V Komárne sa stretnú lídri SR, Maďarska a Srbska, rokovať budú o migrácii

❚❚

Bratislava 21. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

V utorok (22. 10.) sa v Novej pevnosti v Komárne stretnú slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), srbský prezident Aleksandar Vučič a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán. Diskutovať budú o nelegálnej migrácii, ochrane vonkajších hraníc Európskej únie (EÚ) či posilňovaní regionálnej spolupráce. Súčasťou delegácie budú aj ministri vnútra zúčastnených krajín. TASR o tom informovali z tlačového odboru Úradu vlády (ÚV) SR

Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

“Spolupráca EÚ s krajinami západného Balkánu, a osobitne so Srbskom, je jedným z kľúčových faktorov na zlepšenie migračnej situácie v Európe. Jadrom tejto spolupráce sú opatrenia zamerané na posilnenie ochrany hraníc pozdĺž migračnej trasy, na podporu kapacít krajín západného Balkánu v otázke azylových či návratových konaní, ako aj zosúladenie vízovej politiky s Európskou úniou,” priblížili.

.

Lídri budú v utorok v Komárne rokovať aj o inovatívnych riešeniach na zastavenie nelegálnej migrácie do Európy. Úrad vlády SR mieni, že riešením by mohli byť externé centrá, takzvané hotspoty na spracovanie žiadostí o azyl mimo územia EÚ. Poukázal na to, že ich v súčasnosti uvádza do praxe napríklad Taliansko v spolupráci s Albánskom.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:29

Izraelská armáda v pondelok oznámila, že jej vzdušné sily zostrelili nad Stredozemným morom päť dronov, ktorým sa nepodarilo preniknúť do izraelského vzdušného priestoru.

18:08

Talianska vláda premiérky Giorgie Meloniovej v pondelok oznámila, že koalícia prijme nové nariadenie, ktorým sa pokúsi vyriešiť právny spor o migračnej dohode s Albánskom.

18:06

Škodlivé aktivity, zasahovanie a hybridné operácie zo strany Ruskej federácie pred prezidentskými voľbami a referendom v Moldavsku boli bezprecedentného rozsahu. Uviedol to v pondelok šéf pozorovateľskej delegácie Európskeho parlamentu (EP), nemecký europoslanec Michael Gahler.

17:24

Dvaja ľudia zahynuli a ďalších 15 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Záporožie. Oznámil to v pondelok gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov.

17:19

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že chce pomôcť členským štátom EÚ postihnutých bezprecedentnými živelnými katastrofami. Zmeny nariadení EÚ sú aj v prospech Slovenska.

17:16

Izraelské úrady naďalej bránia humanitárnym misiám dostať sa do oblastí na severe Pásma Gazy s dôležitou pomocou vrátane liekov a potravín. Uviedol to v pondelok generálny komisár Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) Philippe Lazzarini.

16:57

Moldavsko ukazuje, že chce európsku budúcnosť, vyhlásila v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Reagovala tak na výsledky referenda o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do Európskej únie a víťazstvo prozápadnej prezidentky Maie Sanduovej v prvom kole prezidentských volieb.

16:56

Izraelská polícia v pondelok zatkla siedmich izraelských občanov, ktorí údajne zhromažďovali pre iránsku rozviedku informácie o vojenských základniach a energetickej infraštruktúre. V pondelok to oznámili izraelská polícia a kontraroviedka Šin bet.

16:55

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v pondelok predĺžila pozastavenie leteckých spojení do izraelského Tel Avivu do 10. novembra. Dôvodom je napätá bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu.

16:55

Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 400 miliónov dolárov (368,5 milióna eur) zahŕňajúci muníciu, obrnené vozidlá a protitankové zbrane. Oznámil to americký minister obrany Lloyd Austin na pondelňajšej návšteve Kyjeva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali