V Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici predstavia novú poštovú známku venovanú Jozefovi Gregorovi Tajovskému

❚❚

Banská Bystrica 18. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR-REPROFOTO ARCHÍV TASR)

 

V Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici sa v piatok popoludní uskutoční slávnostná inaugurácia novej poštovej známky venovanej Jozefovi Gregorovi Tajovskému. Jej predstavenie sa koná v rámci podujatia venovaného 150. výročiu narodenia slovenského prozaika. TASR o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi

Jozef Gregor Tajovský
Na snímke slovenský spisovateľ, dramatik, novinár, národný buditeľ a predstaviteľ realizmu Jozef Gregor Tajovský

Novú poštovú známku predstavia o 14.00 h v spoločenskej sále ŠVK za účasti potomkov Jozefa Gregora Tajovského a Hany Gregorovej. Slovenská pošta známku s nominálnou hodnotou 3,20 eura vydala 20. septembra. Knižnica na podujatí zároveň predstaví dve nové výberové personálne bibliografie venované Tajovskému a Gregorovej.

.

“Motívom poštovej známky je portrét slovenského prozaika, dramatika, básnika, redaktora, učiteľa, úradníka, politika Jozefa Gregora Tajovského. V pozadí je jeho rodný dom v Tajove. Poštová známka vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 20. septembra 2024 a domicilom obce Tajov,” priblížil Guzi s tým, že autorkou výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Han Donau.

Predstavenie poštovej známky venovanej Tajovskému sa koná v rámci dvojdňového podujatia, ktoré pri príležitosti 150. výročia narodenia slovenského prozaika pripravila ŠVK v spolupráci s Akadémiou umení v Banskej Bystrici a obcou Tajov. Študenti školy sa v rámci spomienkovej akcie v piatok o 17.00 h predstavia s naštudovaním Tajovského hry s názvom Hriech. V sobotu (19. 10.) bude program pokračovať prehliadkou expozície v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove a pietnym aktom na miestnom cintoríne.

.

Jozef Gregor Tajovský bol popredný predstaviteľ slovenskej literatúry konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Narodil sa 18. októbra 1874 v obci Tajov pri Banskej Bystrici. K jeho najvýznamnejším dielam patria prózy z dedinského prostredia Mamka Pôstková, Z dediny, Omrvinky, literárne spracované zážitky z vojny Rozprávky z Ruska či divadelné hry Ženský zákon a Statky zmätky. ŠVK v Banskej Bystrici spravuje rozsiahly fond venovaný Tajovskému, v roku 1968 otvorila aj expozíciu v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:06

Rusko testuje bojovú pripravenosť vojenskej jednotky vybavenej medzikontinentálnymi balistickými raketami Jars, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice. Cvičenia sa konajú v Tverskej oblasti severozápadne od Moskvy, uviedli ruské tlačové agentúry s odolaním na ministerstvo obrany.

10:14

V nemeckom Frankfurte nad Mohanom otvoril pre verejnosť najväčší knižný veľtrh na svete. Svoje najnovšie publikácie na ňom predstavuje viac ako 4000 vystavovateľov.

10:13

Lídri EÚ sa postavili za poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý chce dočasne zakázať azyl pre migrantov prichádzajúcich z Ruska a Bieloruska.

10:12

Egypt už tretíkrát v tomto roku zvýšil ceny ropných palív. 

10:10

Kanada plánuje poskytnúť Ukrajine balík vojenskej pomoci v hodnote 64,8 miliónov kanadských dolárov (43 miliónov eur). Obsahovať bude ručné zbrane, muníciu a ochranný výstroj, oznámil kanadský minister obrany Bill Blair.

10:09

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nesúhlasí s tvrdením generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Marka Rutteho, že Ukrajina by mala s Ruskom vyjednávať z pozície sily. Premiér o tom hovoril v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

10:08

Rumunský minister obrany Angel Tilvar podpísal na okraji zasadnutia NATO v Bruseli list o zámere vytvoriť vojenský koridor medzi Rumunskom, Bulharskom a Tureckom. Cieľom je zlepšiť prepojenosť krajín a schopnosť rýchlej reakcie a podporiť úsilie NATO o zaistenie bezpečnosti v oblasti Čierneho mora, uviedlo ministerstvo.

10:06

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 80 zo 135 dronov, ktoré vypustilo Rusko, oznámila ukrajinská armáda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali