Mestský poslanec, ktorý falšoval identitu, prelomil mlčanie. Toto je jeho verzia

❚❚

Bratislava 10. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Bývalý poslanec v miestnom zastupiteľstve v bratislavskej Petržalke Jakub Kuruc svoje konanie oľutoval. Išlo podľa neho o osobný skrat, nie o premyslené konanie. Uviedol to pre TASR v reakcii na falšovanie identity, keď sa vydával za vicestarostku Petržalky Ivetu Jančokovú

Jakub Kuruc
Na snímke Jakub Kuruc

“Moje konanie nebolo v súlade s etickými štandardmi poslaneckého klubu ani očakávaniami voči poslancovi miestneho zastupiteľstva,” uviedol Kuruc.

.

Zároveň ozrejmil, že vyvodil osobnú zodpovednosť a okrem vzdania sa mandátu poslanca vystúpil z mestského poslaneckého klubu a vzdal sa členstiev v dozorných radách.

“Celá situácia ohľadom môjho konania sa dotýka výlučne bratislavskej mestskej časti Petržalka, preto som sa vzdal mandátu poslanca v miestnom zastupiteľstve,” doplnil s tým, že pôsobiť bude ako nezaradený poslanec.

.

Podotkol, že cieľom nebolo v žiadnom prípade poškodiť dobré meno žiadneho zo subjektov zastupujúcich samosprávu.

“Ak tento dojem niekto má, mrzí ma to, ešte raz preto uisťujem, že naozaj išlo o osobný skrat, nie o premyslené konanie,” dodal.

Vyvrátil tak tvrdenia, že išlo o cielené vytváranie kompromitujúcich materiálov.

Priblížil, že známemu prisľúbil pomoc s umiestnením dieťaťa do škôlky, aj keď za to nič pre seba nežiadal.

“Výsledkom celého tohto môjho konania je, že som v konečnom dôsledku nikomu nepomohol, práve naopak,” povedal Kuruc.

.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo s poľutovaním prijal informáciu o neetickom konaní Kuruca pri snahe známemu pomôcť s umiestnením dieťaťa v škôlke.

“Aj keď pre seba za odmenu nič nežiadal, je to stále neetické konanie, ktoré v našom klube ani strane netolerujeme a uvedomil si to aj on sám,” uviedol vo vyhlásení pre TASR Vallo.

Jeho rozhodnutie berie na vedomie, lebo podľa slov primátora takéto správanie nikdy netolerovali ani tolerovať nebudú.ň

“Popritom všetkom však oceňujem aspoň to, že sa o tom rozhodol informovať a za svoje vlastné zlyhanie aj ihneď vyvodil osobnú zodpovednosť,” uzavrel Vallo.

Poslaneckého mandátu sa Kuruc vzdal v utorok (9. 4.) po tom, ako v konfrontácii priznal, že sa v elektronickej komunikácii vydával za vicestarostku Petržalky. Vedenie mestskej časti na čele so starostom Jánom Hrčkom jeho konanie dôrazne odsúdilo. Hovorí o hrubom porušení etických štandardov, morálnych zásad a pravdepodobne aj zákona.

.

V petržalskom miestnom zastupiteľstve by ho mal nahradiť ako poslanec Juraj Mravec. Ak si svoj mandát po oficiálnom oslovení zo strany miestneho úradu uplatní, poslanecký sľub by mal zložiť na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva 23. apríla.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

18:08

K rozsiahlemu narušeniu železničnej dopravy došlo v sobotu v strednej časti Nemecka. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB), ktorá problémy pripísala technickej poruche. Do jej vyriešenia museli mnohé vlaky čakať na staniciach.

17:52

Hokejisti Sheffieldu Steelers vyhrali v sobotnom zápase druhého kola Ligy majstrov na ľade Växjö Lakers 3:2 po predĺžení. Víťazný gól zariadil v poslednej minúte extračasu Marc-Olivier Vallerand.

17:48

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda vyhrali v sobotnom prípravnom dueli nad maďarským prvoligistom ETO FC Győr 4:1. Dva góly zaznamenal Matej Trusa.

17:30

V sobotňajšom zápase 4. skupiny C-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Faerských ostrovov so Severným Macedónskom 1:1. Oba góly padli z pokutových kopov, na presný zásah domáceho Viljormura Davidsena z 9. minúty odpovedal krátko po zmene strán Enis Bardhi.

17:23

Policajné psy na letisku Viedeň-Schwechat našli v invalidnom vozíku 39-ročného pasažiera z Venezuely ukrytých 14 kilogramov kokaínu, uviedla v sobotu polícia.

16:43

Alžírčania sa v sobotu vybrali k volebným urnám, aby odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Podľa všeobecných očakávaní v nich opätovne zvíťazí súčasný prezident Abdal Madžíd Tabbún.

16:29

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyjadrilo hlboké znepokojenie medializovanými správami informujúcimi o možnom prevoze iránskych balistických striel do Ruska. “Akýkoľvek prevoz iránskych balistických striel do Ruska by znamenal dramatickú eskaláciu iránskej podpory ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine,” vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Sean Savett.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali