Ilúzie a naivné predstavy. Svet bol liečený a vyliečený

❚❚

Bratislava 31. decembra 2023 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Hatem Ali, Jacquelyn Martin)

 

Rok 2023 sa v podstate už stal históriou – a vyžaduje si hodnotenie. Jeho skutočné výsledky budú môcť zhrnúť až budúci historici, ale čerstvé dojmy naznačujú, že uplynulý rok svet zásadne nezmenil. Ťažko ho však nazvať obyčajným. Globálna búrka, ktorá sa začala pred niekoľkými rokmi, len zosilnela a takmer každému je jasné, že zažívame zrod nového svetového poriadku. Väčšinu uplynulého obdobia zostávalo v centre diania Rusko, ale na jeseň vybuchol Blízky východ a znovu získal titul svetového suda s pušným prachom, píše Petr Akopov pre Ria Novosti

Izraelská armáda rozšírila operáciu v pásme Gazy, zasiahla 450 cieľov Hamasu
Palestínčania kráčajú okolo budovy zničenej počas pokračujúceho izraelského bombardovania pásma Gazy

V roku 2023 sa svet rozlúčil s viacerými ilúziami – hoci proces rozlúčky s nimi sa začal už skôr a pre mnohých sa ešte neskončil, hmla sa v uplynulom roku rýchlo rozplynula.

.

Prvou ilúziou – samozrejme, väčšinou západnou – bola ilúzia porážky Ruska. Pred rokom sa víťazstvo Ukrajiny mnohým na Západe nezdalo ako nevedecká fikcia – verilo sa, že pripravovaná protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl by mohla viesť k prelomeniu frontu a dokonca k prístupu na Krym. Takéto očakávania neboli na Západe všeobecné, ale boli presne prezentované ako celkom pravdepodobné. O rok neskôr sa nálada zmenila na presne opačnú: teraz optimisti hovoria o patovej situácii a potrebe rokovaní s Ruskom, zatiaľ čo pesimisti predpovedajú Ukrajine hroziacu porážku.

Na druhej strane Rusko sa na všetko pozerá so severským pokojom, zbiera sily a pripravuje sa na dlhú cestu k víťazstvu. Pochybnosti a váhanie nie sú ani u najvyšších predstaviteľov, ani u väčšiny ľudí – nikto neverí ani v možnosť kompromisu so Západom, ani v jeho pripravenosť na skutočné rokovania (so vzdaním sa nárokov na kontrolu Ukrajiny). Tragédia ľudí na Ukrajine sa napriek pohľadu cez optiku vníma takmer ako ich vlastná, ako nešťastie jedného národa, a vojna – ako skutočne vynútená, zameraná na odstránenie ohrozenia samotnej existencie ruského sveta.

.

Zároveň Západ, ktorý stratil vieru v schopnosť poraziť Rusko, stále nie je ochotný uznať očividné a nehodlá sa vzdať Ukrajiny ako takej: verí, že si nad ňou v dôsledku konfliktu udrží kontrolu. Rok 2023 bol pre Západ rokom sklamania, ale nie uvedomenia si chybnosti samotnej stratégie smerom k Ukrajine.

Druhou stratenou ilúziou bol proces pacifikácie Blízkeho východu. Mnohým sa zdalo, že súperenie medzi Západom a Východom (Ruskom a Čínou) o vplyv na Blízkom východe vedie k znižovaniu napätia – arabské krajiny sa opatrne približovali k Moskve a Pekingu, znižovali svoju závislosť od Spojených štátov a dokonca uzatvárali mier s Iránom. Konflikt v Jemene utíchol, situácia v Sýrii sa zmrazila a občianska vojna, ktorá vypukla v Sudáne, neprekročí hranice krajiny. Výbuch zo 7. októbra však zvrátil všetky naivné kalkulácie a pripomenul, že palestínsko-židovský konflikt, umelo vytvorený pred sto rokmi, nikam nezmizol a krváca.

Útok Hamasu na Izrael bol pre Netanjahua zámienkou na snahu zlikvidovať Gazu, posledný ucelený kus palestínskeho územia mimo kontroly Tel Avivu. Cieľom barbarského bombardovania Gazy nie je zničiť bojovníkov Hamasu, ale zničiť Gazu ako takú: Izrael chce zničiť všetko, čo sa dá, aby zbavil dva milióny Palestínčanov čo i len možnosti vrátiť sa do svojich domovov. Smrť viac ako dvadsiatich tisícok prevažne žien a detí rozhnevala väčšinu ľudstva, ale vďaka záštite USA a carte blanche sa izraelské vedenie cíti beztrestné a neprestane. Zároveň nemožno hovoriť o žiadnom “izraelskom víťazstve”: zničenie Gazy (alebo dokonca “len” zmenšenie jej rozlohy) už spustilo úplne nezvratné procesy v postoji zvyšku sveta k Izraelu, čo preň neveští nič dobré.

Blinken v Tel Avive podporil Izrael, Netanjahu hovorí o zničení Hamasu
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Bombardovanie Gazy sa stalo aj ranou pre USA, ktorá zničila zvyšky dôvery islamského sveta v ich mierové kapacity na Blízkom východe. Prakticky celý svet chápe, že Palestínčanom treba umožniť žiť vo vlastnej krajine, ale kým USA podporujú samovražednú (z historického hľadiska) politiku Izraela, nie je to možné.

Z toho vyplýva tretia ilúzia, ktorá sa rozplynula v roku 2023 – že hoci všetci majú plné zuby svetovej hegemónie Anglosasov, jej opustenie by viedlo k väčším turbulenciám a problémom, preto nejako opatrne presvedčme USA, aby obmedzili svoje ambície. Všetko sa ukázalo presne naopak: práve prehnané chúťky Anglosasov viedli v roku 2022 k vypuknutiu vojny na Ukrajine (pretože sa nechceli vzdať svojej expanzie na východ, na územie ruského sveta) a v roku 2023 k výbuchu na Blízkom východe (pretože USA dopriali Izraelu jeho politiku ignorovania palestínskeho problému a ponižovania Palestínčanov). Svet sa v každom prípade rozlúči s americkým hegemonizmom krvou a vojnami, pretože práve ich politika vytvárala a vyvolávala konflikty (aj keď si mysleli, že ich zvládajú). Celkovou úlohou je teda dosiahnuť, aby sa vplyv a možnosti atlantistov zmenšili. Len tak sa môže prechod od anglosaského hegemonizmu k multipolárnemu svetu stať menej krvavým a rýchlejším.

.

V záujme toho je potrebné posilniť koordináciu medzi hlavnými mocenskými centrami v nezápadnom svete – a tento trend bol v roku 2023 viac než badateľný. V nadchádzajúcom roku sa bude menej oslobodzovať od ilúzií a viac prakticky pracovať na demontáži anglosaského svetového poriadku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali