V súťaži mladých slovenských výtvarníkov Maľba 2024 zvíťazil Miroslav Sandanus

❚❚

Bratislava 4. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V 19. ročníku súťaže “Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov” zvíťazil Miroslav Sandanus. Ocenenie získal za dielo Safe. Víťazná práca zaujala medzinárodnú porotu “svojou silnou atmosférou, ale aj rovnováhou medzi kvalitou maľby a naznačenými obsahmi a témami”

Súťaž Maľba 2024
Na snímke víťaz súťaže Maľba 2024 Miroslav Sandanus (uprostred) za obraz s názvom Safe, vľavo Nikola Šušovicová (2. miesto) za obraz s názvom Odborník a vpravo Šimon Tóth (3. miesto) za obraz Úsečka pózujú počas vernisáže výstavy finalistov súťaže Maľba 2024 v Bratislave

Druhé miesto obsadila v súťaži pre maliarske talenty Nikola Šušovicová za obraz s názvom Odborník/The Specialist. Tohtoročná debutantka vo finále súťaže oslovila porotcov dielom, ktoré “transformuje tradičnú československú maľbu 60. až 70. rokov a zrozumiteľne tlmočí posolstvá minulosti do súčasnosti”. Podľa odborníkov ide o pozoruhodné spojenie hlbokého posolstva a kvality maľby.

.

Na treťom mieste sa umiestnil nováčik medzi finalistami Šimon Tóth s dielom Úsečka. Porotu zaujalo svojím minimalizmom.

“Kombinuje konceptuálny jazyk s tradičným obsahom, úsporné maliarske gesto s nostalgickým pohľadom na krajinu,” znelo hodnotenie expertov.

.

Tento rok sa do súťaže Maľba zapojilo vyše 90 mladých umelcov, z nich bolo 66 nových mien. Do finálovej dvadsiatky sa na základe výberu poroty dostalo 13 debutantov. Medzi nich patria dvaja z tento rok ocenených súťažiacich. Organizátor súťaže pripomína, že jej aktuálny víťaz Miroslav Sandanus bol so svojimi dielami vybraný medzi finalistov aj v uplynulých štyroch ročníkoch súťaže, v roku 2020 získal ocenenie z tretej priečky.

Diela prihlásených maliarov posudzovala štvorica renomovaných odborníkov na výtvarné umenie – nemecká historička umenia a kurátorka Katharina Schilling, historička umenia a kurátorka pôsobiaca v Rakúsku a Maďarsku Rita Kálmán, kurátor a historik umenia z Českej republiky Jan Kudrna. Slovensko zastupoval historik a kritik umenia Peter Megyeši. Experti vybrali v prvom kole v júli 20 finalistov. Počas druhého zasadania a fyzického posúdenia diel tento týždeň určili troch víťazov.

Dvadsiatku finálových diel 19. ročníka súťaže Maľba si môžu záujemcovia pozrieť na bezplatnej výstave v bratislavskej Galérii Nedbalka do 10. novembra.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:12

Ceny zemiakov (najmä neskorých) by mali ďalej klesať, čo podporuje aj vývoj na celoeurópskom trhu, kde sa cena ustálila pod 30 eur za tonu. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k 3. odhadu úrody.

12:10

V súčasnosti je vývoj cien ropy neistý a predpovede sú ťažké, ale väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien pohonných látok ako ich pokles. 

12:09

Výstavba čínskej baterkárne v Šuranoch spoločnosťou Gotion InoBat Batteries môže ohroziť automobilový priemysel na Slovensku. Pôda, na ktorej má nová fabrika vzniknúť, je taktiež jednou z najúrodnejších v našej krajine, uviedlo opozičné hnutie KDH. Domáci priemysel by mohol byť okrem iného ohrozený potenciálnym vývozom vyrobených batérií za hranice štátu namiesto ich využitia v rámci našej ekonomiky.

12:07

Vplyvom prijatých konsolidačných opatrení klesnú v budúcom roku disponibilné príjmy priemernej rodiny o 1,5 % ročne, čo predstavuje sumu 270 eur. Balíček opatrení sa najviac dotkne rodín so stredným príjmom.

11:56

Grécka polícia zničila viac ako 8300 nelegálne pestovaných rastlín marihuany na kukuričnej farme v strednom Grécku. Ide o jedno z najväčších množstiev tejto rastliny aké doteraz polícia zadržala.

11:54

Česká polícia zadržala študenta, ktorý sa vyhrážal, že vystrieľa konkrétnu triedu v jednej z pražských škôl. Hrozia mu štyri roky väzenia a kriminalisti počas prehliadky uňho našli airsoftové zbrane a nože. 

11:53

Železničnú dopravu v severnom Taliansku prerušili po zrážke vlaku s údržbárom na trati neďaleko Bologne. Pracovník pri nehode zahynul, uviedla železničná spoločnosť Rete Ferroviaria Italiana.

11:44

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval západné krajiny, aby zrušili sankcie uvalené na Afganistan a prevzali zodpovednosť za rekonštrukciu krajiny.

11:19

 Rusko zaútočilo na Ukrajinu 19 dronmi, oznámili ukrajinské vzdušné sily.

11:18

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí priletel do Bejrútu, oznámili tamojšie médiá.

10:54
Po tom, čo Veľká Británia odovzdala Mauríciu ostrov Čagos v Indickom oceáne, Argentína opäť vyzvala Londýn, aby jej vrátil zvrchovanosť nad spornými Falklandskými ostrovmi.
10:31

Britský denník The Telegraph ostro kritizoval rozhodnutie britskej vlády odstúpiť Mauríciu Čagoské ostrovy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali