Vadovičová získala zlato vo VzPu na 10 m, Malenovský striebro

❚❚

Paríž 1. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 1. septembra 2024 o 15:57 h.

Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová získala na PH 2024 v Paríži zlatú medailu vo vzduchovej puške SH1 na 10 m. Vo finále miešanej súťaže v kategórii R3 triumfovala v novom paralympijskom rekorde 254,2 bodu. Slovenskí strelci ovládli nedeľné finále, striebro vybojoval Vadovičovej krajan Radoslav Malenovský (253,6)

Vadovičová získala zlato vo vzduchovej puške, Malenovský striebro
Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová (vpravo) získala zlatú medailu vo vzduchovej puške SH1 na 10 m v kategórii R3 na XVII. paralympijských hrách 2024 vo francúzskom meste Chateauroux

Vadovičová vybojovala svoje piate paralympijské zlato, okrem toho má v zbierke aj jedno striebro a bronz. Je taktiež držiteľka svetového rekordu z augusta 2023, keď v holandskom Rotterdame dosiahla nástrel 255,7 bodu. Malenovský sa teší z prvej medaily na PH, dosiaľ najlepšie umiestnenie dosiahol na PH 2016 v Riu de Janeiro, kde skončil štvrtý. Slovensko ich zásluhou získalo v Paríži už štvrtý cenný kov, z toho tretie zlato (3-1-0). V sobotu triumfovali v parastolnom tenise vo štvorhre Peter Lovaš a Ján Riapoš a paracyklista Jozef Metelka v stíhacích pretekoch na 4000 m.

.

“Dnes to vyšlo tak, ako to má byť, tak ako to máme natrénované. A tá forma z tréningu sa udržala aj do súťaže. Išla som s nadhľadom. Ráno mi tréner povedal, aby som nezabudla, že toto mám odskúšané už miliónkrát a celý deň som si to prehrávala v hlave. Sústredila som sa na to, že som bola už mnohokrát vo finále a že ja určujem ten trend,” povedala víťazka.

“Ani to neviem opísať, konečne je tu to zadosťučinenie. Práve toto bola tá disciplína, v ktorej som si veril a mal som šancu na medailu. Teraz mi padol kameň zo srdca a dúfam, že to bude pokračovať ďalej,” uviedol Malenovský.

.

Štyridsaťjedenročná Vadovičová potvrdila prvé miesto z kvalifikácie, v ktorej dominovala výkonom 637,8 bodu. Vo finále viedla už po základnej časti (106,0), Malenovský postúpil do vyraďovačky z tretieho miesta. Vo vyraďovacej fáze sa obaja slovenskí reprezentanti striedali na prvých priečkach a napokon sa dostali až do záverečného rozstrelu o zlato. Vadovičová ako líderka zaznamenala v posledných dvoch výstreloch 10,8 a 10,5, kým Malenovský trafil “iba” dvakrát 10,4.

Bronz získal Španiel Juan Antonio Saavedra, ktorý pridal druhý cenný kov z PH po striebre z Londýna 2012.

 

PH 2024 – parastreľba:

R3 vzduchová puška SH1 na 10 m – miešaná súťaž

finále: 1. Veronika VADOVIČOVÁ 254,2 b. – paralymp. rekord, 2. Radoslav MALENOVSKÝ (obaja SR) 253,6, 3. Juan Antonio Saavedra (Šp.) 232,1

.

Vadovičová s piatym zlatom: “Presne, ako máme natrénované”

Veronika Vadovičová sa nenechala zahanbiť stolným tenistom Jánom Riapošom a deň potom, ako prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) získal svoju piatu zlatú medailu v kariére, vyrovnala jeho výkon. Piaty titul olympijskej šampiónky v streľbe dosiahla v nedeľu na strelnici v Chateauroux a rovno v novom paralympijskom rekorde 254,2 bodu.

“Dnes to vyšlo tak, ako to má byť, tak ako to máme natrénované. A tá forma z tréningu sa udržala aj do súťaže. Išla som s nadhľadom, ráno mi tréner povedal, aby som nezabudla, že toto mám odskúšané už miliónkrát a celý deň som si to prehrávala v hlave. Sústredila som sa na to, že som bola už mnohokrát vo finále a že ja určujem ten trend,” povedala Vadovičová, ktorá má rovnako ako Riapoš na konte aj jedno striebro a jeden bronz.

Obaja sú tak najúspešnejší slovenskí paralympionici na letnej edícii hier a obaja môžu túto bilanciu vylepšiť ešte v Paríži či na ďalších hrách v Los Angeles: “Moja ambícia je, že pokiaľ budem mať ďalej podporu od Slovenska a tréner bude pokračovať, budeme pokračovať ďalej. On sa už teší na Los Angeles.”

Vadovičová, ktorá prvýkrát reprezentovala na PH v roku 2000 v Sydney a prvú medailu získala v Pekingu 2008, ovládla nedeľňajšiu miešanú súťaž kategórie SH1, v ktorej štartovali spoločne muži aj ženy. Vyhrala kvalifikáciu a na prvom mieste sa držala aj od druhého kola finále. V ňom jej dokázal konkurovať iba strieborný krajan Radoslav Malenovský, ktorý sa pred poslednými dvoma ranami dotiahol na 0,1 bodu, no nakoniec jeho útok odrazila a zvíťazila o 0,6 bodu.

.

“Som rada, že Slovensko ovládlo túto disciplínu. Rozmýšľala som, ako si to rozdelíme, ale potom som to nechala na náhodu. Tak sme si to aj želali, keď sme išli do finále, s Radkom sme si povedali, že nech to bude akokoľvek, tak nech sme tam obaja a na akej medailovej pozícii budeme, to už je jedno,” povedala.

Reprezentačný kolega jej ihneď po konci súťaže dobehol zagratulovať a spoločne sa objali.

“My sme už veľmi dobre zohratá dvojka a obaja sme to tomu druhému želali.”

Pre Vadovičovú je to aj zadosťučinenie za nevydarené úvodné vystúpenie v Paríži. Pred dvoma dňami postúpila do finále vzduchovej pušky v stoji bez problémov z 3. miesta kvalifikácie, no v boji o medaily jej výkon stačil len na konečnú šiestu priečku.

“Keď to porovnáme s prvou disciplínou, tak to dnes bolo oveľa vyrovnanejšie. Vtedy som bola pod veľkým stresom. Teraz to už bolo tak, ako to má vyzerať. Je to o celom trénerskom procese, ako je nastavený. Je tam kondička, fyzička, hlavne tá technika, plus mentálna príprava. Išli sme s rovnakou tendenciou, ktorá bola v Riu de Janeiro a tu sa to krásne ukázalo,” dodala s tým, že v nedeľu večer si dopraje malú oslavu, no už v pondelok ju čaká ďalší tréning.

Malenovský sa konečne dočkal medaily: “Musel som do nej zahryznúť”

Radoslav Malenovský v nedeľu ukončil dlhé šestnásťročné čakanie na prvú paralympijskú medailu v kariére. Dosiahol ju až na svojich piatych hrách a jeho radosť ešte umocnil fakt, že na strelnici v Chateauroux sa tešil zo striebra spolu so zlatou krajankou Veronikou Vadovičovou.

Malenovský štartoval na paralympijských hrách prvýkrát v Pekingu 2008 a potom aj v Londýne 2012, Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020. Najlepšie umiestnenie dosiahol v Brazílii, kde skončil tesne za stupňom víťazov na štvrtej priečke. Teraz mu konečne na krk zavesili medailu a musel sa poriadne uistiť, že je to skutočnosť.

“Nie je to vidieť, ale sú na nej také dva zárezy a tie sú z toho, ako som do nej hrýzol. Škrípali mi zuby. Neviem, či viem opísať slovami, ako veľmi ma to teší, aké je to konečne zadosťučinenie. Mne to na tých hrách unikalo, ale konečne sa mi to podarilo,” povedal s veľkým úsmevom na tvári.

V Chateauroux postúpil do osemčlenného finále miešanej súťaže kategórie SH1, v ktorej štartovali spoločne muži aj ženy, zo štvrtého miesta, keď zaostal za víťazkou kvalifikácie Vadovičovou o 1,8 bodu. Obaja Slováci sa v ňom držali od začiatku na čele, pričom skúsenejšia reprezentantka od druhého kola viedla. Malenovský sa na ňu pred poslednými dvoma ranami dotiahol na rozdiel 0,1 bodu, no Vadovičová si zlatú pozíciu postrážila (254,2 – 253,6 b).

“My sme si s Veronikou pred finále povedali, že je absolútne jedno, ako by sme tam boli usporiadaní, či ja pred ňou alebo ona predo mnou. Povedali sme si, že najkrajší darček by pre nás bol, keby sme boli obaja na medailových pozíciách. Ja jej to prajem, aj keď ona už vie, ako chutí byť paralympijskou víťazkou. Ja sa však z toho striebra teším, ako by to bolo zlato alebo diamant,” pochválil svoju reprezentačnú kolegyňu i kamarátku.

.

Práve ona ho dostala ku športovej streľbe: “Strieľam s ňou už asi 19 rokov, ona ma k tomu dostala. Viem, aká je strelkyňa, detailne poznám jej kvality a jednoducho je stále lepšia ako ja. Takže to usporiadanie na stupňoch je absolútne v poriadku.”

Malenovský mal pomalší štart do kvalifikácie, no postupne sa rozbehol k veľkému výkonu: “Aj tréningy mávam také, že začiatky mám trochu slabšie. Po pár ranách sa v tom dokážem tak nejak zorientovať a nájdem si čo funguje. To platilo dnes v kvalifikácii i vo finále.” Po úspešnej prvej časti si veril aj vo finále, no v hlave mu hrala aj mierna obava, aby neprišlo nejaké zaváhanie.

“Neprestal som si veriť, ale bál som sa, aby som neurobil nejakú blbosť, aby som to nestrhol, nezavadil o spúšť. Bál som sa toho športového nešťastia, to bolo jediné, čo ma dostávalo pod tlak. Ale ustrážil som si to a fakt som sa sústredil na to, že pôjdem krôčik po krôčiku a bude to fajn,” povedal.

V Paríži ho čakajú ešte dve malorážkové disciplíny R6 a R7.

“Tie nie sú moje primárne. Práve táto bola tá, v ktorej som si najviac veril a mal som šancu na medailu. Teraz mi padol ten kameň zo srdca a dúfam, že to bude pokračovať ďalej,” dodal.

.

 

Vadovičová a Malenovský do finále vzduchovej pušky v ľahu

Slovenskí reprezentanti v parastreľbe Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský sa na PH 2024 v Paríži prebojovali do finále miešanej súťaže vzduchová puška SH1 na 10 m.

Veronika Vadovičová
Na snímke slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová

Vadovičová obsadila v kvalifikácii kategórie R3 prvé miesto so ziskom 637,8 bodu. Malenovský postúpil zo štvrtej priečky (636,0 b). Do finále (13.00 h) sa prebojovalo osem najlepších pretekárov.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

18:44

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava do 19 rokov vstúpili do mládežníckej Ligy majstrov hladkou prehrou. Vo svojom úvodnom vystúpení v ligovej fáze UEFA Youth League podľahli škótskemu Celticu Glasgow na jeho pôde 0:4. V rovnaký deň od 21.00 h čakala premiéra v najprestížnejšej klubovej súťaži aj A-tím “belasých” v Celtic Parku.

18:37

Dvoch mŕtvych a sedem zranených osôb si v stredu vyžiadala streľba v moskovskej kancelárii najväčšieho ruského internetového predajcu Wildberries. Podľa agentúry Reuters ide zjavne o eskaláciu v spore o budúce smerovanie spoločnosti.

18:36

Vládna koalícia v utorok (17. 9.) odprezentovala balíček konsolidačných opatrení, ktorý už dnes neplatí. Za tento daňový chaos najviac zaplatia obyvatelia Slovenska. Uviedli to v stredu predstavitelia opozičného hnutia Igora Matoviča.

18:35

Ministerstvo financií USA v stredu uvalilo sankcie na 12 občanov Iránu, ktorí sú podľa neho spojení s “pokračujúcimi násilnými represiami Teheránu voči iránskemu ľudu” a “brutálnym potlačením pokojných protestov”. Sankcie USA koordinovali spolu s Kanadou a Austráliou.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali