Válka hlupců

❚❚

Praha 26. októbra 2023 (HSP/Petrhampl/Foto:TASR/AP-Tsafrir Abayov)

 

Curtis Yarvin napsal delší text o situaci v Gaze, a jako obvykle je v tom textu spousta podnětného. Celkové vyznění – hloupost a neschopnost typická pro toto stádium vývoje Západu. Izrael je v situaci, kdy mu jeho americký spojenec nedokáže být užitečný ani vojensky ani diplomaticky ani ekonomicky. Dokáže už produkovat jen prohlášení a je velká otázka, zda americká slovní podpora Izraeli spíše neškodí. Zcela jistě ale americký spojenec Izraeli svazuje ruce, takže židovský stát nemůže jednat tak rázně a efektivně, jak by potřeboval ke své obraně

Mobilizácia Izraela pri hranici s pásmom Gazy
Na snímke izraelské obrnené vozidlo (APC) sa pohybuje neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela

Jenže v podobně nešikovné situaci jsou i Američané. Curtis Yarvin používá přirovnání, že se perou dva vaši psi. Spojené státy Hamás štědře financovaly a další podpora přicházela od amerických spojenců typu Saudské Arábie. Evropská unie nejen, že Hamásu posílala peníze, ale také podporovala sankce proti Izraeli (i když ne srovnatelně silné proti Rusku). Washington je prolezlý muslimskými organizacemi a CAIR (americká odnož Muslimského bratrstva) je jednou z tamních nejsilnějších lobby.

.

Jenže Spojené státy americké jsou taky tradičně proizraelské, a to napříč politickým spektrem.

Někdo by řekl, že je to ideální pozice. Podporovat obě strany konfliktu, rozeštvávat je, prodávat jim zbraně a mít z toho prospěch. Jenže, aby někdo měl z takové situace prospěch, musí hrát složité strategie a potřebuje diplomatické umění. To všechno jaksi zmizelo s minulou generací. Zcela jistě to zmizelo z vrcholné politiky.

.

Petr Hampl

Článok pôvodne vyšiel na portáli Petrhampl.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:11

Do protipovodňovej ochrany v Maďarsku je zapojených 1936 príslušníkov ozbrojených síl v 13 lokalitách. Podľa servera atv.hu to povedal v piatok maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

14:11

Rada Európy (RE) v piatok vyzvala Maďarsko, aby zreformovalo svoju legislatívu o doživotných trestoch.

14:08

Ministri energetiky skupiny krajín G7 a ďalších štátov budú v pondelok rokovať o vážne poškodenej energetickej infraštruktúre Ukrajiny, uviedol taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

14:07

Čínska ZOO pod tlakom rozhnevaných návštevníkov priznala, že jej pandy sú v skutočnosti iba nafarbené psy.

14:06

EÚ poskytne Ukrajine novú pôžičku až do výšky 35 miliárd eur. Oznámila to v piatok v Kyjeve predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Leyenová Vojna
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vítajú počas stretnutia v Kyjeve v piatok 20. septembra 2024
14:04

Poľská vláda sa rozhodla druhýkrát rozšíriť oblasť, na ktorú sa vzťahuje stav živelnej pohromy pre ničivé záplavy.

14:01

Do Kanady sa vracia originál ikonického portrétu Winstona Churchilla “Revúci lev”. Počas ceremónie na kanadskom veľvyslanectve v Ríme ho oficiálne vo štvrtok odovzdali talianski karabinieri veľvyslankyni Elisse Goldbergovej.

Taliansko Kanada Churchill
Zľava taliansky právnik a príležitostný zberateľ umenia Nicola Cassinelli, námestníčka kanadského ministra pre kultúrne dedičstvo Isabelle Mondouová a Andrea Clarková-Grignonová, vedúca oddelenia pre verejné záležitosti, pózujú po odhalení portrétu známy ako „The Roaring Lion“, ktorý v roku 1941 zhotovil kanadsko-arménsky fotograf Yousuf Karsh a na ktorom je zobrazený britský premiér Winston Churchill, 19. septembra 2024 v Ríme
14:01

V Budapešti sa v piatok uskutočnilo zasadnutie Výboru pre hospodársku spoluprácu Maďarska a Ruska. Na Facebooku to oznámil maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý sa predtým stretol aj s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom.

13:16

V budúcom roku hrozí zvýšenie ceny plynu až o 30 %, pričom na energodotácie nie sú zo štátneho rozpočtu vyčlenené žiadne financie. Uviedol to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Karol Galek na tlačovej konferencii.

Najvážnejšou hrozbou sú podľa Galeka výhrady EK voči zmluve so Slovenskými elektrárňami, na základe ktorej by mali mať domácnosti elektrinu v budúcom roku za 62 eur. Toto opatrenie len v roku 2023 podľa neho ušetrilo Slovákom 2,6 miliardy eur.

13:13

Európska centrálna banka (ECB) bude mať na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí v decembri viac informácií o stave ekonomiky a inflácie, uviedol jej viceprezident Luis de Guindos. To však podľa neho nevylučuje, že by sa v októbri nemohlo meniť nastavenie menovej politiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

ECB minulý týždeň druhýkrát znížila úrokové sadzby. Trh počíta s tým, že ECB bude s uvoľňovaním menovej politiky pokračovať v decembri.

13:03

Firma sídliaca v bulharskej Sofii nemá nič spoločné s dodávkou komunikačných zariadení pre libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré vybuchli v utorok pri koordinovanom útoku v Libanone. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

“Po overení bolo nesporne stanovené, že nijaké komunikačné vybavenie zodpovedajúce tomu, čo vybuchlo 17. septembra, nebolo importované, exportované alebo vyrobené v Bulharsku,” uviedla bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (DANS).

Libanon: Výbuchy majú najmenej deväť obetí, explodovali aj solárne panely
Na snímke poškodené auto v ktorom vybuchlo vreckové zariadenie tzv. pager v meste Sidon na juhu Libanonu
13:02

Poľské úrady zadržali bývalého právnika zosnulého ruského miliardára Borisa Berezovského v súvislosti s vyšetrovaním útokov na predstaviteľov ruskej opozície. V piatok o tom informovala poľská komerčná rozhlasová stanica RMF FM, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:01

Iránsky najvyšší duchovný vodca, ajatolláh Alí Chameneí, omilostil alebo zmiernil tresty takmer 3000 väzňom. Konal tak na základe písomnej žiadosti najvyššieho predstaviteľa iránskeho justičného systému Gholáma Hosejna Mohseního Ežeího, informuje TASR podľa agentúry DPA.

V 1291 prípadoch majú byť väzni prepustení na slobodu, zatiaľ čo 1596 ďalším väzňom bude trest znížený.

12:58

Izraelská armáda vyšetruje incident zachytený na videu, počas ktorého zhadzovali vojaci na okupovanom Západnom brehu Jordánu telá pravdepodobne palestínskych militantov zo strechy budovy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Ozbrojené sily Izraela v piatok označili incident za “vážny” a tiež uviedli, že sa “nezhoduje s hodnotami izraelskej armády”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali