V rámci europrojektu v meste sčítajú ľudí bez domova

❚❚

Košice 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

V meste Košice prebieha tento týždeň koordinované sčítanie ľudí bez domova. Ide o súčasť európskeho projektu, do ktorého je zapojených 14 miest z desiatich krajín Európskej únie. Cieľom je získať údaje o takýchto ľuďoch v núdzi, ktoré následne pomôžu pri riešení problému bezdomovectva

Košice sčítanie ľudia bez domova
Snímka zo sčítania ľudí bez domova v Košiciach 10. októbra 2024, ktoré v týchto dňoch sa uskutočňuje v Košiciach ako v jedinom meste na Slovensku

Projekt na európskej úrovni koordinuje Katolícka univerzita v belgickom Leuvene a na Slovensku ho zastrešuje Inštitút pre výskum práce a rodiny (IVPR) v spolupráci s Nadáciou DEDO a mestom Košice.

.

Sčítanie za pomoci dobrovoľníkov sa začalo v Košiciach v pondelok (7. 10.) a končí sa v piatok (11. 10.). Predsedníčka správnej rady Nadácie DEDO Alena Vachnová informovala, že na projekte sa podieľa viac ako 140 dobrovoľníkov. Okrem spusteného elektronického sčítania dobrovoľníci vyhľadávajú ľudí bez domova v teréne vrátane osád s provizórnymi príbytkami. “Dnes budeme mať 19 trás a prejdeme všetky väčšie sídliská, kde sa dobrovoľníci budú zhovárať s ľuďmi, o ktorých si myslia, že môžu zažívať bytovú núdzu,” uviedla. Snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorí zažívajú bezdomovectvo. Súčasťou aktivity je krátky rozhovor s vyplnením anonymného dotazníka. “Ten dotazník je relatívne krátky a dokážeme ho vyplniť zhruba za desať minút,” priblížila Vachnová.

Zámerom projektu je podľa IVPR vytvoriť jednotnú metodiku zberu dát, ktorá by mohla napomáhať prevencii a ukončovaniu bezdomovectva nielen na úrovni miest, ale aj na národnej a európskej úrovni. “Je veľmi dôležité mať k dispozícii relevantné dáta, ktoré hovoria o podmienkach, v ktorých ľudia bez domova žijú, ako aj o príčinách straty bývania. Na základe nich je potom možné nastavovať nejaké opatrenia,” povedala Darina Kválová z IVPR. Spoločné zverejnenie výsledkov európskeho projektu sa očakáva na jar budúceho roka.

.

Primátor Jaroslav Polaček poukázal na to, že Košice sú jedno z mála miest, ktoré má vypracovanú koncepciu postupného ukončovania bezdomovectva, a už v roku 2021 sa v meste uskutočnil Registračný týždeň rodín v bytovej núdzi. “Tak, ako sme dokázali využiť dáta z roku 2021, takisto plánujeme pretaviť aj dáta, ktoré získame teraz, aby sme vedeli vylepšiť našu koncepciu, ale zároveň, aby sme boli aktívni. Pre nás tak bude oveľa jednoduchšie hľadať možnosti a spôsoby pre odstraňovanie núdznej situácie týchto ľudí v rámci možností, ktoré mesto má,” povedal Polaček. Mesto podľa neho nielen opravuje nájomné byty za týmto účelom, ale chce stavať aj nové byty.

Odhady hovoria, že v Košiciach je zhruba 2000 ľudí bez domova. Nelegálnych osídlení je v meste aktuálne 13.

Okrem Košíc sú do projektu zapojené mestá ako Dublin, Miláno, Lyon, Porto, Münster, Ľubľana či Budapešť.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:49

Prvá emisia štátnych dlhopisov určených pre bežných občanov by mala byť k dispozícii na jar budúceho roka. Dlhopis sa bude dať kúpiť za 1000 eur a násobky tejto sumy a príjmy z neho by mali byť oslobodené od daní aj odvodov. V súčasnej situácii by jeho úročenie mohlo byť okolo 3 %, konkrétne podmienky však budú nastavené až pred začiatkom ich predaja. Na štvrtkovej konferencii televízie TA3 venovanej tejto téme o tom informovali minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok poprel tvrdenia juhokórejského ministra obrany Kima Jong-hjuna, ktorý v utorok uviedol, že severokórejskí vojaci bojujú na strane ruských jednotiek na Ukrajine.

13:24

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2024 získala Juhokórejčanka Han Kchang “za intenzívnu poetickú prózu konfrontujúcu historické traumy a odhaľujúcu krehkosť ľudského života”. Oznámila to vo štvrtok popoludní Švédska akadémia.

Han Kchang
Na archívnej snímke z 24. mája 2016 juhokórejská spisovateľka Han Kchang pózuje počas tlačovej konferencie v Soule
13:22

Švédska polícia vyšetruje okolnosti streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno v Göteborgu v blízkosti kancelárie izraelskej vojenskej technologickej spoločnosti Elbit Systems. Domnelého mladistvého strelca na mieste zadržali. Zranenia hlásené neboli.

13:22

Čína sa podľa šéfa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku navonok snaží pôsobiť ako priateľ a atraktívny partner západných krajín, usiluje sa však o úpadok demokracií a svetový poriadok založený na úspechu totalitných štátov. Povedal to vo štvrtok na konferencii o rizikách ekonomickej a technologickej závislosti na Číne v Poslaneckej snemovni. Zdôraznil tiež, že zariadenia čínskej značky Huawei stále predstavujú riziko.

12:56

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že prijala plán rastu pre Moldavsko v hodnote 1,8 miliardy eur, ktorý sa opiera o nástroj na reformy a rast na obdobie rokov 2025 – 2027. Oznámenie prišlo v deň, keď sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová stretla s prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou v Kišiňove, aby jej vyjadrila podporu pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami a referendom o EÚ.

12:51

Viceguvernér maďarskej centrálnej banky Barnabás Virág vo štvrtok naznačil pravdepodobnú prestávku v znižovaní úrokových sadzieb po tom, ako sa maďarská mena forint prepadla na najnižšiu úroveň za 18 mesiacov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali