V K1 do 23 rokov získali zlato Delassus a Leaverová

V K1 do 23 rokov získali zlato Delassus a Leaverová

Liptovský Mikuláš 5. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

Aktualizované 5. júla 2024 17:40

Francúzsky vodný slalomár Anatole Delassus sa stal majstrom sveta do 23 rokov v K1. Zlato si vybojoval v piatok na MSJ v Liptovskom Mikuláši len o päť stotín sekundy pred Čechom Jakubom Krejčím, obaja predviedli bezchybnú jazdu. Medzi ženami triumfovala Britka Lois Leaverová, taktiež s tesným náskokom pred druhou Evou Hočevarovou zo Slovinska (+0,12)

Ivana Chlebová
Na snímke slovenská vodná slalomárka Ivana Chlebová počas semifinálovej jazdy v kategórii K1 počas Majstrovstiev sveta juniorov a do 23 rokov vo vodnom slalome v piatok 5. júla 2024 v Liptovskom Mikuláši

Delassus zopakoval triumfom titul spred dvoch rokov v rovnakej kategórii a získal tretie individuálne mládežnícke zlato v kariére. Na konte už má aj cenný kov z elitnej kategórie – na MS 2022 v Augsburgu bol strieborný v kajak krose. V piatkovom finále výrazne zlepšil svoj čas z predošlej jazdy a predstihol najlepšieho semifinalistu Krejčího. Pódium doplnil Lan Tominc zo Slovinska, ktorý mal s jednou chybou celkovú stratu 1,01 sekundy.

Reklama

Leaverová bola v semifinále až na štvrtej priečke. V záverečnej jazde jej vyšla najmä prvá časť, keď mala na priebežne prvú Kateřinu Bekovú náskok 1,76 sekundy. Češka nakoniec obsadila tretie miesto za Hočevarovou so stratou 1,65 sekundy. Všetky tri mali bezchybnú jazdu.

 

Reklama

K1 do 23 rokov- finále:

muži: 1. Anatole Delassus (Fr.) 89,92 s (0), 2. Jakub Krejčí (ČR) +0,05 (0), 3. Lan Tominc (Slov.) +1,01 (2),… nepostúpili zo semifinále: Filip STANKO, Matúš ŠTAFFEN (obaja SR)

ženy: 1. Lois Leaverová (V. Brit.) 100,16 (0), 2. Eva Hočevarová (Slov.) +0,12 (0), 3. Kateřina Beková (ČR) +1,65 (0),… nepostúpili zo semifinále: Kristína ĎURECOVÁ, Ivana CHLEBOVÁ (obe SR)

 

Finále K1 do 23 rokov bez slovenských lodí

Slovenskí vodní slalomári do 23 rokov nepostúpili do finále K1 na MSJ v Liptovskom Mikuláši. K najlepšej desiatke mal v semifinále najbližšie Filip Stanko, ktorému chýbalo 47 stotín sekundy a skončil štrnásty. Jeho krajanka Kristína Ďurecová bola na šestnástej priečke.

Reklama

Stanko mal bezchybnú jazdu, no výrazne stratil v prostrednej časti trate, kde nabral takmer 2,5 sekundovú stratu na najlepšieho Čecha Jakuba Krejčího. Spomedzi domácich bol v semifinále aj Dávid Štaffen – s dotykmi na jedenástej a záverečnej bránke obsadil 25. pozíciu s mankom 9,78 sekundy na desiateho Reillyho Vernona z Írska. “So svojou jazdou som spokojný, aj keď tam boli malé chyby, ktoré ma stáli finále. Bol to ale dobrý výkon a pekný výsledok. O finále som podľa mňa prišiel na štrnástej bráne, zasekol som sa a stratil som tú polsekundu,” povedal po pretekoch Stanko.

Ďurecovej chýbalo na finále 4,12 sekundy, dve trestné dostala na sedemnástej bránke. Čas stratila najmä v úvode trate a jej celkové manko na najrýchlejšiu Luciu Nesnídalovú z Česka bolo desať sekúnd. Zároveň predstihla krajanku a domácu favoritku Ivanu Chlebovú, ktorá bola s dvoma dotykmi až na 23. priečke (+18,50). “Snažila som sa popasovať s tlakom, ktorý bol na mňa nepriamo vytváraný, keďže som doma. Nezvládla som to ideálne a už na ôsmej bráne prišlo zaváhanie. Snažila som sa na to nemyslieť a ísť konštantnú jazdu, no na jedenástke som buchla listom. Potom sa to už viezlo, skočila som zle do druhej vane, bojovala som s vodou a pripravilo ma to o sily. Následne sa už bolo veľmi ťažké skoncentrovať, keďže som vedela, že mi to na finále nebude stačiť. To bol možno aj problém, že som chcela až príliš postúpiť,” zhodnotila Chlebová. O tri pozície nižšie skončila ďalšia Slovenka Stanislava Ďuratná, ktorá bola bez dotyku s bránou (+23,52).

 

Výsledky – semifinále:
K1 – do 23 rokov
muži: 1. Jakub Krejčí (ČR) 89,20 s (0), 2. Lan Tominc (Slov.) +1,46 (0), 3. Anatole Delassus (Fr.) +2,23 (0), …14. Filip STANKO +4,73 (0), 25. Matúš ŠTAFFEN (obaja SR) +9,78 (4)
ženy: 1. Lucie Nesnídalová (ČR) 102,76 s (2), 2. Emma Vuittonová (Fr.) +0,50 (0), 3. Eva Hočevarová (Slov.) +0,83, …16. Kristína ĎURECOVÁ +10,00 (2), 23. Ivana CHLEBOVÁ +18,50 (4), 26. Stanislava ĎURATNÁ (SR) +23,52 (0)

 

Reklama

Egyházy blízko bronzu, Hočevar vyhral s priepastným náskokom

Slovenský kanoista Dominik Egyházy obsadil štvrté miesto na MSJ v Liptovskom Mikuláši. Šestnásťročnému pretekárovi ušiel cenný kov o 0,96 sekundy. Slovinský víťaz Žiga Lin Hočevar predviedol bezkonkurenčný výkon, keď predstihol súperov o osem sekúnd.

Egyházy zopakoval chybu zo semifinále a ťukol na úvodnej protiprúdnej bráne. Na prvom medzičase strácal na priebežne prvého Nielsa Zimmermanna 5,16 sekundy, no manko dokázal výrazne skresať. V cieli bol až do konca na priebežnej medailovej pozícii, no Hočevar nedal konkurentom šancu. Majster Európy v elitnej kategórii potvrdil medzi rovesníkmi svoju kvalitu a vďaka bezchybnej jazde predstihol s prehľadom strieborného Francúza Martina Cornua (+8,00 s) i tretieho Zimmermanna (+8,50 s). Slovenský kanoista dosiahol doposiaľ najlepší individuálny výsledok pre domácich. Svetovým šampionát bol jeho prvý a do finále postúpil zatiaľ ako jediný slovenský zástupca.

Slovenský kanoista dosiahol doposiaľ najlepší individuálny výsledok pre domácich. Svetovým šampionát bol jeho prvý a do finále postúpil zatiaľ ako jediný slovenský zástupca. “Prežívam smútok a šťastie zároveň. Celú jazdu okrem prvej brány som išiel tak, ako som chcel. Z toho aj vyplýva to, že nemám medailu. Som však štvrtý na svete, z čoho som šťastný,” povedal po pretekoch Egyházy. Pre TASR priznal, že priebežné druhé miesto po chybe na úvodnej bránke nečakal. “Zo zvyškom trate som spokojný, skok mi tentokrát nevyšiel ideálne, trocha ma splavilo. Dobojoval som to však do konca,” dodal mladý kanoista.

V ženskom finále triumfovala Číňanka Tching Jang, ktorá predviedla bezchybnú jazdu. Francúzku Lenu Quemeraisovú, ktorá išla taktiež čisto, predstihla o 68 stotín sekundy. Pódium doplnila Valentýna Kočířová z Česka (+0,81) a nezopakovala tak prvé miesto zo semifinále.

 

finále – C1 juniori:
muži: 1. Žiga Lin Hočevar (Slov.) 92,45 s (0), 2. Martin Cornu (Fr.) +8,00 (2), 3. Niels Zimmermann (Nem.) +8,50 (4), 4. Dominik EGYHÁZY (SR) +9,46 (2)
ženy: 1. Tching Jang (Čína) 112,84 s (0), 2. Lena Quemeraisová (Fr.) +0,68 (0), 3. Valentýna Kočířová (ČR) +0,81 (2)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:43

Vplyv nižšej úrody hustosiatych obilnín na cenový vývoj na Slovensku bude mierny. Rásť by mohli najmä ceny chlebovín a biopalív. To by sa mohlo prejaviť na jeseň, keď budú známe konečné úrovne produkcie obilnín a repky. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k prvému odhadu úrody, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

“Potravinová inflácia tak bude mať na domácu infláciu stále vyšší vplyv a po neklesajúcich cenách vajec a syrov by sme mohli vidieť aj mierny rast cien pečiva,” spresnil Boháček.

10:33

Moskva podnikla na ruskom Ďalekom východe cvičenie, v rámci ktorého testovala elektronické odpaľovanie balistických striel Iskander. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na pondelkové správy ruských médií. Cvičenie sa uskutočnilo v ruskej Židovskej autonómnej oblasti, ktorá hraničí s Čínou.

10:25

Obchodná bilancia Rakúska sa v období od januára do konca apríla dostala do kladných čísel, k čomu prispel výrazný pokles dovozu.

10:25

Francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra z radov svojej víťaznej volebnej koalície, uviedol v pondelok líder Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

10:16

Svetové mocnosti by mali pomôcť Rusku a Ukrajine obnoviť priame mierové rokovania. Povedal to v pondelok čínsky prezident Si Ťin-pching maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý je na návšteve Číny, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

“Medzinárodné spoločenstvo by malo vytvoriť podmienky a poskytnúť pomoc obom stranám, aby prišlo k obnoveniu priameho dialógu a rokovaní,” povedal čínsky líder. “Len vtedy, keď všetky veľké mocnosti uplatnia pozitívnu energiu namiesto negatívnej, môže v tomto konflikte čoskoro nastať počiatok prímeria,”dodal.

10:04

Európske akciové trhy v pondelok po otvorení obchodovania smerovali nadol. Investorov znepokojila politická neistota vo Francúzsku po predčasných voľbách, kde žiaden z hlavných politických blokov nezískal v novom parlamente jasnú väčšinu.

10:04

Cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku sa na pražskej burze PXE v minulom týždni po približne mesiaci vrátila nad hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh). Atakuje tak tohtoročné maximá z druhej polovice mája, keď stála elektrina 104,5 eura/MWh. Mierne v minulom týždni naopak poklesla cena zemného plynu s dodaním v nasledujúcom mesiaci.

09:37

Očakávaná celková úroda hustosiatych obilnín na úrovni 2,7 milióna ton by mala byť v porovnaní s minuloročnou definitívnou úrodou o takmer 460.000 ton nižšia. Na medziročnom poklese nad 14 % sa podieľalo najmä významné zníženie pestovateľskej výmery pšenice. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v prvom tohtoročnom odhade.

09:36

Nemecký export v máji výrazne klesol. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom hodnota vyvezeného tovaru klesla o 3,6 % na 131,6 miliardy eur.

09:26

Pri zosuve pôdy v blízkosti nezákonnej bane na zlato na indonézskom ostrove Sulawesi zahynulo najmenej 11 ľudí, ďalších 19 je nezvestných. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady, píše TASR podľa agentúry AFP.

Sulawesi
Na snímke záchranári odnášajú zranenú osobu po zosuve pôdy na indonézskom ostrove Sulawesi v pondelok 8. júla 2024
09:26

Spoločnosť Boeing v pondelok oznámila, že “dosiahla dohodu” s americkým ministerstvom spravodlivosti týkajúcu sa dvoch tragických havárií lietadiel typu Boeing 737 MAX spred vyše piatich rokov. TASR o tom informuje s odvolaním sa na tlačovú agentúru AFP.

“V princípe sme dosiahli dohodu o podmienkach riešenia s ministerstvom spravodlivosti (USA), ktorá podlieha memorializácii a schváleniu konkrétnych podmienok,” uviedla spoločnosť Boeing vo vyhlásení.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali