V zoo si pripomínajú Svetový deň orangutanov

❚❚

Bratislava 19. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

V bratislavskej zoo si v pondelok pripomínajú Svetový deň orangutanov. Pre verejnosť pripravili pracovníci zoo posedenie pri orangutanoch sumatrianskych s ich chovateľkou aj komentované kŕmenie. Návštevníci tak môžu bližšie spoznať vzácne mláďa Cahyu a jeho rodičov. TASR o tom informovala PR manažérka zoo Alexandra Ritterová

orangutan sumatriansky
Ilustračné foto

“Cahya sa vo veku takmer jeden a pol roka prejavuje ako mláďa plné energie. Keď mu matka dovolí, rád sa šplhá po lanách, pričom už samostatne zvláda aj väčšie výšky a vzdialenosti od mamy. Je veľmi zvedavý, no stále vyhľadáva maminu ochranu, najmä keď sa niečoho zľakne,” opisujú chovateľky orangutanov.

.

Orangutany sumatrianske sú v bratislavskej zoo od roku 2010, keď prišli bratia Pagy a Filip zo ZOO Praha. Snahou však bolo vytvoriť chovný pár. Na základe odporúčania koordinátora chovu odišiel preto v roku 2015 Pagy do Prahy a k Filipovi prišla samica Mengala s mláďaťom Vilmosom zo ZOO Lipsko. Po siedmich rokoch dospievajúceho Vilmosa previezli do Belgicka a samica Mengala a samec Filip sa zblížili. V roku 2023 sa samici narodilo mláďa Cahya.

“Dospelé orangutany Mengala aj Filip sú k mláďaťu mimoriadne zhovievavé. Hoci Filip kontakt s mláďaťom sám nevyhľadáva, pokiaľ sa k nemu mláďa priblíži a dotýka sa ho, výrazne mu to neprekáža. Mengala je skúsená matka, no Cahya je prvým Filipovým potomkom. Je preto zaujímavé pozorovať vzájomné interakcie, a to, ako sa od momentu narodenia Cahyu mení Filipovo správanie v prítomnosti mláďaťa,” uviedla zoologička Magdaléna Hadová.

.

Aj pre vzácny prírastok začali v ZOO Bratislava obnovovať pavilón primátov. Vymenili sklá, inštalovali napájačky a vysadili zeleň. V apríli sa konal benefičný beh oRUNgutan, na ktorom sa vyzbieralo takmer 9000 eur. Tie chce zoo využiť na nákup hamakov – závesných lôžok z pevnej tkaniny, zámočnícke úpravy, vzdelávacie panely a ďalšie zvýšenie komfortu zvierat. Pre úspech plánuje zoo beh zopakovať aj budúci rok.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

15:28

Od piatka (13. 9.) sa na Slovensku zvýšil počet škodových udalostí, ktoré evidujú poisťovne. Tie zároveň očakávajú, že ich počet ešte výrazne stúpne v súvislosti s tým, ako budú ľudia ohlasovať škody dodatočne.

15:16

Podľa českého premiéra Petra Fialu zatiaľ nenastal čas vyčísľovať škody, ktoré v republike spôsobili povodne. Aktuálne je potrebné zaistiť základné potreby ľudí v zasiahnutých oblastiach a ďalšia pomoc sa bude riešiť neskôr. Povedal to počas návštevy Jeseníka, ktorý patrí medzi najviac postihnuté mestá.

15:07

Portugalsko požiadalo Európsku komisiu o viac hasiacich lietadiel v rámci únijného mechanizmu v oblasti civilnej ochrany. Hasiči v Portugalsku zápasia s najmenej 15 požiarmi.

14:37

Náklady na prácu v eurozóne pokračovali v raste, tempo rastu sa však oproti vývoju v prvých troch mesiacoch roka zmiernilo.

14:35

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje už štvrtý deň. Vyjednávači spoločnosti a odborov majú v utorok (17. 9.) obnoviť rozhovory o pracovnej zmluve pod dohľadom amerických federálnych mediátorov.

14:34

Kremeľ označil pozvanie predstaviteľov OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža zo strany Kyjeva do ním ovládaných oblastí ruskej Kurskej oblasti za “provokáciu”. 

14:16

Slovensko sa podľa plánu vrátilo na medzinárodné trhy, pričom si v konkurenčnej časti aukcie štátnych dlhopisov požičalo 512 miliónov eur. Pozitívom je, že v porovnaní s predchádzajúcou aukciou v júni si investori od Slovenska vypýtali nižší výnos, poukázal v komentári analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

14:15

Prípravy na ochranu proti povodniam sú “stopercentné” na celom území Maďarska, uviedol tamojší minister vnútra Sándor Pintér.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali