V roku 2025 sa očakáva jedinečná globálna kríza

❚❚

Washington 1. septembra 2024 (HSP/vz.ru/Foto:Pixabay)

 

V polovici roka 2025 môže vypuknúť nová globálna finančná kríza, ktorá bude rozsahom porovnateľná s krízou v roku 2008, nevylučuje to Ruská banka. Desí ju historicky najrýchlejší skok kľúčových úrokových sadzieb vo vyspelých krajinách za posledné dva roky po takmer 15 rokoch takmer nulových hodnôt. V čom je situácia podobná roku 2008, aké sú šance na novú krízu? kladie si otázky Oľga Samofalová v ruských novinách Vzgljadg

doláre
Ilustračné foto

V posledných rokoch sa neustále objavujú hrozby, že vypukne nová globálna hospodárska kríza. Každý rok sa však tieto predpovede nenaplnili. Vznikol dojem, že svetová ekonomika tentoraz „preplávala“. Nie je to však celkom pravda.

.

Pravdepodobnosť globálnej finančnej krízy stále existuje a jej vrchol môže prísť v polovici budúceho roka 2025, uviedla Banka Ruska v zverejnenom návrhu „Základných smerov jednotnej štátnej menovej politiky“.

„Zvýšenie sadzieb menovej politiky rozvinutých krajín v rokoch 2022 – 2023 je jedným z najrýchlejších v histórii a prišlo po takmer 15 rokoch takmer nulových sadzieb centrálnych bánk v týchto krajinách,“ uviedla.

.

Vysoká úroveň diskontných sadzieb a nahromadené nerovnováhy na finančných trhoch vyspelých krajín povedú ku globálnej finančnej kríze, ktorá bude rozsahom porovnateľná s krízou z rokov 2007 – 2008, uvádza centrálna banka jeden z možných scenárov vývoja udalostí.
“Pravdepodobnosť globálnej megakrízy je v súčasnosti vyššia ako kedykoľvek predtým a pohybuje sa okolo 16 až 20 %. “ Spúšťač štrukturálnych problémov by sa mohol dotknúť nezahojených finančných rán z minulosti, čo by viedlo ku globálnej búrke. Hlavným problémom je, že táto kríza má jedinečný charakter a je veľmi ťažké predpovedať jej dôsledky, ale jedno je jasné – mohla by uvrhnúť svet do novej desaťročnej depresie,“ povedal Sergej Grišunin, výkonný riaditeľ ratingovej služby NRA.

Podľa jeho názoru bude mať ďalšia globálna kríza, ak k nej dôjde, ešte úplne iný charakter ako kríza z roku 2008. „Porovnateľnosť“ s krízou z roku 2008, o ktorej píše Ruská banka, sa týka najmä rozsahu, nie charakteru. Ďalšia globálna kríza bude štrukturálno-finančná. Na jednej strane sa vo svete hromadí veľké množstvo štrukturálnych problémov, počnúc meniacimi sa technologickými modelmi, rastúcimi rizikami udržateľnosti, geopolitickými rizikami a rastúcou nerovnosťou. Na druhej strane vysoké úrokové sadzby, protekcionizmus a geopolitika bránia voľnému toku kapitálu na riešenie týchto štrukturálnych problémov. Po tretie, mnohé problémy z krízy v roku 2008 zostávajú nevyriešené – hromadenie „zlých aktív“, pokusy o ich skrytie prostredníctvom sekuritizácie, nadmerné rozšírenie derivátových nástrojov, premena finančných trhov na kasíno, keďže ceny aktív nezodpovedajú skutočnej finančnej situácii podnikov,“ vysvetľuje predpoklady novej krízy Sergej Grišunin.

Existuje názor, že v skutočnosti kríza stále trvá. “Vo všeobecnom rámci možno prebiehajúci proces a jeho fázu opísať takto: prebieha 100-ročná kríza veľkého cyklu, pričom roky 2007 a 2008 možno považovať za predohru ku kríze. Takáto zásadná kríza sa v histórii ľudstva ešte nikdy nestala. Začiatok vrcholu ukončenia tohto cyklu bol na konci roka 2019 a ku koncu roka 2025 dôjde k jeho úplnému ukončeniu a bude ďalej klesať,“ povedal Oleg Orlov, finančný poradca a odborník na finančné plánovanie života.

„Podľa môjho názoru je pravdepodobnosť krízy v polovici roka 2025 pomerne vysoká. Existujúce nerovnováhy na finančných trhoch, vysoká úroveň dlhu a pokračujúce zvyšovanie úrokových sadzieb vytvárajú podmienky pre možnú krízu. Okrem toho môžu situáciu zhoršiť geopolitické riziká a neistota v globálnej ekonomike. Hoci by sme nemali zabúdať, že všetky tieto procesy sú dynamické a môžu sa meniť v reálnom čase,“ hovorí Orlov.

Ak porovnáme situáciu a predpoklady krízy v roku 2008 a v súčasnosti, môžeme si všimnúť rozdiely aj niektoré zhody.
„Možno sa situácia na americkom trhu práce v tomto roku a menová politika Fedu v posledných dvoch rokoch podobajú situácii v krízovom roku 2008,“ – hovorí Vladimir Černov,analytik spoločnosti Freedom Finance Global. Hlavný rozdiel však spočíva v tom, že v roku 2008 sa „krízová špirála“ začala roztáčať v dôsledku výrazného poklesu predaja domov na americkom trhu s bývaním.

.

„Globálna hospodárska kríza v roku 2008 sa začala na pozadí prepadu predaja domov v USA, ktorý sa začal v roku 2006, keď prudko vzrástli sadzby úverov. Potom prerástla do krízy vysoko rizikových hypotekárnych úverov, ktorá spôsobila, že najväčšie americké banky začali krachovať. To malo za následok výpredaj na akciových trhoch a odliv investičného kapitálu,“ pripomína Černov.

Teraz v USA nedochádza k prudkému poklesu predaja. Existujú však náznaky vysokej pravdepodobnosti tzv. tvrdého pristátia americkej ekonomiky alebo recesie na pozadí nečakane prudkého oslabenia trhu práce v štátoch koncom júla, upozorňuje Černov.

Počet novovytvorených pracovných miest v júli 2024 v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi klesol približne o 30 %, pričom miera nezamestnanosti na úrovni 4,3 % dosiahla najvyššiu úroveň od novembra 2021 (kríza). „V roku 2008 mali USA tiež vážne problémy na trhu práce a nezamestnanosť vtedy dosiahla najvyššie hodnoty za posledných 16 rokov, v dôsledku čoho klesla aj podnikateľská aktivita,“ dodáva expert.

Podobná je aj situácia s kľúčovou sadzbou: USA najprv na dva roky prudko zvýšili kľúčovú sadzbu (to viedlo k poklesu predaja nehnuteľností) a v roku 2008 ju začali prudko znižovať, aby eliminovali dôsledky krízy. Teraz sa USA práve nachádzajú v cykle zvyšovania sadzieb – a všetci čakajú, kedy ju Fed začne znižovať.

 

.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:07

Limity príjmu pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) i limit príjmu týkajúci sa nezaopatrených detí s ŤZP zostanú. Ich zrušenie navrhli poslankyne opozičného KDH Martina Holečková a Andrea Turčanová. Návrh na zmenu zákona o peňažných príspevkoch z dielne KDH však v parlamente neprešiel, poslanci Národnej rady (NR) SR ho v stredu neposunuli do druhého čítania.

18:06

Asociácia mobilných operátorov Slovenska (ASMOS) vníma zvyšovanie osobitného odvodu pre telekomunikačných operátorov ako najvýznamnejšie negatívum nedávno predstavených konsolidačných opatrení, pričom pri jeho plánovaní neprebehla potrebná diskusia so zainteresovanými subjektmi. Toto opatrenie by mohlo ďalej znížiť konkurencieschopnosť domácej ekonomiky, uviedli v stredu predstavitelia asociácie.

17:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu na fóre v Ankare vyhlásil, že Turecko neprestane prehlbovať vzťahy s Východom napriek tomu, že v zahraničnej politike sa bude aj naďalej orientovať na Západ. Podľa tureckého lídra už viac “nežijeme v čiernobielom svete” a Ankara nemusí spolupracovať iba s jednou stranou.

17:55

K ďalším výbuchom došlo v stredu v Libanone vrátane metropoly Bejrút aj iných miest. Libanonské bezpečnostné zdroje potvrdili agentúre DPA, že explodovali vysielačky príslušníkov hnutia Hizballáh. Aj podľa informácií od zdrojov z Hizballáhu sa výbuchy týkajú “bezdrôtových zariadení, ako sú vysielačky”.

17:31

Najstaršou žijúcou osobou na svete je 116-ročná Japonka Tomiko Itóková. Guinessova kniha rekordov jej certifikát oficiálne odovzdala počas japonského Dňa úcty k starším. TASR informuje na základe správy Guinessovej knihy rekordov a článku agentúry UPI zverejnenéo v noci na utorok.

17:29

Americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman v stredu na konferencii zorganizovanej samosprávou v Budapešti vedenou opozíciou opäť ostro skritizoval maďarskú vládnucu stranu Fidesz. Obvinil ju, že prostredníctvom kontroly médií a útokov na občiansku spoločnosť vytvára v krajine atmosféru strachu.

17:28

Fínsky prezident Alexander Stubb obhajuje rozhodnutie Helsínk nakupovať zbrane od Izraela napriek vojne v Pásme Gaze. Zároveň uviedol, že táto skutočnosť nijako nesúvisí s neochotou Fínska uznať momentálne nezávislosť palestínskeho štátu.

17:27

Prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas nevyrieši všetky problémy v Pásme Gazy. Izrael sa na tento konflikt pozerá čisto z vojenského hľadiska a za cieľ si kladie zničiť Hamas, ale potrebné je vyriešiť aj otázku politického usporiadania v povojnovom Pásme Gazy. Predlžovanie vojny v konečnom dôsledku vyhovuje Hamasu. Tvrdí to dlhoročný egyptský diplomat a profesor na Americkej univerzite v Káhire Karím Haggág, ktorý poskytol rozhovor TASR.

17:26

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v stredu v Egypte frustráciu v súvislosti s nečakanými eskaláciami, ktoré podľa jeho slov môžu viesť k stroskotaniu úsilia o sprostredkovanie prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

16:43

Slovenské futbalové reprezentantky do 19 rokov zvíťazili v stredajšom prípravnom stretnutí na umelej tráve v Uherskom Brode nad domácimi českými rovesníčkami 4:2. Hetrikom sa zaskvela Matilda Sluková. Duel bol súčasťou prípravy na kvalifikáciu o postup na ME. Pôvodne sa mal zápas uskutočniť v mestečku Brumov-Býlnice, ale dažde a povodne na Morave sa podpísali pod zmenu dejiska.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali