V knihe Kamaly Harrisovej objavili desiatky znakov plagiátorstva

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (HSP/Newsweek 90/ The Daily Wire/ Foto: Screenshot Amazon)

 

Viceprezidentka USA a kandidátka Demokratov do novembrových prezidentských volieb Kamala Harrisová je pod drobnohľadom kvôli obvineniam z plagiátorstva v knižnej publikácii z roku 2009, ktorej je spoluautorkou. Harrisová v knihe cituje texty z Wikipédie a prevzala tiež príbeh reverenda Martina Luthera Kinga. Na tému upozornili Newsweek 90 a The Daily Wire

Kniha Kamaly Harrisovej "Smart on Crime: A Career Prosecutor's Plan to Make Us Safer"
Kniha Kamaly Harrisovej “Smart on Crime: A Career Prosecutor’s Plan to Make Us Safer”

Podľa novej správy Dr. Stefana Webera, rakúskeho “lovca plagiátov”, Kamala Harrisová a spoluautorka Joan O’C Hamiltonová použili vo svojej knihe Smart on Crime: A Career Prosecutor’s Plan to Make Us Safer 27 “fragmentov plagiátorstva” . (vo voľnom preklade Chytro o zločine : Plán kariérneho prokurátora, ako zabezpečiť našu bezpečnosť)

.

 

Cituje aj z Wikipédie

V 49-stranovej hodnotiacej správe Weber a jeho tím tvrdia, že demokratická prezidentská kandidátka a jej spoluautorka do knihy dokonca skopírovali aj články z Wikipédie, internetovej encyklopédie, ktorá je často považovaná za nehodnoverný zdroj.

.

Kniha Smart on Crime, ktorá má celkovo 248 strán, bola napísaná v období pred Harrisovej kampaňou na post generálnej prokurátorky Kalifornie. Podľa jej opisu kniha “rúca staré rozdiely zakorenené v nesprávnych rozhodnutiach a mýtoch” a “predstavuje praktické riešenia, ako urobiť systém trestného súdnictva skutočne – nielen rétoricky – prísnym”.

Dr. Stefan Weber, rakúsky profesor, obvinil Harrisovú, že vo svojej knihe doslovne reprodukuje formulácie zo zdrojov, ako sú spravodajské články a štúdie. „Kamala Harrisová si vymyslela odkaz na zdroj, pričom si vymyslela aj neexistujúce číslo strany. Samopropagačný obsah od Goodwill Industries doslovne skopírovala bez uvedenia zdroja (Goodwill Industries bola jej ‘hlavným partnerom’ v programe ‘Back on Track’),“ napísal Weber vo svojej analýze.

„V mnohých ďalších prípadoch, dokonca aj keď bol zdroj uvedený v poznámke pod čiarou, bol text priamo prekopírovaný a vložený bez použitia citácií alebo úvodzoviek. Citácie by boli najtransparentnejším a najčestnejším prístupom, a to aj v neakademických knihách,“ uviedol.

Weberova správa poukazuje na to, že hoci niektoré časti prevzatého obsahu môžu byť citované, autorky nedostatočne uviedli pôvodný zdroj.

Jedna konkrétna zmienka o newyorskom Midtown Community Court (komunitnom súde v centre mesta New York) v knihe sa týka použitia formulácie a štruktúry, ktorá presne kopíruje článok na Wikipédii, čo naznačuje nedostatok správneho citovania a parafrázovania, tvrdí Weber. Jeho analýza poukazuje na menšie i závažné priestupky a tvrdí, že niektoré texty boli priamo skopírované zo zdrojov bez adekvátneho označenia.

.

Weberova správa podobne uvádza aj konkrétne obvinenia z plagiátorstva týkajúce sa zmienky o komunitnom súde vo West Palm Beach.

„Po skopírovaní z článku na Wikipédii pokračuje skopírovaním textu z PDF dokumentu, na ktorý odkazuje prvý odkaz v článku na Wikipédii. Hoci na konci knihy priznáva, že príklady komunitných súdov prevzala z tejto správy (bez uvedenia odkazu URL), skopírované časti sú prezentované, akoby to boli jej vlastné slová. Doslovné kopírovanie si však stále vyžaduje citácie, aby sa zachovalo správne uvedenie autora,“ napísal Weber.

 

Príbeh Martina Luthera Kinga

Weber si tiež všímol opis v knihe, kde Harrisová zdieľa anekdotu o svojom detstve, ktorá má blízko k príbehu, ktorý ešte v roku 1965 rozprával reverend Dr. Martin Luther King Jr.

Harrisová rozpráva o momente, keď ju počas pochodu za občianske práva v Oaklande v Kalifornii oddelili od rodičov. Keď opisuje moment, keď ju rodičia našli v dave, príbeh sa začína veľmi podobať na rozprávanie známeho vodcu za občianske práva. Harrisová totiž spomína: „Moja matka rozpráva príbeh o tom, ako som sa rozčuľovala a ona na to: ‘Baby, čo chceš? Čo potrebuješ? A ja som sa na ňu len pozrel a povedal som: ‘Slobodu,’“ .

.

Reverend Dr. Martin Luther King Jr. v rozhovore v roku 1965 uviedol : „Nikdy nezabudnem na okamih v Birminghame, keď biely policajt obkľúčil malé černošské dievčatko, sedem alebo osemročné, ktoré išlo na demonštráciu so svojou matkou. “Čo chceš?“ opýtal sa jej policajt hrubo a dievčatko sa mu pozrelo priamo do očí a odpovedalo: “Fee-dom‘.( Freedom – slobodu). Nevedela to ani vysloviť, ale vedela to. Bolo to krásne! Mnohokrát, keď som sa ocitol v ťažkých situáciách, spomienka na tú malú mi prišla na um a povzbudila ma.“

 

Reakcie Republikánov

Konzervatívny aktivista Christopher Rufo podrobne opísal Weberove zistenia v príspevku na X, ktorý neskôr zdieľal aj senátor za štát Ohio JD Vance, viceprezident republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. „Kamala ani nenapísala svoju vlastnú knihu!“, komentoval Vance. Ďalej dodal: „ Ja som napísal vlastnú knihu, na rozdiel od Kamaly Harrisovej, ktorá tú svoju skopírovala z Wikipédie.“

V častiach, ktoré potvrdili plagiátorstvo, Rufo uviedol, že priestupky sú “svojou závažnosťou porovnateľné s plagiátorstvom zisteným v doktorandskej práci bývalej prezidentky Harvardu Claudine Gayovej“. Gayová odstúpila z funkcie prezidentky Harvardu v januári uprostred škandálu okolo jej akademickej bezúhonnosti po tom, ako sa v jej vlastnej práci zistili početné príklady plagiátorstva.

Pri súčasnej kandidatúre na prezidentku bola Harrisová niekoľkokrát obvinená, že kopíruje viaceré sľuby z kampane bývalého prezidenta Donalda Trumpa. V auguste Harrisová oznámila, že podporuje zrušenie daní z prepitného, čo Trump sľúbil dva mesiace predtým. Harrisová sa tiež prezentovala ako prokurátorka, ktorá je tvrdá voči zločinu, a “jastrab na hraniciach“, a tiež že podporuje aj amnestiu väzňov.

Donald Trump Jr. sa k tejto správe tiež vyjadril na X  : “yikes!”, čo je citoslovce pre povzdych ako “Joj!” a zároveň dodal: „Je to tak! Ďalšie dôkazy o tom, že Kamala Harrisová je podvodníčka!!!“

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:30

Čína sa ohradila voči návšteve taiwanskej exprezidentky Cchaj Jing-wen v Prahe, ktorá sa v českom hlavnom meste zúčastnila na konferencii Forum 2000. Čínske veľvyslanectvo vyzvalo v utorok Českú republiku, aby dodržiavala princíp jednej Číny a rešpektovala jej zvrchovanosť a územnú celistvosť.

20:25

Rakúsky kancelár a líder ľudovcov (ÖVP) Karl Nehammer je naďalej proti vstupu do vlády so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ak v jej čele zostane Herbert Kickl. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii po stretnutí s Kicklom, ktoré sa konalo na neznámom mieste.

19:51

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v utorok upozornil na prudký nárast vážnej podvýživy detí na severovýchode Nigérie zasiahnutej konfliktom. Klinky, ktoré MVČK v regióne podporuje, v tomto roku zaznamenali 24-percentný nárast počtu kriticky podvyživených malých detí.

19:50

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že je proti “jednostrannému prímeriu” v Libanone. Uviedol to počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, z ktorého citovala tlačová služba izraelského premiéra.

19:21

Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) v utorok v Štrasburgu prijal deklaráciu o ničení kultúrneho dedičstva na Ukrajine.

19:20

Spojené štáty nepredložili žiadnu žiadosť o uskladnenie jadrových zbraní na území Maďarska. Pre server 24.hu to uviedlo v utorok maďarské ministerstvo obrany v súvislosti so správou, že na leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou.

19:19

Polícia v Paríži zadržala známeho panafrického aktivistu Kemiho Sebu, známeho svojím protizápadným postojom.

19:18

Cena masla je v okolitých krajinách nižšia ako na Slovensku, pritom je v týchto krajinách vyššia priemerná mzda. Upozornili na to poslanci opozičného hnutia Igora Matoviča, ktorí porovnali ceny 250-gramového masla s obsahom tuku 82 % v Českej republike, Poľsku, Rakúsku, Maďarsku, Francúzsku a Belgicku. Vládu zároveň vyzvali, aby splnila svoje sľuby o znížení cien potravín. V utorok o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

18:42

Izrael zrejme chce rozšíriť svoje pozemné operácie proti proiránskemu hnutiu Hizballáh a zároveň aj posilniť svoju obranu. Podľa analytikov o tom svedčí fakt, že na hranici medzi Golanskými výšinami a demilitarizovaným pásom hraničiacim so Sýriou pristúpil k odmínovaniu a vytvoril tam nové bariéry.

18:41

Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca Maďarska, ktoré aktuálne predsedá v Rade Európskej únie, aby odsúdilo sankcie voči Teheránu. Tie ministri zahraničných vecí EÚ schválili na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali