V Strážskom vznikne závod na výrobu náplní pre veľkokalibrovú muníciu

❚❚

Strážske 4. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Veronika Mihaliková)

 

V Strážskom vznikne závod na výrobu náplní pre veľkokalibrovú muníciu. Za prítomnosti ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a zástupcov holdingu MSM Group bola v piatok spustená obnova areálu bývalého podniku Chemko Strážske. V ňom chce MSM Group v roku 2027 začať s výrobou biomodulárnych prachových náplní pre veľkokalibrovú muníciu. Do budovania novej výrobnej infraštruktúry plánuje investovať 350 miliónov eur v niekoľkých etapách

Starý areál továrne na výrobu trhavín na zbrojárske účely v Strážskom
Na snímke zľava predseda predstavenstva ZVS holding Pavol Čahoj a a minister obrany SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie k modernizácii slovenského obranného priemyslu a podpore zamestnanosti v regiónoch východného Slovenska

Vďaka investícii do výroby biomodulárnych náplní v Strážskom sa podľa holdingu výrazne navýši aj celoeurópska výrobná kapacita týchto muničných komponentov. V regióne zároveň vzniknú desiatky nových pracovných miest.

.

“Máme ambíciu do roku 2027 vybudovať v areáli Chemko Strážske novú špecializovanú prevádzku na výrobu bimodulárnych náplní pre delostreleckú muníciu kalibru 155 milimetrov. Nová prevádzka bude pracovať s menej nebezpečnými látkami, ako to bolo v prípade bývalej špecializovanej výroby v Chemku, čím chceme hlavne upokojiť občanov mesta Strážske. Nová výrobná hala zároveň umožní vygenerovať pre občanov mesta a priľahlé okolie desiatky nových vysokokvalifikovaných pracovných miest,” uviedol predseda Predstavenstva ZVS holdingu Pavol Čahoj.

Spoločnosť ZVS holding je od roku 2015 z 50 percent vlastnená štátnym podnikom DMD holding. Druhým vlastníkom je MSM Group, ktorý je členom priemyselno-technologickej skupiny Czechoslovak Group, konkrétne jej divízie Defence.

.

 

Vysoká pridaná hodnota

Celkový objem finančných prostriedkov, ktorý v niekoľkých etapách na projekt v Strážskom vynaložia, dosiahne podľa Čahoja hodnotu predbežne 350 miliónov eur.

“Myslím si, že nové investície na východe Slovenska, aj táto v podstate niekoľko stomiliónová investícia, ktorá môže oživiť tradičnú výrobu v Strážskom, umožní vytvoriť okolo 150 nových pracovných miest na začiatku samotnej výroby. Umožní dotiahnuť do Strážskeho sofistikovanú výrobu, ktorá opäť má vysoko pridanú hodnotu a tým pádom aj platové pomery nových zamestnancov môžu byť nad štandardný priemer. Sebestačnosť výroby munície a náhradných dielov, akými sú napríklad hlavne alebo iné časti zbraní, sú mimoriadne dôležité pre bezpečnosť krajiny,” povedal Kaliňák.

Ministerstvo obrany sa aj preto podľa jeho slov bude prostredníctvom zvýšenia základného imania v ZVS holding podieľať aj na týchto priestoroch. “V prvej etape budeme zvyšovať imanie o 70 miliónov. Každý z akcionárov sa podelí rovným dielom, o zvýšenie základného imania,” priblížil Kaliňák.

“Chceli by sme začať vyrábať v roku 2027 a máme kapacitu zhruba 720.000 kusov týchto bimodulárnych náplní. Čo prakticky viete použiť na 120.000 kusov projektilov, 155-milimetrových striel. V podstate my sa vybudovaním tejto fabriky dostaneme na totálnu sebestačnosť vo výrobe delostreleckého kompletu ako takého, to znamená, že ho budeme vedieť vyrobiť zo štyroch komponentov,” dodal Čavoj.

.

Spoločnosť ZVS holding v Snine otvorila v piatok novú linku na výrobu 155 milimetrovej delostreleckej munície. Nová linka umožní firme ZVS holding v nasledujúcich rokoch výrazne zvýšiť výrobu tiel pre veľkokalibrovú muníciu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:51

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu. V piatkovom súboji podľahli siedmej nasadenej taiwansko-ruskej dvojici Hao-Ching Chan, Veronika Kudermetovová za hodinu a 48 minút 6:7 (5), 3:6.

19:26

Európska komisia (EK) schválila Poľsku program vo výške 1,2 miliardy eur zameraný na podporu investícií do zariadení na skladovanie elektrickej energie s cieľom uľahčiť prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Program počíta s podporou výstavby zariadení s kapacitou najmenej 5,4 gigawatthodín (GWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP, ktorá sa v piatok odvolala na vyhlásenie Komisie.

19:25

Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) v piatok vzhľadom na slabý dopyt po elektromobiloch ešte viac znížilo svoju prognózu pre tento segment. Za celý rok 2024 teraz očakáva predaj len 372.000 batériových elektrických vozidiel (BEV), o 29 % menej ako v predchádzajúcom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19:24

Novozvolené predsedníctvo Maďarskej aliancie má za sebou prvé zasadnutie. Členovia predsedníctva si zadefinovali odborné oblasti, ktoré budú mať na starosti v nasledujúcom období. 

Životným záujmom aliancie je zachovanie neporušenej siete stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, preto bude vedenie strany v blízkej budúcnosti iniciovať stretnutie s riaditeľmi týchto škôl.

19:20

Ruské úrady čoskoro oznámia svoje konečné rozhodnutie o vyškrtnutí afganského hnutia Taliban zo zoznamu teroristických organizácií. Podľa agentúry TASS to v piatok v Moskve oznámil osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, píše TASR.

Kabulov spresnil, že principiálne rozhodnutie o vyradení Talibanu zo zoznamu teroristických organizácií už bolo prijaté. Musí však ešte byť formalizované v zákonnom rámci – v súčinnosti s právnikmi, parlamentnom a ďalšími rezortmi, dodal ruský diplomat.

Amir Khan Muttaqi Sergej Lavrov
Na snímke sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a úradujúci minister zahraničných vecí afganského hnutia Taliban Amír Chán Muttakí
19:18

Francúzska koalícia Nový ľudový front (NFP) v piatok predložila návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Michela Barniera. Parlament by o ňom mal hlasovať 8. októbra, informoval spravodajský web France Info. Denník Le Parisien doplnil, že tento návrh má veľmi malú šancu na úspech, keďže pravicové Národné združenie (RN) naznačilo, že zaň nebude hlasovať.

19:16

Vo veku 72 rokov zomrel francúzsky herec, režisér a scenárista Michel Blanc, ktorý bol miláčikom generácií filmových divákov za to, že dokázal vniesť komický podtón aj do svojich najsmutnejších postáv vrátane lúzrov a hypochondrov.

Počas svojej kariéry Blanc účinkoval vo viac ako 70 filmoch, venoval sa aj réžii a bol aj tvorcom scenárov k desiatimi filmom.

19:02

Americký miliardár Elon Musk sa pripojí k Donaldovi Trumpovi na jeho sobotňajšom mítingu v meste Butler v štáte Pennsylvánia, kde bol na kandidáta Republikánskej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb v júli spáchaný atentát. Informovala agentúra AP.

17:49

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen prijal v piatok popoludní vo svojom sídle v Hofburgu predsedu Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herberta Kickla. Ani jeden z politikov sa k schôdzke bezprostredne nevyjadril. Kickl avizoval, že tak urobí v sobotu, uviedla agentúra APA.

17:45

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v piatok zintenzívnil svoje diplomatické kontakty, aby dosiahol, že izraelské letectvo nebude v Libanone útočiť na záchranárov a hasičov, ktorí prevážajú obete a zranených. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správy libanonského spravodajského webu L’Orient-Le Jour (OLJ).

Míkátí odsúdil útoky na zdravotníkov a zdravotnícku infraštruktúru a upozornil, že sú v rozpore s medzinárodným právom a humanitárnymi pravidlami.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí
Na snímke vľavo libanonský premiér Nadžíb Míkátí
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali