V prvom kole francúzskych parlamentných volieb vedie Národné združenie. Kto sa s kým spojí? Prvé špekulácie

V prvom kole francúzskych parlamentných volieb vedie Národné združenie. Kto sa s kým spojí? Prvé špekulácie

Paríž 30. júna 2024 (HSP/Foto: TASR/AP-Thibault Camus)

 

Francúzska strana Národné združenie (RN) vedie v prvom kole nedeľňajších predčasných parlamentných volieb so ziskom približne 34 percent hlasov, uviedli na základe tzv. exit pollov prieskumné spoločnosti IFOP, Ipsos, OpinionWay a Elabe. Informuje Reuters

Marine Le Penová
Na snímke Marine Le Penová

Ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) sa umiestnila na druhom mieste s približne 29 percentami, tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podporilo 20,5 percenta až 23 percent voličov.

Reklama

Elabe vo svojom odhade pre stanicu BFM TV uviedla, že RN a jeho spojenci by mohli v druhom kole hlasovania 7. júla získať v Národnom zhromaždení – dolnej komore parlamentu – 260 až 310 kresiel, zatiaľ čo Ipsos v prieskume pre stanicu France Télévisions predpovedá pre RN a jeho spojencov 230 až 280 mandátov.

Na získanie absolútnej väčšiny v Národnom zhromaždení je potrebných 289 kresiel.

Reklama

 

Vysoká účasť

Volebná účasť v prvom kole nedeľňajších predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku bola podľa tamojšieho ministerstva vnútra o 17.00 h na úrovni 59,4 percenta, čo je približne o 20 percentuálnych bodov viac ako v rovnakej fáze predchádzajúcich volieb v roku 2022.

Podľa prognóz viacerých prieskumných spoločností by to po zatvorení volebných miestností o 20.00 h znamenalo konečnú účasť 67,5 až 69,7 percenta. Konečná volebná účasť v roku 2022 bola 47,5 percenta.

 

Čo môže nasledovať

Podľa prognózy Ifop-Fiducial pre denník Le Figaro získa Le Penovej Národné zhromaždenie v budúcom parlamente 240 až 270 poslancov, 180 až 200 mandátov získa ľavicová koalícia Nový ľudový front”. Strana prezidenta Macrona bude mať len 60 až 90 kresiel. Republikáni budú mať 30 až 50 kresiel.

Reklama

Presný pomer však bude jasný až o týždeň – po druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 7. júla.

Ak sa naplní uvedená prognóza, žiadna strana nezíska väčšinu (289 hlasov).

Macron už teraz vyzýva všetky strany, ktoré sa dostali do parlamentu, aby sa spojili proti Le Penovej vytvorením koalície. Ale aj keby sa tak stalo, prezidentova strana bude na právach mladšieho partnera a premiérske kreslo budú musieť dostať ľavičiari z Ľudového frontu, čo sa Macronovi, mierne povedané, nepáči.

Zároveň existuje aj druhá možnosť koalície – strany Le Penovej a Republikánov (v predvečer volieb takéto fámy aktívne kolovali). Hoci v rámci Republikánov nepanuje jednota, pokiaľ ide o možné spojenectvo s Le Penovou.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:43

Lídra Luhanskej oblasti Leonida Pasečnika odsúdili v utorok na Ukrajine v neprítomnosti na 12-ročné väzenie za podpísanie dohody s Kremľom. Pasečnik, ako líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), spoločne s vodcom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denispm Pušilinom podpísali 21. februára 2022 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pakt o vzájomnej pomoci. Dvojica proruských lídrov v Donbase následne požiadala Putina o vojenskú pomoc.

19:42

Talianske úrady v regióne Kalábria zadržali a zhabali dva vojenské drony vyrobené v Číne, ktoré smerovali do Líbye, uviedla v utorok colná polícia.

19:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sa pripojil k mierovým snahám Ukrajiny.

Orbán  Zelenskyj
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo)
19:37

Delegácia Belehradu na čele s riaditeľom srbského vládneho Úradu pre Kosovo a Metochiju (KKM) Petrom Petkovičom sa v utorok popoludní stretla v Bruseli s osobitným vyslancom Európskej únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslavom Lajčákom a jeho tímom.

18:52

Libanonské hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na sever Izraela v rámci odvetného útoku.

18:50

Litovské ministerstvo zahraničných vecí vznieslo v utorok Rusku diplomatický protest v súvislosti s nepovoleným vstupom ruského civilného lietadla do vzdušného priestoru Litvy. Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Pobeda vstúpilo približne v nedeľu večer na minútu nad Baltským morom do vzdušného priestoru Litvy počas letu z moskovského letiska Vnukovo do Kaliningradskej oblasti, uviedlo litovské ministerstvo vo vyhlásení.

18:49

Svetová meteorologická organizácia (WMO) vyhlásila v utorok vlaňajšiu cyklónu Freddy za dosiaľ najdlhšie trvajúcu tropickú búrku. Freddy trval 36 dní, pričom pustošil najmä pobrežie východnej Afriky.

18:20

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa stretne v stredu počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a tureckým lídrom Tayyipom Erdoganom.

18:20

Dve osoby zahynuli a deväť osôb utrpelo zranenia v utorok pri ruských útokoch na ukrajinské mesto Nikopol neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Uviedol to gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

18:19

Pompidouovo centrum v Paríži, jedno z popredných svetových múzeí moderného umenia, v utorok potvrdilo, že plán otvoriť svoju pobočku v New Yorku bol pozastavený.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali