LGBT, LGBQ, LGBQTI+ a teraz LGBTQIAPK+…?

LGBT, LGBQ, LGBQTI+ a teraz LGBTQIAPK+…?

Bratislava 25. júna 2024 (HSP/ Wanted in Rome / Agenzia Nova/ Vocal Media/ Foto: Screenshot TikTok)

 

Rím v prvej polovici júna predstavil vlak metra, ktorý je na oslavu komunity LGBTQIAPK+ v dúhových farbách. Vlak je v prevádzke od víkendového sprievodu Roma Pride, ktorý sa konal 15. Júna

LGBT LGBTQIAPK+ vlak
V Ríme v júni premáva dúhový vlak na oslavu LGBTQIAPK+

Podľa redakcie Wanted in Rome, mestská dopravná spoločnosť ATAC uviedla, že dúhový vlak, bude premávať na linke metra A až štyri mesiace. Úplne “dúhový” vlak je vytvorený na oslavu dodržiavania ľudských práv a ďalších podujatí Pride, ktoré sa konali v hlavnom meste Talianska v sobotu 15. Júna.

Reklama

Agenzia Nova dodáva, že ide o prvý vlak zriadený vo farbách vlajky “pride progress”, ktorá spája všetky farby dúhovej komunity. Realizátor kampane sa vyjadril, že ide o inkluzívny vlak, ktorý spája LGBTQIAPK+ komunitu.

Ide o iniciatívu, ktorú chcela spoločnosť Atac realizovať, ako to už urobila pri viacerých iných príležitostiach. Spoločnosť vyzdvihuje hodnoty inklúzie v rámci týždňa Gay Pride, ktorý sa koná spravidla v júni – mesiaci, v ktorom LGBT komunita oslavuje svoju výnimočnosť.

Reklama

Odprezentovanie iniciatívy sa uskutočnilo prostredníctvom videa, ktoré sa šírilo na sociálnych sieťach a okamžite sa stalo virálnym – dosiahlo viac ako 100 tisíc pozretí za menej ako tri hodiny.

 

LGBT, LGBQTI, LGBQTI+ a teraz LGBTQIAPK+…?

Ak sa v názve už strácate a zdá sa Vám písmeniek v názve homosexuálnej komunity veľa, len poznamenáme, že skratka LGBT znamená podľa písmen– lesbičky, gayovia, bisexuáli a transsexuáli. Písmeno Q označuje skratku od slova Queer, alebo Questioning, teda keď jedinec svoju sexualitu spochybňuje . I- intersexuál je osoba, ktorá má mužské aj ženské fyzické znaky, Asexuál je bez sexuálnych pocitov. Písmeno P prezentuje pansexuálov, ktorí sa neobmedzujú vo výbere sexuálnej orientácie partnera ani vzhľadom na biologické pohlavie, rod alebo rodovú identitu a tiež P-polygamiu – viacero sexuálnych partnerov. Písmeno K prezentuje úchylný fetiš. Kompletný “slovník“ Pride komunity zhrnul Vocal Media.

Dúhový vlak bude v Ríme v prevádzke počas celého leta.

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Konflikt na Ukrajine nie je možné vyriešiť za jeden deň. Uviedol to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.

19:43

Izrael už takmer dokončil elimináciu vojenských schopností palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. Vyhlásil to v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

19:40

Švajčiarsko s platnosťou od pondelka sprísnilo svoj doterajší zákon o znásilnení a sexuálnych trestných činoch, a to v súlade so zásadou “nie znamená nie”.

19:28

Organizácia spojených národov v pondelok uviedla, že zástupcovia krajín sveta a talibanská delegácia po prvýkrát otvorene diskutovali o Afganistane.

19:27

Fínsky parlament schválil v pondelok dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.

19:27

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo v pondelok núdzovo pristáť v Brazílii po “silných turbulenciách” pri ktorých niekoľko ľudí na palube utrpelo zranenia.

19:25

V Lotyšsku v pondelok vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá.

18:53

Súčasný mauritánsky prezident Muhammad Gazwání zvíťazil v sobotných prezidentských voľbách so ziskom 56 percent hlasov, oznámila v pondelok volebná komisia.

18:36

Snahy o démonizáciu krajne pravicových voličov strácajú účinok. Vyhlásila to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloniová po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku.

18:32

Občania EÚ, ktorí chcú pracovať alebo založiť si podnik v inom členskom štáte, sa ešte stále stretávajú s mnohými prekážkami a uznávanie odborných kvalifikácií nie je jednoduchá záležitosť. Vyplýva to z pondelňajšej správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali