V KDH si našliapli na vykostenie Smerom

❚❚

Bratislava 10. júla 2024 (HSP/Foto:TASR – Lukáš Mužla)

 

KDH vytklo Smeru-SSD po prejave Róberta Fica na Devíne počas celonárodných osláv štátneho sviatku príchodu svätých Cyrila a Metoda dvojtvárnosť politiky

KDH - Karas, Lexmann, Majerský, Čaučík
Na snímke zľava Viliam Karas, Miriam Lexmann, predseda KDH Milan Majerský a podpredseda hnutia Marián Čaučík

A síce, že doma sa tvári ako konzervatívna strana, ktorá chce stavať hrádzu progresivizmu a na pôde Európskeho parlamentu je už roky súčasťou progresivistickej frakcie, z ktorej dielne progesivistické ideológie sa Európou šíria. A že je to naopak KDH, ktoré zavádzaniu týchto progresívnych ideológií na pôde EP bráni.

.

Aký je to boj, ak je KDH so svojimi poslancami dlhodobo súčasťou Európskej ľudovej strany (EĽS)? Tej EĽS, ktorá už desiatky rokov spoločne so Skupinou progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) tvrdí v EP muziku? Oni tvoria spolu s liberálmi s Renew Europe (RE), kde patria aj europoslanci Progresívneho Slovenska väčšinu, bez ktorej by žiaden ideologický progresívny návrh, či už od poslancov S&D alebo RE v europarlamente neprešiel.

Navyše, ak vezmeme do úvahy len ostatné obdobie EP. Predsedníčku eurokomisie nominoval víťaz volieb v roku 2019, strana EĽS. Všetky návrhy smerníc a nariadení pripravuje Európska komisia v čele s Ursulou von der Leyenová. A tá keby nemala pre svoje návrhy podporu frakcie EĽS, ktorej súčasťou je aj KDH, neprešlo by jej žiadne nariadenie, žiadna smernica, žiadna rezolúcia. Aj s podporou EPP prijal EP v roku 2021 rezolúciu proti Slovensku z pera PS po tragických udalostiach pred Teplárňou.

.

KDH sa rozhodla biť palicou, ktorá tým istým koncom bije po chrbte aj samotného KDH.

Okrem toho Smer má od roku 2016, kedy zostavil vládu so stranou SNS Andreja Danka, problém svojich poslancov vo frakcii socialistov udržať, nakoľko SNS je v EP považovaná za krajne pravicovú stranu, s ktorou sa predsa socialisti a demokrati bratríčkovať ani na národnej úrovni nemôžu. Pre európskych socialistov nijako nie je dôležité, že Smer na Slovensku vládne a môže teda presadzovať socialistické politiky. Odmietavý postoj k takémuto koaličnému spájaniu dostali poslanci Smeru vyžrať aj po parlamentných voľbách v roku 2023, keď vládu opäť vytvorili v koalícii so SNS. Stále ich v S&D nechcú.

 

 

Dnes po ostatných voľbách do EP sa Smer opätovne snaží dostať do rodiny socialistov. Či sa to Smeru podarí, isté dnes nie je.

.

Pravdou je, že Smeru-SSD ako rustikálnej ľavici s národno-konzervatívnymi prvkami by viac svedčalo, keby sa stal členom novej frakcie Patrioti pre Európu. Smer by si tak mohol zachovať národno-konzervatívnu tvár doma aj v zahraničí. Aj v zahraničí by sa mal o koho oprieť.

Naproti tomu Miriam Lexmann má miesto vo frakcii EĽS isté. Takže nie Smer, ale KDH má istotu, že bude v klube tých, ktorí chcú v Európskej únii pretláčať liberálne a progresivistické ideológie aj v nasledujúcom období. V tej istej EĽS, ktorá hodlá v Európskom parlamente podporovať nové vedenie EK, na ktorom sa dohodli špičky frakcií EĽS a S&D.

Európsku komisiu by mala v nasledujúcom období opätovne viesť Ursula von der Leyenová, napriek nedošetrenému škandalóznemu nákupu vakcín od firmy Pfizer, ktorý dohodla za chrbtom EK práve Ursula von der Leyenová. Ona je tvrdým zástancom plnenia zelených záväzkov EÚ. Prečo by mala politiku prehodnocovať, ak ju EP vo funkcii potvrdí a dostane opätovne zelenú?

Zahraničnú politiku by mala tvrdiť Kaja Kallasová, estónska premiérka, ktorá je považovaná v súvislosti s prebiehajúcim vojenským konfliktom na Ukrajine za vojenského jastraba. Takže je naivné očakávať, že pod jej vedením bude diplomacia EÚ hľadať mierové riešenia, že bude EK prichádzať s mierovými iniciatívami. Navyše Estónsko počas vlády Kaja Kallas zaviedlo ako jediná pobaltská krajina manželstvá párov rovnakého pohlavia s možnosťou adoptovať deti.

Európsku radu má viesť síce socialista, bývalý portugalský premiér António Costa, ale ten by sa predsedom Európskej rady nestal, bez podpory ľudovcov. A bolo to za jeho vlády, keď v Portugalsku zjednodušili adopcie homosexuálnymi pármi a umožnili zmenu pohlavia bez lekárskeho posudku deťom od 16 rokov.

.

Leyenová a Costa svoj vzťah prehĺbili počas rotujúceho predsedníctva únie (január – jún 2021), ktorého opraty držalo v rukách Portugalsko. Ako sa vyjadril António Costa pre POLITICO, v tom čase “Stále sme boli uprostred pandémie a v tomto období vypukla vojna na Ukrajine, takže sme museli riešiť aj energetickú a inflačnú krízu”. Potom ako je to s tou nevyprovokovanou inváziou Ruska na Ukrajine 24.2.2022? Ako uvádza ďalej, spojilo ich spustenie očkovacej kampane v celej EÚ, ktorý sa začal počas portugalského predsedníctva. Von der Leyenová vsadila svoju povesť na to, že do konca leta 2021 bude plne zaočkovaných 70 % dospelých v EÚ, a bola pod vážnym tlakom, aby to splnila. Costa dal predsedníčke Komisie k dispozícii seba a štátnych úradníkov spojených s predsedníctvom jeho krajiny v Rade, aby zabezpečili splnenie tohto cieľa.

Za vlády Smeru sa do Ústavy SR dostala ochrana manželstva ako zväzku muža a ženy. Europoslanci za Smer nezahlasujú za EK, ktorú by naďalej mala viesť Ursula von der Leyenová. Lebo komisia s vedením v navrhovanom zložení nie je zárukou, že EK prehodnotí svoj postoj ku Green Dealu, k vojne na Ukrajine a ani k pretláčaniu liberálno progresivistických ideológií.

Naproti tomu je len málo pravdepodobné, že Miriam Lexmann (KDH) bude ako členka frakcie EĽS hlasovať proti. Miriam Lexmann sa pred pár dňami stretla s Ursulou von der Leyenovou, kde spolu preberali, za čo môže získať jej hlas. ,,Revízia zákazu spaľovacích motorov a ďalších častí Green Dealu, ktoré škodia našej ekonomike a napokon ani nepomáhajú efektívne chrániť naše životné prostredie. Riadenie migrácie v tretích krajinách“, priblížila priority Miriam Lexmann. Pre KDH je rovnako kritické, aby „EÚ robila pre občanov to, na čo má mandát a nezasahovala do výlučných kompetencií členských štátov“.

Na stretnutí k stratégii EĽS v nadchádzajúcom období tlmočila v Portugalsku požiadavku KDH prioritne riešiť energetickú a hospodársku bezpečnosť a bezpečnosť kritickej infraštruktúry. KDH ďalej požaduje efektívnejšiu podporu farmárov ako investíciu do potravinovej bezpečnosti. KDH ústami svojej jedinej europoslankyne apeluje na „tvorbu kvalitných pracovných miest, ako aj podporu pre osoby so zdravotným znevýhodnením“. Prioritou pre KDH zostáva zachovanie náboženskej slobody.

Kde zostalo obhajovanie konzervatívnych hodnôt a stavanie hrádze liberálno progresivnej ideológii na pôde Európskeho parlamentu?

KDH vyčíta Smeru dvojtvárnu politiku. Avšak aplikácia dvojitých metrov nie je cudzia ani europoslankyni za KDH. Podporila rezolúciu voči zákonu o zahraničných agentoch v Gruzínsku. A takto sa na margo gruzínskeho zákona o zahraničných agentoch Miriam Lexmann vyjadrila: “Zákon o zahraničných agentoch je zradou európskych ambícií gruzínskeho ľudu”. “Európska únia by nemala začať prístupové rokovania s Gruzínskom, pokiaľ bude tento zákon súčasťou gruzínskeho právneho poriadku. Okrem toho je naliehavo potrebné posúdiť vplyv na úlohu EÚ ako darcu a jej podporné programy pre Gruzínsko.”, dodala.

Jej podporu pod rezolúciu, prípadne vyjadrenie k zákonu o zahraničnom vplyve, ktorý prijal v marci 2024 veľkou väčšinou francúzsky parlament, by ste hľadali márne. Aj jeden aj druhý zákon si kladie za cieľ ochranu suverenity a demokratických hodnôt a národných záujmov.

Bolo to práve KDH, ktorého poslanci spochybnili neprihlásenie sa Slovenska k aktualizácii zdravotníckych postupov WHO Petrom Kotlárom, ktoré zakladajú možnosť svojvôle WHO pri riadení budúcich pandémií. V prípade, že by sa celý svet mýlil, KDH by sa ochotne mýlilo s ním.

Je len málo pravdepodobné, že by sa zlyhanie manažmentu pandémie u nás vyšetrovalo, ak by o tom rozhodovalo KDH.

 

.

Každý hlas sa počíta

Hlasovanie o Európskej komisii na nasledujúcich 5 rokov sa má uskutočniť v týždni od 15. júla. Medzitým sa na pôde EP dejú isté pohyby, ktoré tajné hlasovanie o osude EK v navrhovanom zložení zneprehľadňuje. Koalícia von der Leyenovej stredopravej Európskej ľudovej strany, socialistov a demokratov a liberálnej skupiny Renew Group má v 720-člennej snemovni postupne prichádza o pohodlnú väčšinu, nakoľko nová frakcia Patrioti pre Európu by mohli mať vo svojich radoch pred ustanovujúcou schôdzou EP cez 80 poslancov.

Bude hlasovať Miriam Lexmann (KDH) ako členka EĽS za alebo proti?

Aký odkaz poslalo KDH svojim voličom postojom k prejavu Róberta Fica? Ak príde Smer s návrhmi zákonov, zmenou ústavy, ktorá postaví ústavnú prekážku ďalšej ideologizácii Slovenska? KDH tieto legislatívne zmeny nepodporí? Vymení svoj konzervativizmus za možnosť budúcej vlády po boku PS? V takom prípade by bola skutočnosť, že pomáhalo Robertovi Ficovi stavať hrádzu voči progresivizmu stopkou. Alebo KDH konzervativizmus len predstiera?

V takom prípade by sa vykostenie KDH Robertom Ficom mohlo stať veľmi rýchlo realitou.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali