NAŽIVO: Výška hladiny Dunaja v Bratislave presiahla 900 centimetrov

❚❚

Bratislava 16. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar, Jaroslav Novák)

Aktualizované 16. septembra 19:26

V Bratislave sú v dôsledku nepriaznivého počasie rozsiahle škody. Pracuje sa na ich odstránení, no všetky nebude do pondelka (16. 9.) možné odstrániť. Uviedol to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. V pondelok treba podľa neho rátať s dopravnými obmedzeniami a pohyb po hlavnom meste minimalizovať na nevyhnutný. Apeloval tiež na rešpektovanie pokynov bezpečnostných zložiek a dopravných značení. Aj dnes vás budeme informovať o dianí okolo povodní 

Bratislava povodne situácia Dunaj
Na snímke zvýšená hladina Dunaja na Fajnorovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave

“Pracovníci komunálneho podniku, dopravného podniku, mestských častí a záchranných zložiek robia všetko preto, aby postupne odstraňovali z ulíc vyvrátené a polámané stromy, poškodené trakčné vedenia a ďalšie dosahy extrémneho počasia. Rozsah škôd po meste je ale skutočne rozsiahly a všetky následky určite nebude možné odstrániť do začiatku pracovného týždňa. Navyše, mnohé stromy už majú podmočenú koreňovú sústavu a môžu spadnúť aj pri slabšom vetre,” priblížil. Ľudí zároveň požiadal o trpezlivosť.

.

V pondelok treba v Bratislave tiež počítať s dopravnými obmedzeniami aj zmenami v mestskej hromadnej doprave. Premávka viacerých električiek je podľa primátora čiastočne obnovená. Ľuďom odporučil sledovať Dopravný podnik Bratislava. “Náročná zostáva najmä situácia pri Trnavskom mýte, kde viaceré vyvrátené veľké stromy a silný vietor stále komplikujú opravu. Rovnako sa sústredíme aj na sanovanie trakčného vedenia trolejbusov. Oprava trakčného vedenia a sprejazdnenie Miletičovej ulice od Prievozskej bude pravdepodobne trvať viacero dní,” doplnil.

Neprejazdná je podľa jeho slov naďalej Devínska cesta. Deklaroval, že robia všetko preto, aby na nej čo najskôr obnovili premávku aspoň v čiastočnom režime. “Poškodenie svahu je ale naozaj rozsiahle a sprejazdnenie cesty bude trvať niekoľko dní,” podotkol.

.
Devín povodne situácia
Na snímke protipovodňové zábrany zachytávajú vodu z Dunaja pod hradom Devín v Bratislave 16. septembra 2024

Situácia je kritická najmä v Devíne a Devínskej Novej Vsi. Desiatky obyvateľov tam pre vyliatie potoku Mláka evakuovali. Vallo v tejto súvislosti poďakoval vedeniu mestských častí i záchranným zložkám za zvládnutie situácie a aj občianskemu združenie IPčko za psychologickú pomoc obyvateľom.

Počasie zanechalo škody aj v Mestských lesoch v Bratislave. “Popadali stovky stromov, sú strhnuté a poškodené viaceré lávky, zaliata Partizánska lúka,” opísal Vallo. Apeloval na ľudí, aby do lesov nevstupovali a vyhýbali sa aj verejným parkom.

Informoval aj o umiestňovaní protipovodňových zábran na viacerých miestach pozdĺž Dunaja. “Do konca dňa majú byť dokončené v Karlovej Vsi, Devíne aj v Starom Meste. Zvyšné zábrany v okolí Tyršovho nábrežia majú byť dokončené v pondelok ráno, pred kulmináciou Dunaja,” dodal.

19:21 – Dunaj by mal kulminovať skôr oproti pôvodným predpokladom

Kulminácia Dunaja v Komárne by podľa najnovších údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) mala prísť v utorok (17. 9.) alebo v stredu (18. 9.). Je to skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Keďže pred 11 rokmi dosiahol Dunaj v Komárne maximálnu výšku 889 centimetrov, súčasná predpokladaná výška nepredstavuje pre mesto osobitnú hrozbu. Najnovšie informácie v pondelok vyhodnotili členovia okresného krízového štábu.

.

Aktuálne platí v Komárne na Dunaji tretí stupeň hydrologickej výstrahy, ktorý vyhlásil SHMÚ. Hrádza v Gabčíkove je otvorená, vodohospodári postupne vypúšťajú vodu. V utorok ráno by mala hladina Dunaja v Komárne dosiahnuť 625 centimetrov, odhaduje SHMÚ. Odhad už zohľadňuje manipuláciu na vodnom diele Gabčíkovo.

Všetky príslušné zložky v Komárne, vrátane hasičov, sú v pohotovosti. Vodohospodárska spoločnosť začala montovať mobilné hrádze. Na viacerých miestach ich len pripravila, aby ich mohla v prípade potreby okamžite namontovať.

Podľa informácie z krízového štábu sa Dunaj môže vyliať, ale neočakáva sa, že by v Komárne spôsobil väčšie problémy. V niektorých častiach mesta (Nová Stráž) sa môžu nachádzať nábrežné oblasti, ktoré budú čiastočne zaplavené. V Komárne môžu byť zaplavené budovy v záplavovej oblasti, ale mesto je chránené protipovodňovým múrom. Budovy v záplavovej oblasti majú vlastný plán ochrany pred povodňami a boli vykonané preventívne bezpečnostné opatrenia. Vodohospodársky podnik uzavrel v pondelok tzv. bazén lodeníc pri VII. sídlisku, čím reguluje hladinu vody a chráni obytnú zónu.

Spoločnosť KOMVaK informovala, že od štvrtka (12. 9.) večera do nedele (15. 9.) do polnoci napršalo 104 milimetrov zrážok. Žiadne väčšie problémy vodárenská spoločnosť nezaznamenala. Jej zamestnanci naďalej pokračujú v čistení vpustí a sú v pohotovosti. Spoločnosť Commora Servis nepretržite čistí ulice, aby minimalizovala upchávanie kanalizácie lístím, ktoré vietor rozfúkal. Tím KN Smart na niektorých miestach odstraňuje popadané konáre a na viacerých miestach pomáhala s prípravou a prácami aj mestská polícia.

18:01 -V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

.

V Bratislavskom kraji sa počas pondelka podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest. Je medzi nimi napríklad cesta z Malaciek do Rohožníka, či úsek cesty za Kuchyňou smerom na Pernek. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

V okrese Malacky je podľa hovorkyne aktuálne pre nepriaznivé počasie neprejazdná cesta medzi Malými Levármi a Gajarmi.

Ako Šimková uviedla, v samotnom hlavnom meste sa aktuálne nedá prejsť Devínskou cestou ani ulicami Istrijská, Na hriadkach, Kremeľská, Kočánkova a Pri Seči. Doprava je podľa nej obmedzená aj na Devínskej ceste či Slovanskom nábreží.

17:18 – Devínska Nová Ves obnoví v utorok vyučovanie na ZŠ aj MŠ

Bratislavská Devínska Nová Ves obnoví v utorok (17. 9.) vyučovanie na všetkých základných aj materských školách (ZŠ a MŠ) v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Mestská časť o tom informuje na sociálnej sieti.

Samospráva sa zároveň v tejto súvislosti poďakovala všetkým zamestnancom škôl a škôlok, ktorí “posledné dni pracovali na odstránení následkov povodne a na tom, aby sa deti a žiaci mohli zajtra vrátiť do škôl.”

Vyučovanie bude v utorok pokračovať aj na stredných školách v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

“Až 34 z 50 stredných škôl malo v pondelok riaditeľské voľno. V utorok vyučovanie pokračuje,” informuje BSK na sociálnej sieti.

16:39 – Na rieke Malina v okrese Malacky sa pretrhla hrádza, z koryta uniká voda

Na rieke Malina v okrese Malacky sa pretrhla hrádza. Z koryta rieky aktuálne uniká voda. Pred pondelkovým rokovaním vlády o tom informoval riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Moravčík. Ubezpečil, že ide o oblasť vo voľnej prírode na neobývanom území.

.

“Posielame tam nákladné vozidlá a techniku, mechanizáciu ťažkú na sanovanie a zabezpečenie toku Maliny,” dodal.

SVP tiež podľa neho sanuje podmočenie hrádze v bratislavskom Devíne.

“Devín, Devínska Nová Ves a v okolí celého toku Moravy prebiehajú naše hliadkové činnosti a zabezpečovacie práce spolu s hasičským a záchranárskym zborom,” doplnil.

16:37 – Krajské organizácie hlásia po nepriazni počasia škody v tisícoch eur

Organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) postupne hlásia škody, ktoré sa v dôsledku zatopenia, zatečenia alebo iných udalostí pohybujú v tisícoch eur. Predseda TTSK Jozef Viskupič zvolal v pondelok v súvislosti s mimoriadnou situáciou najmä v okresoch Senica a Skalica krízový štáb. TASR o tom informovali z odboru komunikácie krajskej samosprávy.

.

“Sme v úzkej komunikácii s viacerými starostami a primátormi postihnutých samospráv. Nepretržite sú v pohotovosti aj župní cestári zo Správy a údržby ciest (SÚC) TTSK, ktorí počas celého obdobia odstraňujú napadané stromy na cestách či blato a robia opatrenia, aby dosahy prívalov vody boli čo najmenšie. Zároveň sme v stredisku SÚC TTSK v Sekuliach poskytli potrebné zázemie pre uskladnenie zásob piesku a iného potrebného materiálu,” priblížil Viskupič po zasadnutí krízového štábu.

Krajské galérie, múzeá, stredné školy a zariadenia sociálnych služieb postupne hlásia zatečené strechy, zatopené objekty, vyvrátené stromy a ďalšie udalosti.

“Nateraz môžem povedať, že zo všetkých investičných akcií, ktoré máme rozbehnuté, neboli okrem mosta pri Holíči výrazne ohrozené žiadne ďalšie. Zároveň samosprávam, ktoré sú zapojené do nášho Centrálneho krízového fondu, dávam do pozornosti jeho využitie a s dotknutými primátormi a starostami budeme komunikovať,” podotkol predseda TTSK.

Povodňou, respektíve prudkými zrážkami boli zasiahnuté štyri kultúrne inštitúcie.

“V dôsledku trvalých dažďov nastalo v Galérii Jána Koniarka v Trnave zatečenie v priestoroch prístavby Koppelovej vily, a tiež poškodenie omietok v interiéri aj v exteriéri. V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici vytopilo pivničné priestory, a rozsah škôd bude možné stanoviť až po odčerpaní vody,” priblížil odbor komunikácie TTSK.

.

Aj Centrum sociálnych služieb Rohov v okrese Senica nahlásilo zatečenie vody do kancelárie a dvoch izieb prijímateľov sociálnych služieb. V dôsledku zatopenia kotolne boli poškodené plynové kotly a nastal výpadok výroby teplej vody. Evakuácia klientov nebola potrebná.

“Voda zatiekla aj do priestorov ďalších štyroch župných zariadení sociálnych služieb. V Domove sociálnych služieb pre dospelých v Moravskom Svätom Jáne sa v súvislosti so zatekaním strechy kaštieľa posunuli drevené trámy konštrukcie strechy. Už v piatok boli preventívne presťahovaní niekoľkí prijímatelia sociálnych služieb, ktorí boli najviac ohrození vlhkosťou a vodou z pretekajúcich stropov,” dodal kraj.

Vytopenie, respektíve zatečenie striech zasiahlo aj viacero stredných škôl.

16:26 – Daniel Zmeko: OS SR zatiaľ nasadili 1000 vojakov a 160 kusov techniky

Ozbrojené sily (OS) SR nasadili v súvislosti s nepriaznivým počasím a povodňami zatiaľ vyše 1000 profesionálnych vojakov a 160 kusov techniky. Informoval o tom náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko pred mimoriadnym rokovaním vládneho kabinetu.

“Ozbrojené sily do dnešného dňa nasadili cez 1000 profesionálnych vojakov a takmer 160 kusov techniky a ďalej plníme úlohy na vyžiadanie bez nejakých zásadných problémov,” povedal Zmeko novinárom.

Vojaci spolu s hasičmi i policajtami vykonávali už pred víkendom preventívne práce. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) cez víkend informoval, že vojaci pomáhajú aj na Záhorí, kde je situácia najkritickejšia.

.

 

16:22 – Až do odvolania uzavreli hraničný most Medveďov v smere na maďarský Győr

Od pondelkového poludnia až do odvolania je uzavretý hraničný priechod Medveďov (okres Dunajská Streda) v smere na maďarský Győr. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) po rokovaní krízového štábu krajskej samosprávy.

“Povodeň ohrozila dočasné premostenie i most ponad Chvojnicu pri Holíči, ktoré sú momentálne uzavreté. Rovnako neprejazdné sú hraničné priechody Moravský Sv. Ján – Hohenau a Brodské – Lanžhot,” zopakovala krajská samospráva.

Linky regionálnej autobusovej dopravy, ktoré sú zabezpečované zmluvným dopravcom SKAND Skalica, premávajú bez obmedzení.

“Z dôvodu uzavretia mosta ponad Chvojnicu však aktuálne premávajú linky smerujúce do Holíča obojsmernou obchádzkou cez Vrádište,” doplnili z odboru komunikácie TTSK.

 

.

16:11 – Bratislavská zoo zostane pre škody z povodne dlhšie zatvorená

Bratislavská zoo zostane po povodniach dlhšie zatvorená. Na zvládnutie výpadkov na tržbách a odstránenie škôd spúšťa internetovú zbierku. V pondelok o tom informovala na sociálnej sieti.

“Gazdovský dvor, ktorý sme otvorili len pred dvoma mesiacmi a hneď sa stal hitom, bol celý zničený. Najdôležitejšie je, že sa nám podarilo všetky zvieratá zachrániť. Od začiatku povodne sa nám ozývajú stovky ľudí a firiem, ktorí by nám chceli dobrovoľnícky pomôcť, a hneď ako to bude bezpečné, túto pomoc určite radi prijmeme,” uviedla zoo na sociálnej sieti.

15:58 – Tok Slatiny a aj jej prítoky sú po daždi vo svojich korytách

Tok rieky Slatina vo Zvolenskej Slatine a aj jej prítoky sú po výdatných dažďoch vo svojich korytách. Samospráva tak zatiaľ nezaznamenala ich rapídne zvýšenie. TASR o tom v pondelok popoludní informovala starostka obce Mária Klimentová.

Dodala, že pre súčasné daždivé počasie nemali tentoraz žiadne veľké problémy. Obec vo Zvolenskom okrese je však roky ohrozovaná povodňami. Spôsobuje ich vylievanie rieky Slatina a jej prítokov, ktorými sú Rybný potok a Slatinský potok. Všetky pretekajú stredom obce.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v pondelok potvrdil, že na rieke Slatina je situácia pokojná ako po bežnom daždi.

.

“Zo snímky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o zrážkach za uplynulých 24 hodín je zrejmé, že v povodí Slatiny padlo päť až desať milimetrov zrážok. Voda je v koryte toku,” pripomenul SVP.

Spomenul, že zrážky aktuálne ustávajú a podľa údajov SHMÚ nie je predpoklad zhoršenia situácie.

Protipovodňové opatrenia však zatiaľ v obci nie sú. Samospráva ich ani robiť nemôže, pretože nie je správcom vodných tokov, investorom tak v prípade ich budovania bude SVP.

Na väčšine územia Slovenska treba počítať s dažďom aj počas pondelka. Pre oblasť Záhoria platia výstrahy tretieho stupňa, pre ďalšie okresy výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom SHMÚ na svojom webe. V platnosti ostávajú aj hydrologické výstrahy.

15:38 – V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči približne pri 30 udalostiach

Na území Bratislavského kraja zasahovali hasiči v súvislosti s poveternostnou situáciou v pondelok do 13.00 h približne pri 30 udalostiach. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

“Hasičov naďalej najviac zamestnávajú spadnuté stromy, zaplavené komunikácie, pivnice a výstavba protipovodňových bariér,” skonštatoval Koči.

.

Profesionálni a dobrovoľní hasiči počas pondelka pokračujú v Devínskej Novej Vsi s prečerpávaním prostredníctvom veľkoobjemových čerpadiel. Vodu prečerpávajú aj na Slovanskom nábreží v Devíne, kam podľa hovorcu smeruje aj jedno z veľkoobjemových čerpadiel.

Hasiči zároveň stavajú bariéry na Devínskej ceste. V obciach Malé Leváre a Láb (okres Malacky) v spolupráci s vojakmi spevňujú hrádzu.

 

15:24 – Matúš Vallo: V Devínskej N. Vsi museli pre hrozbu vody evakuovať približne 100 ľudí

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi bolo pre meteorologickú situáciu evakuovaných približne 100 obyvateľov. Informuje o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti.

“V Devínskej Novej Vsi máme komplikovanú situáciu, pre hrozbu vody muselo byť evakuovaných približne 100 ľudí. Som rád, že vedenie Devínskej Novej Vsi to zvláda a situácia je pod kontrolou,” skonštatoval Vallo.

Situácia je však podľa hlavného mesta naďalej kritická v Devínskej Novej Vsi i v Devíne. Na ceste medzi oboma mestskými časťami boli v pondelok pre stúpajúcu hladinu rieky osadené protipovodňové zábrany, cesta medzi nimi je tak neprejazdná. Namiesto náhradnej mestskej hromadnej dopravy tak bude prepravu obyvateľov dočasne zabezpečovať ťažká technika. Linku 29 tak môžu využívať obyvatelia cez obchádzkovú trasu len po zastávku na Hriadkach.

.

“Aktuálne sa v týchto mestských častiach nepredpokladá odstávka elektrickej energie ani vodovodu,” poznamenal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Krízová situácia v Bratislave podľa primátora pokračuje. Hladina Dunaja by mala podľa najnovších prognóz kulminovať na úrovni do 950 centimetrov (cm), čo je nižšie ako počas záplav v roku 2013. Slovenský vodohospodársky podnik má už protipovodňové zábrany v meste postavené a na očakávanú hladinu Dunaja sú postačujúce.

Hlavné mesto chce podľa primátora čo najskôr riešiť aj situáciu na Devínskej ceste, ktorá bola počas víkendu uzavretá pre zosuv na priľahlom svahu. Magistrát deklaruje, že robí všetko pre to, aby čo najskôr zabezpečil svah a obnovil premávku aspoň v čiastočnom režime. Riešenie však môže trvať niekoľko dní.

Primátor zároveň opätovne pripomína, že naďalej hrozí riziko pádu ďalších stromov, ktoré majú podmočené korene. Odporúča preto vyhýbať sa parkom a lesom, ktoré boli zaplavené a výrazne poškodené.

 

.

15:19 – Hladina Dunaja má v utorok kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov

Hladina Dunaja v Bratislave má kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov v utorkových (17. 9.) ranných, respektíve dopoludňajších hodinách. Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci. Uviedli to hydrológ Peter Smrtník a meteorológ Andrej Kozák na tlačovej konferencii s tým, že očakávajú upokojenie hydrologickej situácie.

“Značnou zmenou oproti rakúskemu úseku bude súhra Dunaja a Moravy, kam budú stekať naspäť kubíky, ktoré Dunaj naplavil do dolnej časti slovenského úseku Moravy,” uviedol hydrológ.

Dunajská vlna sa podľa neho bude presúvať smerom dole na slovenský stredný a dolný úsek Dunaja. V Štúrove SHMÚ očakáva kulmináciu zo stredy (18. 9) na štvrtok (19. 9.). Odhadovaná kulminácia v Devíne by mala podľa neho vrcholiť pri prekročení úrovne 900 centimetrov.

Ako priblížil Kozák, momentálne je zamračené na celom území SR a kompaktné zrážky už ustávajú, vyskytujú sa miestami.

“Ešte sa nám nejaké prehánky vyskytujú v Banskobystrickom kraji, na Spiši, ale toto nie sú kritické lokality,” objasnil.

Za pondelok podľa meteorológa zaznamenali zväčša päť až 25 milimetrov (mm) zrážok z tejto vlny, na juhozápade Slovenska okolo desať až 15 mm zrážok. Kysuce už podľa neho nie sú kritické.

SHMÚ podotkol, že na rakúskom úseku tesne pod Viedňou je už hladina rieky po kulminácii. Na dolnom úseku pod vodným dielom Gabčíkovo podľa neho stále pretrváva výrazný vzostup.

Zložitá situácia zostáva podľa SHMÚ v povodí Moravy – na Záhorí, kde dochádza k dotekaniu menších prítokov z Malých Karpát. Ústav vysvetlil, že hladina Moravy v profiloch na hornom úseku naďalej mierne stúpa, smerom nižšie po toku je vzostup výrazný. V úseku nad sútokom s Dunajom dochádza podľa neho k vzdutiu jej hladiny, pričom v ohrození sú najmä Devín a Devínska Nová Ves.

 

15:13 – NÚDCH riešil viaceré problémy spôsobené počasím, situáciu ďalej monitoruje

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave riešil viaceré problémy spôsobené počasím. Zaznamenal pretečenie strechy dvoch blokov aj zatečenie stropu na urgentnom príjme. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti ovplyvnené nebolo. NÚDCH situáciu naďalej monitoruje a v prípade potreby je pripravený ju riešiť. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla jeho hovorkyňa Dana Kamenická.

“V Národnom ústave detských chorôb sme už preventívne pristúpili vzhľadom na očakávanú meteorologickú situáciu z rozhodnutia Krízového štábu z 11. septembra k zabezpečeniu aktívnej pohotovosti na úseku Prevádzkovo technického odboru v dňoch 12. až 16. septembra. Naši zamestnanci tak operatívne riešili a riešia všetky problémy, ktoré nám nepriaznivé počasie prinieslo,” ozrejmila hovorkyňa.

Nemocnica podľa jej slov zaznamenala napríklad pretečenie strechy v bloku C a E, tiež pretečenie stropu na Oddelení urgentného príjmu.

“Rovnako v trafostanici pretiekla voda, tento problém sme riešili s havarijnou službou a voda z trafostanice bola odčerpaná,” doplnila Kamenická.

.

 

15:12 – Časť Slovanského nábrežia v Devíne bude odpojená od elektriny

Časť Slovanského nábrežia v bratislavskom Devíne bude od pondelka 15.30 h odpojená od elektrickej energie. Informovala o tom mestská časť s tým, že k čiastočnej odstávke dôjde pre ohrozenie energetických rozvodov.

“Odpojenie sa bude pravdepodobne týkať verejného osvetlenia a niektorých rodinných domov, ktoré sú napájané zo vzdušného vedenia nízkeho napätia na nábreží,” uviedla na sociálnej sieti.

Lokalita bude od elektriny odpojená do odvolania.

 

14:41 – Peter Žiga: NR SR je pripravená pomôcť riešiť situáciu s povodňami

Národná rada (NR) SR je pripravená pomôcť riešiť povodňovú situáciu na Slovensku. V prípade, že vláda bude chcieť zmeniť príslušné zákony, zaradí ich okamžite na rokovanie. Uviedol to podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD). TASR o tom informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

“NR SR je rozhodne pripravená kedykoľvek podať pomocnú ruku a vyjsť v ústrety pri riešení povodňovej situácie. Chceme predovšetkým pomôcť ľuďom, ale aj mestám a obciam v zložitom období,” poznamenal Žiga.

V mene všetkých poslancov poďakoval všetkým bojujúcim so záplavami. Verí, že situáciu sa vďaka nim podarí zvládnuť s čo najmenšími škodami.

Nepriaznivé počasie komplikuje situáciu najmä na Záhorí a v Bratislave. Viaceré obce a mestá hlásia vyliate korytá vodných tokov, zaplavené ulice, záhrady a pivnice rodinných domov. Voda má kulminovať od pondelka podvečera do utorka (17. 9.) rána. Výška hladiny rieky Dunaj má podľa slov bratislavského primátora Matúša Valla dosiahnuť v centre 936 centimetrov. Postavené sú už protipovodňové zábrany.

 

13:46 – HaZZ počas nedele zaznamenal 558 výjazdov pri odstraňovaní následkov počasia

Profesionálni i dobrovoľní hasiči zrealizovali počas nedele (15. 9.) celkovo 558 zásahov, pri ktorých pomáhali odstraňovať dôsledky nepriaznivého počasia a povodňovej situácie. Pri zásahoch pomáhalo 344 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 1502 dobrovoľných hasičov. Informujú o tom na sociálnej sieti.

Najviac zásahov (198) zrealizovali hasiči počas nedele v Bratislavskom kraji (198) a Trnavskom kraji (180).

.

V Žilinskom kraji v dôsledku počasia museli pomáhať pri 96 zásahoch, v Trenčianskom kraji zaevidovali 55 prípadov.

V ostatných krajoch bola situácia pokojnejšia, v Nitrianskom kraji hasičov v dôsledku výčinov počasia volali na pomoc 15-krát, v Košickom osemkrát. V Banskobystrickom kraji pomáhali odstraňovať následky nepriaznivého počasia pri piatich udalostiach, v Prešovskom pri jednej.

HaZZ informuje, že počet zásahov za posledných 24 hodín stúpa.

 

13:25 – Staré Mesto Bratislava dočasne zatvára Grasalkovičovu či Medickú záhradu

Bratislavské Staré Mesto v súvislosti s meteorologickou situáciou dočasne zatvára Grasalkovičovu (Prezidentskú), Medickú a Slubekovu záhradu. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.

“Opatrenie je preventívne, záleží nám na bezpečnosti,” konštatuje samospráva s tým, že situáciu monitoruje.

Mestská časť zároveň pripomína, že koreňové sústavy stromov sú podmyté, preto obyvateľom odporúča vyhýbať sa pobytu v ich okolí. Spadnúť môžu aj pri slabšom vetre.

Mestská časť Nové Mesto uzatvorila s okamžitou platnosťou z bezpečnostných dôvodov park Jama. Opatrenie súvisí s monitorovaním stavu stromov po meteorologickej situácii počas posledných dní. Rovnako je až do odvolania uzatvorené detské ihrisko na Osadnej ulici, kde je vyvrátený strom.

“Na jeho odstránení pracujeme,” ubezpečuje samospráva na sociálnej sieti.

V hlavnom meste sú podľa samosprávy tisícky vyvrátených stromov, mestská časť i hlavné mesto pracujú na ich odstraňovaní. Prioritizovaná je sanácia kritických úsekov, postupne sa však dostane údržba všade. Cez víkend napríklad spadol strom na Hviezdoslavovom námestí. Stromy vyvrátilo na viacerých miestach, napríklad na Trnavskom mýte. Mimoriadne vážna zostáva naďalej situácia v bratislavských mestských lesoch.

Aktuálna situácia pod Starým mostom
Aktuálna situácia pod Starým mostom

13:26 – V prípade výpadku dodávok pitnej vody BVS zabezpečuje náhradné zásobovanie

Pri ďalšom zvýšení hladiny Dunaja v niektorých mestských častiach v Bratislave sa pristupuje k úprave chodu vodovodnej siete tak, aby bola naďalej zabezpečená dodávka pitnej vody. Dodávka pitnej vody však môže byť za istých okolností prerušená. Súvisí to s odstavením vodných zdrojov a ich kvalitou. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Matúš Stračiak.

“Táto situácia sa môže týkať mestskej časti Devín a časti Devínskej Novej Vsi. V tejto chvíli nechceme predbiehať a momentálne sme schopní úpravami na vodovodnej sieti zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou z iných vodárenských zdrojov a vodojemov. Ak sa situácia zmení, budeme v spolupráci so samosprávou zabezpečovať náhradné zásobovanie cisternami alebo barelmi s pitnou vodou,” skonštatoval Stračiak. Po ustúpení vody bude podľa neho potrebných niekoľko hodín na ustálenie situácie.

Vodárenská spoločnosť eviduje v súčasnosti viacero porúch na svojej infraštruktúre, ktoré je zložitejšie opraviť práve v súvislosti s povodňami. Ide o niektoré obce v spádovom území BVS. Na týchto miestach zabezpečujú náhradné zásobovanie pitnou vody cisternami alebo barelmi. “Takže v prípade výpadku pitnej vody budeme so samosprávou zabezpečovať náhradné zásobovanie pitnou vodou,” doplnil Stračiak.

.

Hlavné mesto pre TASR potvrdilo, že v spolupráci s BVS rieši otázku zásobovania pitnou vodou pre Devín, keďže ide o jeden z možných scenárov. Na takúto možnosť pripravuje svojich obyvateľov aj samotná mestská časť. O náhradnom zásobovaní bude v prípade potreby informovať, momentálne sa podľa nej predpokladá zásobovanie galónmi z Devínskej Novej Vsi.

 

12:53 – Droba: Niektoré objekty Bratislavského samosprávneho kraja majú zatopené pivnice, hrozí podmočenie Divadla Aréna

Niektoré objekty v správe Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) majú zatopené pivnice. Ide o budovy niekoľkých stredných škôl. Hrozí tiež podmočenie Divadla Aréna, ktoré sa nachádza v Bratislave na petržalskej strane Dunaja. Na pondelkovej tlačovej konferencii to povedal podpredseda SaS a predseda BSK Juraj Droba. Doplnil, že najväčší problém BSK bolo zatopenie stupavského kaštieľa, v ktorom sídli domov sociálnych služieb. Voda zaplavila prízemie, ktoré sťahovali. Atmosféra v domove je podľa Drobu dobrá.

Predseda BSK informoval o zasiahnutých stredných školách na území Bratislavy.

“Máme väčšinou zatopené buď stropy alebo pivnice. Týka sa to niekoľkých škôl – gymnázium na Skalickej, stredná odborná škola na Adlerovej ulici, na Sklenárovej, potom obchodná akadémia na Račianskej, internát na Saratovskej, takisto škody na budove gymnázia na Grösslingovej a gymnázia na Pankúchovej. Problémy sú takisto na sociálnych zariadeniach pri obchodnej akadémii na Račianskej,” skonštatoval Droba. Kritické priesaky sú podľa jeho slov aj v synagóge v Senci.

“Ale, našťastie, iba v tej novej časti, pôvodná zrekonštruovaná pamiatka vyzerá, že bude a ostane v poriadku,” doplnil.

Budova Divadla Aréna je podľa Drobu ohrozená najviac.

“Momentálna hladina Dunaja v tejto časti je približne 890 centimetrov. Obávame sa, že ak by presiahla 930, dôjde aj k veľkým škodám na Divadle Aréna. Momentálne sú už v teréne silové zložky, ktoré nám pomáhajú pieskovať pieskovými vrecami celé okolie budovy. Piesok zamedzí prívalovej vode Dunaja, ale nezamedzí priesaku. Takže hrozí, že divadlo Aréna bude podmočené,” informoval.

BSK na sociálnej sieti v pondelok popoludní informoval, že budova divadla zatiaľ nie je priamo ohrozená a je v suchu. Divadlo je podľa neho okrem vriec s pieskom chránené aj protipovodňovými zábranami.

“Všetko máme dohodnuté tak, aby sme minimalizovali riziko. Sme vraj najlepšie zabezpečení široko ďaleko,” vyhlásil riaditeľ divadla Juraj Kukura.

V domove sociálnych služieb v stupavskom kaštieli zabezpečilo BSK stravovanie klientov, bolo ich podľa Drobu približne 166.

“Nálada v zariadení je našťastie dobrá, ako keby kríza ľudí zomkla,” povedal s tým, že v pondelok dôjde k prvej obmene personálu.

“Objem vody, ktorý prišiel aj do stupavského kaštieľa, aj do stupavského parku, bol enormný. Museli sme sťahovať celé prízemie, kde bolo približne po pás vody, to znamená meter dvadsať vody priamo v našom objekte, tak sme ho sťahovali kompletne na prvé a druhé podlažie,” povedal s tým, že šlo o administratívne priestory a kuchyňu, ktorá bude nepoužiteľná najbližších pár týždňov.

V okrese Senec je podľa šéfa BSK výška hladiny vody už stabilizovaná, postupne klesá. V okrese Pezinok naďalej platí tretí stupeň.

Boli zatopené niektoré obytné domy, ide hlavne o stekanie prívalovej dažďovej vody z Malých Karpát,” informoval.

Najväčší problém podľa neho pretrváva v okrese Malacky. V obci Láb, kde je rieka Malina, sú na mieste vojaci aj hasiči. Hladina miestneho potoka klesla aj vo vojenských lesoch pri Malackách. V obci Kuchyňa tečie jej stredom obrovská rieka. Situácia v Lozorne je stabilizovaná. Železničná trasa z Kuchyne do Rohožníka nie je prejazdná.

Droba tiež informoval, že oba cyklomosty ponad rieku Morava, teda VysoMarch a Cyklomost slobody, sú uzavreté. Zatvoria sa aj parky v Malinove a Stupave. Škody na budovách zatiaľ odhaduje na viac ako milión eur.

 

12:37 – Nepriaznivé počasie ovplyvnilo dopravu, niekde skomplikovalo i doručovanie pošty

Výdatné dažde, nepriaznivé počasie a povodne ovplyvnili železničnú, cestnú, lodnú i leteckú dopravu. Na niektorých miestach následky nepriaznivého počasia skomplikovali aj doručovanie pošty. V pohotovosti sú stále stovky zamestnancov organizácií Ministerstva dopravy SR. V pondelok o tom informovala hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková.

Najväčšie problémy spôsobilo počasie v týchto dňoch v železničnej doprave. Tá sa skomplikovala najmä na cezhraničných linkách s Českom, kde boli viaceré vlaky odrieknuté alebo majú výrazné meškanie. Pre nepriaznivé počasie až do odvolania nepremávajú vlaku z Bratislavy do Viedne. Obmedzená alebo zastavená je aj nákladná železničná doprava, v pohraničnej oblasti je odstavených 18 naložených nákladných vlakov.

Ako ďalej informovala Poláčiková, odstraňovanie popadaných stromov z koľajníc spôsobilo krátkodobé výluky na regionálnych tratiach v Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Na cestách spôsobilo počasie najväčšie problémy na diaľnici D2, kde musela byť premávka pre veľké množstvo vody obmedzená. Pri bratislavskej zoo zaplavil diaľnicu vyliaty potok Vydrica, po odstránení nánosov bahna a osadení vriec s pieskom a betónových zvodidiel bol úsek sprejazdnený. Počas víkendu zasahovalo v teréne 558 pracovníkov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) s 261 kusmi ťažkej techniky. Diaľničná patrola od piatka (13. 9.) do nedele (15. 9.) zasahovala v 169 prípadoch.

Nánosy bahna a stojaca voda spôsobili problémy na Záhorí. Uzavreté sú časti ciest v Stupave, kde sa uskutočňujú záchranné práce. Neprejazdná je aj cesta medzi Stupavou a Lozornom, tiež most cez rieku Morava medzi Moravským Svätým Jánom a rakúskym Hohenau. Problémy počasie spôsobilo aj na Kysuciach.

Silný vietor skomplikoval i leteckú dopravu, odklonené museli byť dve linky. Bratislavské letisko hlásilo aj niekoľko meškaní pri príletoch a odletoch.

Od nedele večera je zastavená lodná doprava na Dunaji. Podľa Poláčikovej sa na hlavnom toku momentálne nenachádzajú žiadne lode, všetky sú odstavené v prístave. V nedeľu musel Dopravný úrad riešiť dve mimoriadne udalosti, keď sa z kotviska odtrhli lode. V oboch prípadoch sa podarilo plavidlá zaistiť.

Počasie ovplyvnilo aj prevádzku pošty. Zatvorené sú prevádzky v Jakubove, Borinke, bratislavskom Lamači a Devíne. Čiastočne obmedzená je aj prevádzka pošty na Tomášikovej ulici v Bratislave. Pre nepriaznivé podmienky doručovatelia nedoručujú poštu vo Vysokej pri Morave a Borinke, čiastočne obmedzené je doručovanie zásielok aj v Marianke, Stupave, Perneku či niektorých častiach Bratislavy.

 

12:10 – Hasiči odčerpávajú zaplavené podzemné priestory v záhorskej galérii v Senici

.

Dobrovoľní hasiči aktuálne odčerpávajú zaplavené podzemné priestory v budove Záhorskej galérie Jána Mudrocha na Sadovej ulici v Senici. Mesto Senica o tom v pondelok predpoludním informovalo na sociálnej sieti.

“Keďže situácia na Teplici (vodný tok, pozn. TASR) stále nie je z dôvodu pretrvávajúceho daždivého počasia stabilizovaná, spodná voda sa objavuje na viacerých miestach, hasiči zostávajú v pohotovosti,” priblížila samospráva.

V Skalici sú hladiny všetkých potokov aj po rannom daždi stabilizované a situácia je aj naďalej pokojná. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že pri záhradníctve v smere do Zlatníckej doliny prišlo k dodatočnej likvidácii nánosov po víkendovom zaplavení.

Mesto Myjava zmiernilo stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý. “Situácia je pokojná, stabilizovaná. Napriek zrážkam, ktoré znova dorazili, neevidujeme žiadne problémy,” povedal pre TASR hovorca mesta Marek Hrin.

 

12:08 – V Bratislave je situácia je mimoriadne vážna, najkritickejšia je v Devínskej Novej Vsi

Situácia v Bratislava je v súvislosti s počasím naďalej mimoriadne vážna. Najkritickejšia je v Devínskej Novej Vsi, kde sa na viacerých uliciach začalo s evakuáciou, prípadne s prípravami na ňu. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla. Na území hlavného mesta pokračujú práce na odstraňovaní následkov počasia vrátane vyvrátených a polámaných stromov či poškodeného trakčného vedenia.

“Rozsah škôd po meste je rozsiahly a všetky následky určite nie je možné odstrániť hneď,” skonštatoval Bubla.

Pripomína zároveň, že mnohé stromy už majú podmočenú koreňovú sústavu a môžu spadnúť aj pri slabšom vetre. Naďalej preto treba počítať s dopravnými obmedzeniami a v rámci možností minimalizovať pohyb po meste na nevyhnutný. Prioritizovaná je podľa neho sanácia kritických úsekov, postupne sa však dostane údržba všade.

“To, že niekde bude odlomený konár niekoľko dní, neznamená, že sa na ulicu zabudlo. V súčasnej situácii nie je však možné vyriešiť všetko hneď,” poznamenal Bubla s tým, že obyvateľov prosia o trpezlivosť a zhovievavosť.

Mimoriadne vážna zostáva naďalej situácia v bratislavských mestských lesoch. Popadali tam stovky stromov, sú strhnuté a poškodené viaceré lávky a zaliata Partizánska lúka. Hlavné mesto opätovne vyzýva obyvateľov, aby do lesov v súčasnosti nechodili, ale zároveň aby sa vyhýbali aj verejným parkom. Aktuálne je to podľa magistrátu veľmi nebezpečné.

“Počítať treba s tým, že táto situácia istý čas potrvá aj potom, ako dažde ustanú, pretože stále tu bude hrozba pádu podmáčaných stromov,” podotkol Bubla s tým, že niekoľko dní si vyžiada aj odstraňovanie všetkých následkov.

Na vyhýbanie sa pohybu v okolí stromov apeluje aj starosta Starého Mesta Matej Vagač. “Vyhýbajte sa pobytu v okolí stromov. Koreňové sústavy sú podmyté a mnohé z nich ešte môžu padnúť,” vyzýva na sociálnej sieti.

V hlavnom meste sú podľa neho tisícky vyvrátených stromov, mestská časť i hlavné mesto pracujú na ich odstraňovaní. Cez víkend napríklad spadol strom na Hviezdoslavovom námestí. Stromy vyvrátilo na viacerých miestach, napríklad na Trnavskom mýte.

 

12:05 – V Stupave je povodňová situácia v momentálne stabilizovaná

Povodňová situácia v Stupave sa počas noci zlepšila, momentálne je stabilizovaná. Informuje o tom samospráva na sociálnej sieti.

“Hoci zóna okolo kaštieľskeho parku zostáva zaplavená, situácia na ostatných komunikáciách je stabilná. Stále sú však vyhlásené výstrahy a zrážky pretrvávajú, preto situáciu pozorne monitorujeme,” uviedla samospráva.

O 13.00 h má zasadnúť v meste krízový štáb, zúčastnia sa všetky zložky, ktoré budú pomáhať pri odstraňovaní a riešení následkov povodní.

 

11:48 – V Sobotišti hladina Teplice výrazne poklesla, hasiči stále pomáhajú odčerpávať vodu

Hladina vodného toku Teplica v obci Sobotište v okrese Senica oproti nedeli (15. 9.) výrazne poklesla. Momentálne dosahuje hodnotu 115 centimetrov. V nedeľu predpoludním v čase kulminácie mala 335 centimetrov. TASR to uviedol starosta obce Vladimír Jan Kružík.

“Stále sme preventívne ponechali pri koryte Teplice zábrany v podobe vriec s pieskom. Hasiči chodia po domácnostiach, kde je to potrebné, odčerpávajú vodu,” priblížil starosta. Prognóza je podľa jeho slov priaznivá.

V nedeľu pomáhali v Sobotišti s rozmiestňovaním vriec s pieskom aj vojaci. Zaplavené boli najmä garáže, hospodárske budovy a záhrady. “Evakuovať sme museli jednu pani, ktorá bola imobilná,” dodal.

Situácia je oproti predošlým dňom pokojnejšia aj v obci Plavecký Peter v okrese Senica. Starostka Jozefína Bartoňová TASR uviedla, že počas nedele napĺňali vrecia s pieskom z dôvodu narastajúcej hladiny miestneho potoka. Hasiči odstraňovali nánosy nečistôt.

.

“Hrozilo nám vyliatie potoka, vyhlásili sme druhý stupeň povodňovej aktivity. Našťastie, hladina klesla,” podotkla s tým, že viaceré domácnosti majú z dôvodu predchádzajúcich intenzívnych zrážok zaplavené záhrady.

 

11:39 – Viaceré úseky ciest v Bratislavskom kraji sú neprejazdné

Viaceré úseky ciest v Bratislavskom kraji sú z dôvodu povodňovej situácie a poveternostných podmienok naďalej neprejazdné. Informuje o tom bratislavská polícia.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Silvia Šimková spresnila, že v okrese Malacky je neprejazdná cesta medzi Stupavou a Lozornom, rovnako cesta z Kuchyne do Perneku. “Z dôvodu vybreženia potoka je pre dopravu uzavretá aj cesta medzi Lábom a Vysokou pri Morave,” dodala.

Bratislava povodne situácia Dunaj
Na snímke dopravná značka s nápisom “Neparkujte povodeň” na Fajnorovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave

Potvrdila tiež, že na území okresu Bratislava IV je aktuálne neprejazdná cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou. “Na ulici Na hriadkach sa vykonávajú protipovodňové opatrenia,” informovala. V Devínskej Novej Vsi ostáva ťažko prejazdná Istrijská ulica, polícia prejazd neodporúča.

Zaplavené a neprejazdné sú aj Kremeľská ulica a Slovanské nábrežie v Devíne. Prejsť sa nedá ani po Devínskej ceste od výjazdu na Dlhé Diely po Devín, ani po ceste k Devínskemu jazeru.

V bratislavskej Petržalke je uzavretá Viedenská cesta od výstaviska až po úsek pod Starým mostom, taktiež ulica Pri Seči od benzínovej pumpy a ulica Kočánkova po Starý most.

“V súvislosti s aktuálnou situáciou vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné,” dodala policajná hovorkyňa.

 

11:31 – Hraničný priechod Brodské-Lanžhot z dôvodu vzostupu Moravy uzavreli

Most na hraničnom priechode s Českou republikou Brodské-Lanžhot úplne uzavreli z dôvodu vzostupu hladiny rieky Morava. Prezídium Policajného zboru o tom informuje na sociálnej sieti. Trnavský samosprávny kraj priblížil, že uzatvorenie sa týka hraničného priechodu na tzv. starej ceste.

“Naďalej upozorňujeme vodičov, aby zvýšili na cestách opatrnosť a prispôsobili jazdu stavu ciest a plne rešpektovali dopravné značenie i pokyny polície a poverených osôb,” doplnila polícia.

 

11:23 – Výška hladiny Dunaja v Bratislave presiahla 900 centimetrov

Výška hladiny Dunaja v Bratislave presiahla 900 centimetrov. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na sociálnej sieti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre TASR potvrdil, že výška Dunaja v hlavnom meste je 908 centimetrov.

Bratislava povodne situácia Dunaj
Na snímke zvýšená hladina Dunaja na Tyršovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave

“Zatopené je Tyršovo nábrežie, promenáda pri nákupnom centre na nábreží Dunaja aj Fajnorovo nábrežie,” konštatuje BSK. Bratislavský kraj zároveň opätovne žiada obyvateľov, aby do daných lokalít nechodili a rešpektovali zákaz vstupu.

Protipovodňové zábrany aktuálne stoja aj na Rázusovom a Fajnorovom nábreží. Informuje starosta Starého Mesta Matej Vagač s tým, že hladina Dunaja stále stúpa.

Hovorca SHMÚ Ivan Garčár pre TASR potvrdil, že výška Dunaja k 10.45 h bola 908 centimetrov.

Hlavné mesto pre TASR uviedlo, že Slovenský vodohospodársky podnik už nainštaloval protipovodňovú ochranu Bratislavy na očakávaný stav výšky Dunaja na všetkých miestach. A to v Karlovej Vsi, Devíne i v Starom Meste aj na petržalskej strane Dunaja. Rovnako tak medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, kde je predpoklad zaplavenia cesty.

 

11:17 – V Radošovciach sa situácia po víkende upokojila, v obci sú však stále v pohotovosti

Situácia v obci Radošovce v okrese Skalica sa po náročnom víkende upokojila. Hasiči momentálne odčerpávajú vodu z posledných zaplavených priestorov. Obec je však stále v pohotovosti a monitoruje vodné toky. TASR to potvrdila starostka Radošoviec Iveta Matúšová.

“Najzasiahnutejšie boli pivnice, garáže, záhrady a záhradné domčeky. Znehodnotená bola úroda,” spresnila s tým, že približne päť domov malo mať vodu vystúpenú aj do obytných priestorov. Na obecnom úrade majú zaplavenú okrem pivnice aj dielňu so zázemím pre technických pracovníkov.

 

.

11:04 – Cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou je uzatvorená

Cesta z Devínskej Novej Vsi v smere do Devína je momentálne úplne uzatvorená. Informuje o tom mestská časť Bratislava – Devínska Nová Ves, informáciu o uzatvorení uvádza na sociálnej sieti aj mestská časť Bratislava – Devín.

“Cesta bude prístupná iba pre záchranné zložky,” oznámila vedúca mediálneho oddelenia Devínskej Novej Vsi Martina Legáth. Samospráva Devína píše, že z Devínskej Novej Vsi a zastávky na Hriadkach majú záchranné zložky prevádzať ľudí vojenským transportom.

Dodáva, že linka 29 bude premávať po zastávku Pri Sandbergu (Na hriadkach), kde bude potrebné prejsť na parkovisko pod Sandbergom a prestúpiť na transportér, ktorý dopraví ľudí do centra Devína – ku kostolu. “Rovnako tak bude fungovať aj doprava z Devína – pri kostole bude čakať transportér, ktorý zabezpečí dopravu na hranicu hrádze pred Devínskou Novou Vsou, kde bude potrebné prestúpiť na spoj MHD,” dodala samospráva.

Vyzýva tiež, aby obyvatelia necestovali ani smerom do Karlovej Vsi, keďže tam budú stavať protipovodňovú hrádzu.

 

10:54 – Dočasné premostenie ponad Chvojnicu medzi Holíčom a Skalicou je stále uzavreté

Dočasné premostenie ponad rieku Chvojnica medzi Holíčom a Skalicou je stále neprejazdné. Linky regionálnej autobusovej dopravy medzi týmito dvomi mestami jazdia cez Vrádište a Prietržku. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) o tom informoval na sociálnej sieti.

“Prejazdnosť ciest na Záhorí sa veľmi pomaly zlepšuje, avšak stále sú niektoré úseky ťažko prejazdné alebo neprejazdné. Situácia sa však môže meniť, preto prosíme, rešpektujte dopravné značenia a buďte opatrní,” upozornila krajská samospráva.

Cestári zo Správy a údržby ciest TTSK boli celú noc v pohotovosti. “Odstraňovali napadané stromy na cestách, blato a robili opatrenia, aby dosahy prívalov vody boli čo najmenšie,” doplnil kraj.

Zopakoval, že až do odvolania je uzatvorený hraničný priechod Moravský Svätý Ján – Hohenau. “Cesta medzi Borským Mikulášom a Lakšárskou Novou Vsou je stále zaplavená, no prejazdná so zvýšenou opatrnosťou. Úsek je označený dopravným značením,” doplnila krajská samospráva.

So zvýšenou opatrnosťou je prejazdný aj úsek cesty tretej triedy Borský Svätý Jur, časť Tomky – smer Studienka. Cez cestu preteká voda. Úsek je označený dopravným značením. “Ak musíte cestovať, zvýšte opatrnosť na cestách a ak je to možné, vyhnite sa vyššie uvedeným úsekom ciest,” doplnil TTSK.

 

10:43 – Košice zatiaľ neeviduje obmedzenia v súvislosti s počasím

Mesto Košice v súčasnosti neeviduje obmedzenia v súvislosti s počasím. Ako pre TASR uviedol primátor Jaroslav Polaček, očakávajú, že v pondelok dážď ustane.

“My tu v Košiciach i napriek tomu, že aj teraz prší, máme naozaj šťastie. Sledujeme vodné toky a civilná ochrana je v pohotovosti,” povedal s tým, že rieka Hornád by nemala nikoho ohroziť.

Pripomenul, že v Košiciach je niekoľko kritickým miest, kde po intenzívnejšom či dlhotrvajúcom daždi pravidelne evidujú komplikácie. Ide napríklad o Ťahanovský most či o vybrané úseky v mestských častiach Myslava a Krásna. “Na druhej strane dlhodobo nielen sledujeme, ale aj upravujeme terén v rámci našich možností a mestského rozpočtu. Niektoré opatrenia robíme dlhoročne tak, aby sme obmedzovali tieto problémy a komunikujeme aj s vodohospodármi. Pre nás je veľmi dôležité, ako sa správa vodná nádrž Ružín,” dodal.

Mesto Košice zároveň vyjadrilo solidaritu s oblasťami postihnutými povodňami. “Naši kolegovia z civilnej ochrany komunikovali aj s českým mestom Ostrava, či nevieme nejak pomôcť,” doplnil s tým, že témou pomoci sa zaoberajú.

 

09:54 – Situácia v Topoľčanoch je po víkendových dažďoch stabilná

Situácia v Topoľčanoch je po víkendových výdatných dažďoch stabilná. Informoval o tom mestský úrad.

Hladina rieky Nitra je podľa radnice nízka a bez povodňového rizika. “Vietor a dážď nespôsobili významnejšie škody, s výnimkou spadnutého stromu na Kalinčiakovej ulici neboli nutné zásahy bezpečnostných zložiek,” uviedol magistrát.

Ako doplnil, mesto aktuálne odstraňuje následky počasia na cintorínoch. “Tie sú otvorené, ale z dôvodu podmáčanej pôdy a navlhnutých konárov odporúčame odložiť ich návštevu na iný deň. Rovnako je vhodné vyhnúť sa zatiaľ parkom,” odporučila radnica.

 

09:21 – V západných častiach Bratislavy sú ZŠ a MŠ zväčša zatvorené, v Lamači fungujú

.

Viaceré mestské časti v západnej časti Bratislavy, najviac postihnutej záplavami, zatvorili v pondelok základné školy (ZŠ) a v niektorých prípadoch i materské školy (MŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V Lamači sú škola i škôlky otvorené.

Zatvorené škôlky i základné školy sú v Devínskej Novej Vsi, prerušená je tiež prevádzka materskej školy i súkromnej základnej školy v Devíne.

V Záhorskej Bystrici je v pondelok základná škola na Hargašovej ulici zatvorená, triedy materskej školy ostávajú otvorené.

V Karlovej Vsi tiež zatvorili základné školy, materské školy sú otvorené, deti sa však nebudú môcť pohybovať vonku v areáloch škôlok.

 

08:55 – Energetici odstránili všetky poruchy na úrovni vysokého napätia 

Situácia s výpadkami elektriny na strednom Slovensku, ktoré vznikli v súvislosti s víkendovou poveternostnou situáciou, sa zlepšila. Hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš v pondelok informoval, že bez elektriny už ostávajú len desiatky odberných miest.

“Na úrovni vysokého napätia sa energetikom zo SSD podarilo odstrániť už všetky poruchy. Zostáva im doriešiť už len niekoľko porúch na úrovni nízkeho napätia,” uviedol Gejdoš.

Ako doplnil, tieto poruchy však nemajú za následok výpadky elektriny v rozsiahlejších rozmeroch a zväčša sa týkajú len niekoľkých domácností alebo ulíc. “Elektrikári už pracujú na tom, aby obnovili dodávku prúdu čo najskôr aj pre týchto odberateľov,” dodal hovorca SSD.

 

08:45 – Hasiči zasahovali v Trnavskom samosprávnom kraji počas nedele v súvislosti s počasím 150-krát

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zasahovali počas nedele (15. 9.) od 6.00 do 18.00 h v súvislosti s nepriaznivým počasím celkom 150-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

“Celkom zasahovalo 43 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 879 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí. Nasadených bolo 919 kusov hasičskej techniky,” priblížila.

 

08:26 – Areál Bratislavského hradu bude v pondelok pre verejnosť uzatvorený

Areál Bratislavského hradu bude v pondelok z preventívnych dôvodov a aktuálnej poveternostnej situácie pre verejnosť a návštevníkov uzatvorený.

TASR o tom informovala Kancelária Národnej rady (NR) SR.

 

08:17 – Zvažovaná evakuácia časti obyvateľov Malaciek nebola potrebná

Zvažovaná evakuácia obyvateľov Malaciek bývajúcich v blízkosti potoku Malina nebola zatiaľ potrebná. O rozhodnutí, ktoré padlo ešte počas noci, informuje samospráva na sociálnej sieti.

Primátor Juraj Říha upozornil, že v prípade mimoriadnej zmeny budú obyvateľov dotknutého územia informovať mobilnými sirénami.

“V súčasnosti sme mierni optimisti, keďže hladina nádrže v Kuchyni, z ktorej priteká voda do jedného z rybníkov pri meste, i hladina samotných rybníkov klesla,” uviedla hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. “Momentálne v Malackách prší, ak však nebude dážď intenzívny a dlhotrvajúci, veríme, že sme z najhoršieho vonku,” dodala.

Mestský krízový štáb v nedeľu (15. 9.) večer rozhodol z preventívnych dôvodov, aby sa obyvatelia, ktorí bývajú pozdĺž toku Maliny, pripravili na eventuálnu evakuáciu. Mesto tiež pripravilo priestory, ktoré mali poskytnúť evakuovaným dočasné zázemie.

 

08:02 – V pondelok platia viaceré obmedzenia liniek bratislavskej MHD

.

Električková linka číslo 9 v pondelok nebude premávať na Miletičovej a Ružinovskej ulici. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej stránke v rámci informácie o pondelkových dopravných obmedzeniach.

“Linka 9 zo zastávky Trnavské mýto premáva na stanicu Nové Mesto a späť na Kútiky. Náhradná autobusová doprava X9 premáva obojsmerne medzi zastávkami Trnavské mýto – Astronomická,” spresňuje dopravca.

Naďalej platí, že autobusová linka 29 nepremáva po Devínskej ceste. “Zo zastávky Malá scéna premáva po Botanickú záhradu, ďalej pokračuje cez Karlovu Ves, Dúbravku, Vápenku, Eisnerovu a od zastávky Uhrovecká po svojej trase na Opletalovu, VW5 a späť touto istou odklonenou trasou,” uvádza DPB. Pripomína, že medzi zastávkami Hrad Devín – Hradištná premáva náhradná linka X29.

DPB takisto upozorňuje, že autobusové linky 20, 21 a 29 neobsluhujú zastávku Mlynská v Devínskej Novej Vsi.

 

07:52 – Devínska Nová Ves preventívne varuje obyvateľov z ulice Na hriadkach

Povodňová situácia je v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves stále veľmi komplikovaná a vážna. Informuje o tom samospráva, ktorá zároveň vyzvala obyvateľov z lokality Na hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením.

Devín Devínska Nová Ves povodne
Na snímke zaplavené záhradky riekou Morava na Kremeľskej ceste medzi Devínom a Devínskom Novou Vsou v Bratislave 16. septembra 2024

“Rovnako týchto obyvateľov vyzývame, aby sa pripravili na možnú evakuáciu,” preventívne informovala vedúca mediálneho oddelenia bratislavskej mestskej časti Martina Legáth.

Už v nedeľu (15. 9.) pomáhala polícia pri evakuácii viacerých domov v Devínskej Novej Vsi. Kritická bola najmä situácia v okolí potoka Mláka.

 

07:38 – Čadčianske mosty sú po nedeľňajšej povodni už sprejazdnené

Všetky mosty v Čadci, ktoré sú majetkom mesta, sa po nedeľňajšej (15. 9.) povodni podarilo sprejazdniť. Na sociálnej sieti o tom informovala čadčianska radnica.

Neprejazdné ďalej ostávajú mosty v správe štátnych organizácií. “V pondelok po dodaní stanovísk o vyhovujúcom technickom stave budú sprístupnené aj tieto mosty. Ide konkrétne o most z Námestia slobody a most do Bukova,” dodala samospráva.

Po opadnutí vody radnica spolu s mestským podnikom služieb a dobrovoľnými hasičmi z Čadce i okolitých obcí začala s čistením zatopených oblastí a objektov v postihnutých domácnostiach a priemyselnom parku. “Práce robia podľa priorít určených operačným strediskom,” vysvetlili z radnice.

Dodali, že napriek zatopeniu autobusov Slovenskej autobusovej dopravy Žilina sa tiež podarilo zabezpečiť funkčnosť mestskej hromadnej dopravy aj prímestskej dopravy.

Čadcu v nedeľu postihla 50-ročná voda. Napáchala značné škody na majetku. Podobné povodne tam zaznamenali v roku 1997. V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto aktuálne stále platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy.

 

07:31 – Malé Leváre most ponad Rudavu uzavrela, rieka začala pretekať

Medzi obcami Gajary a Malými Levármi na Záhorí uzavreli most ponad rieku Rudava. Pre TASR to potvrdil starosta obce Malé Leváre Adrián Pernecký

Už počas noci samospráva na sociálnej sieti informovala, že Rudava začína pretekať, vyzvali dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť roznášať vrecia s pieskom.

Materská i základná škola budú v obci v pondelok zatvorené.

 

07:12 – Medzi Bratislavou a Viedňou je prerušená vlaková doprava

V dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej nepriaznivým počasím je prerušená osobná železničná doprava medzi Bratislavou a Viedňou až do odvolania. TASR o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

Povodňami boli zasiahnuté železničné trate aj cestná infraštruktúra, čo výrazne komplikuje dopravu v oblasti. Preto nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu.

.

“V dôsledku tejto situácie sú zrušené aj vlaky RJX 167 (15. 9.) a RJX 160 (16. 9.) medzi Bratislavou a Viedňou. Náhradná autobusová doprava (NAD) v úseku Bratislava – Marchegg však nie je ohrozená a je zabezpečená podľa plánu,” ozrejmil hovorca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali