Praha 27. apríla 2023 (HSP/Foto:Pixabay)
V „kauze” malej rodinnej českej pekárne v Krnove, kde jej majiteľka pred predajňu vystavila oznam: „Nepečieme z ukrajinského obilia,” nastal obrat. Česká pekárka sa najprv stala terčom tvrdých atakov viacerých spoluobčanov, ktorí jej priali, aby skrachovala. Mnohí ju označili za proruskú kolaborantku a vyhrážali sa jej. Dnes dostáva vyjadrenia podpory od stoviek spoluobčanov
Rodinná pekáreň Slovanka v Krnove, ktorá sa špecializuje na zdravú výživu sa stala terčom útokov po tom, ako jej majiteľka vystavila pred predajňu tabuľu s oznamom, že pri pečení svojich výrobkov nepoužíva ukrajinské obilie. Majiteľka pekárne tým chcela iba poukázať na kvalitu svojej produkcie. Za jej konaním stála obava o zdravie svojich zákazníkov, (na Slovensku sa totiž našiel v ukrajinskom obilí zakázaný pesticíd a problémy boli hlásené aj v Maďarsku). Napriek tomu, sa oznam začal politizovať a sociálne siete zaplnilo množstvo negatívnych komentárov.
„Vy kolaborantská spodina, dúfam, že k vám už žiadny slušný občan nepríde nakupovať. Predávajte to tým istým proruským kolaborantom, ako ste vy. Čoskoro skrachujete a nikto slušný za vami nebude plakať!,” uvádza sa v komentári, ktorý sa objavil na sociálnej sieti a bol určený majiteľke pekárne.
Po tvrdých atakoch na adresu majiteľky pekárne Slovanka a prevalení celej kauzy v médiách sa však začali Česi aktivizovať na jej podporu. Z rozhovoru, ktorý poskytla pre parlamentnilisty.cz vyplýva, že dostáva stovky podporných stanovísk a nielen to. Ľudia ju prišli podporiť aj svojim nákupom a tak o skrachovaní pekárne nemôže byť ani reči.
„Nesmie sa nikto z nás báť. Už toho bolo dosť a stačilo!”, hovorí česká pekárka a zároveň poukázala na situáciu ohľadom návštevnosti pekárne, ktorá sa zvýšila.
„Stal sa úplný opak, než chceli ľudia, ktorí si priali, aby sme skrachovali. Chodí k nám oveľa viac zákazníkov ako predtým. Ľudia chodia, ďakujú a sú šťastní, že sa niekto dokázal ozvať a problém pomenovať. Že sa neschovávame za pojmy ako napr. české obilie a podobne. Prečo? Pokiaľ konkrétne viem, z čoho nechcem piecť, tak to poviem. Buď hovorím pravdu, alebo lož! Prečo mám robiť kompromisy? Chcem to ľuďom povedať,” uvádza majiteľka pekárne pre parlamentnilisty.cz.
Pre malú pekáreň je múka najdôležitejšou vstupnou surovinou. Stojí na nej všetko. A preto sa majiteľka spolieha na svojho overeného českého lokálneho dodávateľa. Okrem oznamu, že pekáreň nepečie z ukrajinskej múky sa na tabuli nachádzal aj prečiarknutý cvrček, čo má vyjadrovať, že na pečenie sa nepoužíva múka, ktorá by mohla obsahovať, akýkoľvek prášok z hmyzu. Najnovšie sa totiž objavila v médiách správa, že sa do niektorých druhov múky pridáva aj prášok z cvrčkov.
„Mlyny ma poznajú. Keď sa mi múka nezdá na sto percent, vraciam ju. Som dosť prísna. Sama aj pečiem,” vysvetľuje majiteľka pekárne a dodáva: „Dnes máte potravín plné kontajnery. Iste, ja sa časti zákazníkov ani nedivím, pretože niektorý chlieb zo supermarketov a hypermarketov sa naozaj nedá jesť.”
Majiteľka českej pekárne radí, aby si spotrebitelia kontrolovali čo jedia: „Môžem odporučiť, aby si ľudia kontrolovali, čo jedia, aby si kontrolovali etikety. Nejde len o obilie, ale pri všetkých potravinách. Ak budú jesť zdravo, nebudú takí chorí. Každá predajňa by mala mať špecifikácie od dodávateľov, zloženia a od ktorého dovozca tovar pochádza.”