V závere augusta sa uskutoční slávnosť blahorečenia Jána Havlíka

❚❚

Šaštín-Stráže 11. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Tomáš Halász)

 

Na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica) sa v sobotu 31. augusta uskutoční slávnosť blahorečenia Jána Havlíka. Organizátori očakávajú účasť niekoľko tisíc veriacich. Naposledy, pred šiestimi rokmi, na Slovensku blahorečili Annu Kolesárovú. TASR o tom informoval komunikačný tím slávnosti blahorečenia

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie
Ilustračné foto

Prípravy slávnosti sa začali bezprostredne po tom, ako pápež František v decembri 2023 schválil dekrét o mučeníctve Jána Havlíka. Schváleniu predchádzala diecézna a rímska fáza procesu blahorečenia. Program slávnosti je spojený s posledným augustovým víkendom. Hlavná časť slávnosti bude v sobotu 31. augusta o 10.00 h, keď sa začne slávnostná svätá omša spojená s obradom blahorečenia. Komunikačný tím slávnosti priblížil, že ide o akt, ktorým pápež dovolí, aby sa Božiemu služobníkovi preukazoval od tejto chvíle verejný cirkevný kult. Zároveň sa stanoví dátum jeho liturgického slávenia.

.

Ján Havlík je rodák z Duboviec v okrese Skalica. Bohoslovec Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul zomrel v roku 1965 ako 37-ročný na následky mučenia v komunistických väzniciach.

“Odkaz blahorečenia môžeme vnímať vo viacerých rovinách. Ján Havlík, mučeník vernosti, zomrel pre svoju vieru a vernosť Cirkvi, ktoré nedokázali zlomiť ani krutosti väzenia, kde strávil 11 rokov svojho mladého života. Nikdy sa nestal kňazom, aj keď ním naozaj túžil byť, no napriek tomu bol skutočným misionárom, ktorý zapaľoval iných svojou hlbokou vierou, ale aj dobrotou a ľudským prístupom,” uviedol provinciál slovenskej provincie Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul Tomáš Brezáni.

.

Akt blahorečenia vykoná legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro. Prítomný bude aj generálny predstavený Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul P. Tomaž Mavrič. Na slávnosti sa zúčastnia viacerí slovenskí a zahraniční biskupi. Očakávajú sa tisícky veriacich a stovky kňazov a rehoľníkov. Do služby sa zapoja desiatky dobrovoľníkov, ktorí budú zabezpečovať parkoviská, prístupy a ďalšie služby.

Organizátori v týchto dňoch zverejňujú organizačné pokyny pre účastníkov slávnosti, pripravujú mapy areálu, odstavných parkovísk či plánovaných dopravných obmedzení. “Zároveň prosíme o registráciu kňazov či autobusov, dokončujeme práce na relikviári a priestore na jeho uloženie. S produkciou riešime prípravu pódia, scény, ozvučenie, portrét budúceho blahoslaveného, zmluvne pokrývame vysielanie priamych televíznych prenosov zo slávnostnej svätej omše blahorečenia zo Šaštína a mnoho iného,” priblížil koordinátor príprav slávnosti blahorečenia Peter Novák. Pripravuje sa takisto liturgický priebeh slávnostnej svätej omše spojenej s blahorečením.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

15:28

Od piatka (13. 9.) sa na Slovensku zvýšil počet škodových udalostí, ktoré evidujú poisťovne. Tie zároveň očakávajú, že ich počet ešte výrazne stúpne v súvislosti s tým, ako budú ľudia ohlasovať škody dodatočne.

15:16

Podľa českého premiéra Petra Fialu zatiaľ nenastal čas vyčísľovať škody, ktoré v republike spôsobili povodne. Aktuálne je potrebné zaistiť základné potreby ľudí v zasiahnutých oblastiach a ďalšia pomoc sa bude riešiť neskôr. Povedal to počas návštevy Jeseníka, ktorý patrí medzi najviac postihnuté mestá.

15:07

Portugalsko požiadalo Európsku komisiu o viac hasiacich lietadiel v rámci únijného mechanizmu v oblasti civilnej ochrany. Hasiči v Portugalsku zápasia s najmenej 15 požiarmi.

14:37

Náklady na prácu v eurozóne pokračovali v raste, tempo rastu sa však oproti vývoju v prvých troch mesiacoch roka zmiernilo.

14:35

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje už štvrtý deň. Vyjednávači spoločnosti a odborov majú v utorok (17. 9.) obnoviť rozhovory o pracovnej zmluve pod dohľadom amerických federálnych mediátorov.

14:34

Kremeľ označil pozvanie predstaviteľov OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža zo strany Kyjeva do ním ovládaných oblastí ruskej Kurskej oblasti za “provokáciu”. 

14:16

Slovensko sa podľa plánu vrátilo na medzinárodné trhy, pričom si v konkurenčnej časti aukcie štátnych dlhopisov požičalo 512 miliónov eur. Pozitívom je, že v porovnaní s predchádzajúcou aukciou v júni si investori od Slovenska vypýtali nižší výnos, poukázal v komentári analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

14:15

Prípravy na ochranu proti povodniam sú “stopercentné” na celom území Maďarska, uviedol tamojší minister vnútra Sándor Pintér.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali