V Šaštíne sa predpoludním uskutoční slávnosť blahorečenia Jána Havlíka

❚❚

Šaštín-Stráže 31. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Barbora Vizváryová)

 

Na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica) sa v sobotu predpoludním uskutoční slávnosť blahorečenia Jána Havlíka. Organizátori očakávajú účasť niekoľko tisíc veriacich. Naposledy, pred šiestimi rokmi, na Slovensku blahorečili Annu Kolesárovú

hrob Jána Havlíka
Na snímke hrob Jána Havlíka v jeho rodnej obci Dubovce na Záhorí

Obrad blahorečenia vykoná legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro. Dekrét o mučeníctve Jána Havlíka schválil pápež František v decembri 2023. Schváleniu predchádzala diecézna a rímska fáza procesu blahorečenia.

.

Počas soboty je potrebné v Šaštíne-Strážach rátať s dopravnými obmedzeniami. Pre autá bude areál až na výnimky uzatvorený. Pripravené sú záchytné parkoviská. Organizátori upozorňujú na zákaz prinášať akékoľvek predmety ohrozujúce bezpečnosť. Platí to aj pre zástavy, transparenty či tlačoviny. Zakázaná je tiež propagácia hnutí, inštitúcií a politických strán.

 

.

 

V piatok (30. 8.) sa v Kostole sv. Vincenta de Paul v bratislavskom Ružinove uskutočnila svätá omša, záver deviatnika a program pre mladých. V Šaštíne si budú môcť veriaci po svätej omši blahorečenia, ktorá sa začne v sobotu o 10.00 h, uctiť relikvie Jána Havlíka. Popoludní je pripravený okrem iného aj program pre deti, mladých či hudobný program. V nedeľu (1. 9.) sa v kostole v bratislavskom Ružinove uskutoční ďakovná svätá omša spojená s uložením relikvií.

Ján Havlík zomrel 27. decembra 1965 na následky psychickej a fyzickej tyranie vo väzení. Odsúdili ho na desať rokov väzenia za vlastizradu, trest mu potom sprísnili o jeden rok za misijnú službu medzi spoluväzňami. Pracoval v jáchymovských uránových baniach, potom bol väznený v Ruzyni, kde sa stal terčom psychického týrania. Po odpykaní trestu ho s vážne podlomeným zdravím prepustili v októbri 1962 na slobodu.

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

16:28

Drahé hypotéky znížili výnosnosť investovania do nehnuteľností. Kúpou bytu v hotovosti sa v dlhodobom horizonte môže investor obrať o milióny eur.

16:25

Prejavy nepriaznivého počasia, ako prívalové dažde a povodne, môžu výrazne poškodiť alebo zničiť celý majetok. V takom prípade môže pomôcť jeho poistenie, rizikom však môže byť jeho zlé nastavenie.

16:24

Vojna na Ukrajine odčerpáva pracovnú silu. Firmy sa snažia pokryť kritický nedostatok ľudí tým, že najímajú viac žien na miesta, v ktorých tradične dominujú muži. A obracajú sa aj na tínedžerov, študentov a dôchodcov.

16:23

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Azerbajdžan za to, že vláda v Baku zakázala vstup štyrom nemeckým poslancom do krajiny. Všetci poslanci predtým otvorene kritizovali ľudskoprávnu situáciu v Azerbajdžane.

16:21

Silné dažďové zrážky zaznamenali v častiach západného Rakúska, spolkovú krajinu Tirolsko však pred povodňami chráni skorý príchod zimy. Zrážky totiž spočiatku zostávajú vo vyšších polohách v podobe snehu, uviedol meteorológ Christian Pranger z rakúskeho spolkového úradu pre geológiu, geofyziku, klimatológiu a meteorológiu. Niektoré okresy Dolného Rakúska však vyhlásili za oblasti katastrofy.

16:19

Alžírsky ústavný súd potvrdil víťazstvo úradujúceho prezidenta Abdala Madžída Tabbúna v minulotýždňových prezidentských voľbách. Podľa konečných výsledkov získal 84,3 percenta hlasov a bol znovuzvolený na druhé funkčné obdobie.

16:18

Tuniský najvyšší súd nariadil volebnej komisii, aby schválila kandidatúru dvoch kandidátov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Súd varoval, že pokiaľ tak komisia neurobí, môže tým ohroziť legitímnosť volieb.

16:16

 Turecké úrady zadržali člena teroristickej organizácie Islamský štát, ktorý sa údajne podieľal na plánovaní útoku na kostol v najväčšom meste Istanbul zo začiatku tohto roka.

15:39

Monačan Charles Leclerc odštartuje z pole position naVeľkej cene Azerbajdžanu, 17. podujatí tohtoročného seriálu MS F1. Jazdec Ferrari dosiahol v sobotňajšej kvalifikácii najlepší čas, mestský okruh v Baku zvládol za 1:41:365 min. Pole position v Azerbajdžane získal štvrtý rok za sebou.

Tretí tréning pred VC Azerbajdžanu F1
Na snímke monacký pilot Charles Leclerc z tímu Ferrari
15:33

Vzhľadom na najnovšiu hydrologickú predpoveď, ktorá v Bratislave predpovedá tretí stupeň povodňovej aktivity na Dunaji, pristúpilo mesto aj k uzavretiu horného parkoviska na Tyršovom nábreží. Radnica o tom informovala na sociálnej sieti

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali