V Žarnovici poslanci zvýšili poplatky v školách a školských jedálňach

❚❚

Žarnovica 26. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

V Žarnovici sa od 4. októbra zvyšujú poplatky v materskej škole, poplatky za štúdium na základnej umeleckej škole (ZUŠ), v centre voľného času (CVČ) a školské obedy. Podľa primátorky Aleny Kazimírovej je dôvodom zvyšovania poplatkov najmä rast cien energií, rastúca inflácia a legislatívne zmeny

školská jedáleň
Ilustračné foto

Nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o určení výšky príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách, v školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach a v školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žarnovica, ktoré navýšenie poplatkov prináša, odsúhlasili poslanci na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

.

“Mesto Žarnovica ako zriaďovateľ škôl, školských výchovno-vzdelávacích zariadení a školských jedální po konzultácii s riaditeľkami zariadení a s vedúcimi školských jedální navrhlo zmeniť výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených s ich činnosťou, v súlade s uvedenými legislatívnymi predpismi z dôvodu rastu cien energií, rastúcej inflácie a legislatívnych zmien,” konštatovala Kazimírová s tým, že tieto skutočnosti v značnej miere ovplyvňujú výšku prevádzkových nákladov jednotlivých zariadení.

Zmeny, ktoré nové VZN prináša, sa týkajú mesačného príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole, ktorý sa zvyšuje z 19 na 22 eur. Zvyšuje sa tiež príspevok na štúdium v ZUŠ, a to o dve eurá, poplatky v CVČ v jednotlivých útvaroch o päť eur. Rodičia si priplatia i v prípade školských obedov, paušálny mesačný príspevok pre žiaka a dieťa na režijné náklady zvýšila samospráva o jedno euro.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:59

Vodca opozičnej kresťanskej Libanonskej sociálnodemokratickej strany (Katáib) vyzval šiitské hnutie Hizballáh, aby prestalo s podporou vojny v palestínskom Pásme Gazy a sústredilo sa na politickú prácu v Libanone.

07:50

Pápež František vo štvrtok večer v rámci svojej štvordňovej apoštolskej cesty pricestoval z Luxemburska do Belgicka, informovala agentúra AFP citovaná TASR. Na leteckej základni Melsbroek v Bruseli pápeža privítal belgický kráľovský pár.

pápež František
Pápež František prichádza po boku belgickej kráľovnej Mathilde a belgického kráľa Philippa na leteckú základňu Melsbroek v Steenokkerzeel neďaleko Bruselu v prvý deň svojej štvordňovej návštevy Luxemburska a Belgicka
07:50

Neďaleko prezidentského paláca v guinejskom hlavnom meste Konakry sa vo štvrtok neskoro večer strieľalo. Armáda centrum mesta uzavrela a evakuovala ho. Bezprostredne nebolo jasné, kto strieľal a prečo.

07:47

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v noci na piatok v New Yorku stretol s izraelským ministrom pre strategické záležitosti Ronom Dermerom a diskutoval s ním o dôležitosti dosiahnutia dohody o 21-dňovom prímerí na izraelsko-libanonskej hranici.

07:47

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vo štvrtok vo Washingtone ubezpečila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že jej “podpora ľudu Ukrajiny je neochvejná”.

Zelenskyj Harrisová
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a americká viceprezidentka Kamala Harrisová
07:45

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb v noci na piatok na pôde OSN v New Yorku vyzval na ukončenie násilia na Blízkom východe.

07:45

Prezident USA Joe Biden vo štvrtok podpísal výkonný príkaz, ktorý sa týka boja proti násiliu páchanému so zbraňami.

Ako informovala agentúra AP, na základe tohto dokumentu, ktorý má silu zákona, vznikne federálna pracovná skupina zameraná na rodiace sa hrozby v oblasti strelných zbraní. Ide aj o montáže lacných zariadení, ktoré dokážu premeniť bežne vlastnené poloautomatické pištole na plne automatické guľomety.

06:54

Prezident Joe Biden vo štvrtok podpísal dočasný zákon o výdavkoch, ktorý má odvrátiť čiastočný tzv. shutdown americkej vlády. Diskutovať o vládnych výdavkoch sa tak bude až po novembrových prezidentských voľbách.

06:54

Izraelská armáda v noci na piatok oznámila, že pomocou systému protivzdušnej obrany Šíp (Chec-Arrow) zostrelila raketu zem-zem vypálenú z Jemenu. V strednej časti Izraela sa v tom čase rozzvučali varovné sirény, uviedol spravodajský web The Times of Israel (TOI).

06:54

Hurikán Helene v piatok ráno (SELČ) zasiahol pevninu na západnom pobreží amerického štátu Florida. V tom čase mal silu 4. kategórie a jeho stred sa nachádzal v oblasti Big Bend. Uviedli to americkí meteorológovia, podľa ktorých ide o mimoriadne nebezpečnú búrku.

hurikán Helene
Mólo St. Pete Pier je zobrazené medzi silným vetrom a vlnami, keď si hurikán Helene razí cestu smerom k floridskému pásmu
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali