V globálnom rebríčku krádeží e-mailových adries sa SR ocitla na 17. mieste

❚❚

Bratislava 27. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

V roku 2023 došlo v globálnom meradle k výraznému nárastu množstva uniknutých prihlasovacích údajov k e-mailovým účtom v kombinácií s heslami, prihlasovacími menami, telefónnymi číslami a ďalšími údajmi. V prípade krádeží e-mailových adries spolu s heslami sa Slovensko umiestnilo v celosvetovom rebríčku na 17. mieste. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF, ktorá aj na Slovensku zabezpečuje prevádzkovanie úverových registrov a systémov

mail, e-mail
Ilustračné foto

Beatrice Rubini, výkonná riaditeľka sekcie zaoberajúcej sa doménou kybernetickej bezpečnosti, vysvetlila, že na krádež osobných údajov používajú kyberzločinci malvér a rôzne falošné aplikácie, ktoré je ťažké odlíšiť od skutočných. Pri zacielení na spotrebiteľov zneužívajú aj nástroje umelej inteligencie, veľmi časté sú podvodné emaily formulované dôveryhodným jazykom. “Mnohí internetoví používatelia sú neopatrní – opakovane používajú rovnaké heslo pre rôzne účty a služby, ukladajú svoje prihlasovacie údaje priamo do prehliadača, čím sa zvyšuje ich zraniteľnosť,” upozornila.

.

V rámci krádeží e-mailových adries spolu s heslami skončilo ešte horšie ako Slovensko susedné Česko, ktoré sa prostredníctvom krádeží domén “cz” ocitlo na 11. mieste. Neželané prvenstvo majú USA a globálne emailové účty s koncovkami “com” a “net”. Na 2. mieste je Rusko s “ru”, nasleduje Nemecko s “de” a Taliansko s doménou “it”.

Najčastejšie ukradnuté slovenské heslá za rok 2023 boli kombinácie jednoduchých čísel “123456”, “123456789”, krstné mená “martin”, “monika” a “dominika”, ale aj výrazy, ako “onedirection”, “wattpad”, “mamina” a “password”.

.

Na globálnej úrovni kolovalo v roku 2023 v online priestore a komunikačných platformách približne 7,5 miliardy zneužiteľných informácií, čo je takmer o 45 percent viac ako v roku 2022.

V roku 2023 sa útočníci najčastejšie zameriavali na heslá, e-mailové adresy, používateľské mená, mená a priezviská a telefónne čísla. V porovnaní s rokom 2022 heslá predbehli e-mailové adresy a dostali sa na prvé miesto.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:48

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pokračuje v rokovaniach o predĺžení tranzitu plynu cez Ukrajinu po tom, ako koncom roka vyprší zmluva medzi Kyjevom a ruskou spoločnosťou Gazprom, uviedol vo štvrtok (26. 9.) generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

12:34

Výrobné ceny v Taliansku v auguste 2024 opäť klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Tempo ich poklesu bolo pritom najpomalšie od marca 2023. Ukázali to v piatok údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT.

12:26

Veľkoobchodné ceny pohonných látok mierne poklesli a reagujú tak na pokračujúci pokles ropy na burze. Podobný vývoj možno ešte očakávať aj pri priemerných maloobchodných cenách na Slovensku v ďalšom týždni. Uviedol to Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB.

12:26

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že vyšetruje dvoch austrálskych a jedného rumunského novinára v súvislosti s ich reportážami z území Kurskej oblasti, okupovaných ukrajinskými silami. Celkový počet takýchto vyšetrovaní sa tak zvýšil na 12.

12:15

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v septembri 2024 mierne znížila. Prispelo k tomu najmä zhoršenie sentimentu v priemysle a maloobchode, zatiaľ čo v službách medzi spotrebiteľmi dôvera vzrástla. V celej Európskej únii (EÚ) nálada tento mesiac stagnovala. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Európskej komisie (EK).

12:14

V Paraguaji zadržali 64-ročného českého občana, po ktorom Polícia ČR pátrala viac ako desať rokov. Server iDNES.cz tvrdí, že ide o bývalého poslanca Petra Wolfa, ktorý v Poslaneckej snemovni pôsobil v rokoch 2006 – 2010 za Českú stranu sociálno-demokratickú (ČSSD). Súd ho odsúdil v roku 2012 za dotačný podvod a odvtedy je na úteku.

12:14

Moskovský súd začal v piatok pojednávanie v prípade 72-ročného Američana obžalovaného z toho, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier.

11:54

Ekonomika eurozóny stagnuje. A hoci je trh práce v regióne stále odolný, pribúdajú signály, že slabne. Uviedla to vo štvrtok (26. 9.) členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Isabel Schnabelová v prezentácii na podujatí v nemeckom Stuttgarte.

11:54

Švédska vláda v piatok vyslovila zámer pokračovať v predkladaní kontroverzného návrhu zákona, ktorý by umožnil využívanie anonymných svedkov pri vyšetrovaní a v súdnych sieňach. Tento zákon je podľa Štokholmu potrebný na prelomenie “kultúry mlčania” v súvislosti s násilím gangov.

11:40

Celková produkcia ruskej ropy a kondenzátu môže v roku 2024 dosiahnuť 515 až 521 miliónov ton. Povedal to v piatok novinárom na okraj Ruského energetického týždňa podpredseda vlády Alexander Novak.

11:40

Politický riaditeľ úradu predsedu maďarskej vlády Balázs Orbán sa o otázke vojny na Ukrajine z pohľadu pritokomunistickej revolúcie v roku 1956 vyjadril nejednoznačne, čo je chybou, povedal v piatok v rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

11:22

V dôsledku tornáda vyvolaného hurikánom Helene prišli v americkom štáte Georgia o život dvaja ľudia. Jednu obeť predtým hlásili aj z Floridy.

11:21

Srbský prezident verí, že vojna na Ukrajine bude trvať ďalších 10 rokov a skončí sa podľa kórejského scenára – mierovým urovnaním na existujúcej frontovej línii.

„Na konci bude mier, zapíšte si to, prvýkrát to hovorím verejne, na základe línie dosiahnutej podľa kórejského scenára,“ povedal Aleksandar Vučič v rozhovore pre televíziu Informer.

Dovtedy budú podľa neho Ukrajina aj Rusko „bojovať o každú dedinu, každé mesto“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali