodárskych produktov cez Čierne more napriek tomu, že podľa ich názoru Rusko spustilo raketový útok na prístav Odesa. Napísal o tom na Facebooku minister infraštruktúry Alexander Kubrakov.

Raketový útok podľa neho opäť „ukázal svetu skutočné úmysly Ruska“. Preto ukrajinská strana podpísala dohodu o bezpečnej preprave obilia a potravín s OSN a Tureckom, a nie priamo s Ruskom, vysvetlil minister.

“V posledných mesiacoch sa raketové útoky na infraštruktúru stali druhým, ba niekedy aj prvým cieľom nepriateľa. Každý deň sú na železnicu, mosty, ropné sklady, prístavy posielané desiatky rakiet. To však nezastavuje našu prácu a náš odpor,“ povedal.

Turecký minister národnej obrany Hulusi Akar oznámil začiatok prác na vytvorení koordinačného centra v Istanbule, ktoré bude kontrolovať vývoz obilia z Ukrajiny po mori.

Vývoz obilia cez Čierne more sa začne v najbližších dňoch, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

.
Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

„V najbližších dňoch sa obnoví námorná nákladná doprava v Čiernom mori, čo bude mať pozitívny vplyv na potravinovú bezpečnosť mnohých krajín,“ cituje ho agentúra Anadolu.

Erdogan tiež uviedol, že Turecko bude pokračovať v diplomatickom úsilí o vyriešenie ukrajinskej krízy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17
Spojené štáty sú pripravené obnoviť rokovania s Ruskom o novej zmluve START a čakajú na odpoveď Moskvy, uviedol Biely dom.

START-3 je zmluva o obmedzení strategických pozemných zbraní medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V súčasnosti ju Rusko pozastavilo.

19:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu “umierajú v Pásme Gazy”, zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie “aliancie ľudskosti” s cieľom zastaviť Izrael. 

19:57

Irán odmietol obvinenia Štokholmu, že je za hackerským útokom, v rámci ktorého dostali minulý rok ľudia vo Švédsku SMS správy nabádajúce k pomste voči demonštrantom páliacim korán.

19:51

V situácii, keď Česko rieši mnoho problémov, nie je podľa prezidenta Petra Pavla žiaduce, aby sa vláda rozkolísala. Povedal to v reakcii na dianie na českej politickej scéne, keď premiér Petr Fiala navrhol odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj, čo Piráti vnímajú ako vyhodenie ich strany z vlády. Pavel sa chce s lídrami strán stretnúť po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty.

Summit o budúcnosti
Na snímke český prezident Petr Pavel
19:49

Doba od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo jej vyradenia z obchodného majetku, po uplynutí ktorej je daňovo oslobodený príjem z jej predaja, sa nezníži z doterajších piatich na tri roky. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania.

19:46

Odpisovanie väčšiny budov podnikateľmi sa neskráti z doterajších 40 na 28 rokov. Poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložil opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

19:45

Právo pre maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa nezavedie. Poslanci Národnej rady SR odmietli novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Do parlamentu ju predložili poslanci za opozičnú SaS Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Potrebu zmeny odôvodňovali tým, že v praxi často dochádza k obmedzovaniu kontaktu pacienta so sprievodom.

19:43

Firmy si nebudú môcť ani v budúcnosti zaradiť medzi daňovo uznateľné výdavky na materskú školu alebo jasle, ktoré sú prevádzkované iným subjektom, nielen ich vlastné. Navrhovali to opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký (obidvaja SaS) v novele zákona o dani z príjmov. Ich návrh však parlament neposunul do druhého čítania.

19:42

 Zdanenie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa nezníži. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania.

19:39

Zástupcovia automobilovej skupiny Volkswagen a odborového zväzu IG Metall sa stretnú v Hannoveri, aby rokovali o novej mzdovej dohode. Rozhovory sa konajú v predstihu po tom,  ako koncern nedávno oznámil plány v oblasti znižovania nákladov.

19:38

Európska centrálna banka začala udeľovať pokuty bankám v eurozóne, ktoré nespĺňajú jej požiadavky v oblasti zverejňovania a riadenia klimatických rizík.

19:35

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Opatrenie, ktoré krátilo opatrovateľské príspevky pre ľudí v dôchodkovom veku, bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. Informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

19:22

Zakladateľ sociálnej siete Telegram Pavel Durov oznámil, že jeho platforma bude poskytovať informácie orgánom činným v trestnom konaní. 

19:18

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov pri izraelských útokoch v Libanone zahynuli dvaja jeho zamestnanci. Úrad vyjadril “pobúrenie a hlboké zarmútenie” z ich smrti.

Izraelská armáda podnikla útok na libanonskú metropolu Bejrút
Miestni obyvatelia kontrolujú budovu čiastočne poškodenú počas izraelského leteckého útoku na južnom predmestí Bejrútu

 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali