V súvislosti s návrhom komisie vymenovať Drličku za riaditeľa SND upozorňuje na negatívnu skúsenosť

❚❚

Bratislava 24. decembra 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Transparency International Slovensko (TIS) upozorňuje na negatívnu skúsenosť s Matejom Drličkom, ktorého aktuálne výberová komisia odporúča na post riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Vo svojom statuse na sociálnej sieti TIS v tejto súvislosti pripomína situáciu z roku 2016, ktorá súvisela s verejným obstarávaním na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Mimovládka dodáva, že rozhodnutie komisie nominovať šéfa festivalu Viva Musica! Drličku však rešpektuje

Matej Drlička
Na snímke Matej Drlička

„V priamej konfrontácii na našej tlačovke Hlávková Drličku obvinila, že na internom stretnutí na ministerstve sa on ponúkol súťaž nafingovať, ak by to formálne pravidlá požadovali. Drlička to na mieste veľmi nervózne a nepresvedčivo odmietol, že si na to nepamätá..,“ píše TIS.

.

Ministerstvo zahraničných vecí vtedy kontroloval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) po tom, čo bývalí zamestnanci ministerstva Zuzana Hlávková a Pavol Szalai prehovorili o svojich podozreniach súvisiacich s organizovaním akcií v rámci slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Podľa Hlávkovej boli niektoré umelecké a kultúrne podujatia ako napríklad otvárací koncert či galavečer, na ktorom predstavili logo predsedníctva, predražené a nepostupovalo sa pri nich transparentne.

Výberové konanie na post generálneho riaditeľa SND vyhlásilo 7. októbra, záujemcovia sa mohli prihlásiť do 7. novembra. Do výberového konania prišli kompletné prihlášky od siedmich uchádzačov, z ktorých do záverečného tretieho kola 14. a 15. decembra boli pozvaní piati. Medzi nimi okrem Drličku aj Martin Bendik, Peter Kováč, Mário Radačovský a Roman Takáč.

.

Zápisnicu z výberového konania aj s odôvodnením komisie a ďalšími informáciami zverejnilo ministerstvo na svojej stránke. Podľa hovorkyne Ministerstva kultúry SR Zuzany Viciaňovej by mala o postupe vymenovania nového štatutára SND rozhodnúť v najbližších dňoch šéfka rezortu kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:31

Do priestorov budapeštianskeho Národného ortopedického ústavu (OMINT) vnikla spodná voda, preto v noci z piatka na sobotu museli evakuovať vyše 30 pacientov. Pre agentúru MTI to uviedlo riaditeľstvo ústavu.

10:19

Komunitná energetika je moderný a čoraz rozšírenejší prístup k spoločnej výrobe a zdieľaniu energie, ktorý sa však momentálne na Slovensku nevyužíva v takej miere, ako v iných krajinách Európskej únie. Na našom území ide o pomerne neznámy fenomén, ktorý čelí viacerým legislatívnym, technickým a administratívnym prekážkam. Upozornila na to Slovenská asociácia udržateľnej energetiky (SAPI), ktorá v priebehu tohto týždňa vydala príručku s cieľom rozvoja energetických komunít v SR.

09:42

Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa čoraz častejšie vracajú zamestnanci, aj keď ich počet stále nedosiahol úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19. Ukázal to tento týždeň prieskum realitnej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

09:25

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu oznámilo, že pri piatkovom izraelskom útoku v Bejrúte zahynul aj jeho druhý vysokopostavený veliteľ Ahmed Wahbí.

08:46

Po celej Českej republike sa v sobotu o 8.00 h opäť otvorili volebné miestnosti a začal sa druhý deň krajských a senátnych volieb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali