V DFN Košice je so žltačkou hospitalizovaných 19 detí, kapacita je plná

❚❚

Košice 17. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

Aktualizované 17. júla 2024 18:55

Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach eviduje v súčasnosti 19 hospitalizovaných detí s hepatitídou typu A. Vzhľadom na počet lôžok na infekčnom oddelení je kapacita naplnená a príjem iných infekčných diagnóz výrazne limitovaný. Pre TASR to uviedla hovorkyňa nemocnica Zuzana Baníková s tým, že v poslednom období zaznamenali aj nárast počtu detských pacientov s tuberkulózou (TBC)

Detská fakultná nemocnica Košice DFN
Ilustračné foto

Na Detskom infekčnom oddelení DFN je podľa jej slov aktuálne hospitalizovaných 23 detí. Z toho je s diagnózou VHA 19 detí predškolského a mladšieho školského veku. “Trend je stabilný, neklesajúci, postupuje smerom na západ regiónu,” povedala s tým, že v súčasnosti majú najviac pacientov z obce Rudňany v okrese Spišská Nová Ves. V DFN sú hospitalizovaní aj detskí pacienti so závažnou formou TBC.

.

Baníková pripomenula, že so žltačkou bojujú v DFN už druhý rok, pričom v danom období došlo aj k preťaženiu jej infekčného oddelenia. Vlani celkovo evidovali viac ako 545 pacientov s VHA, ktorí tu boli hospitalizovaní. “Od začiatku roka 2024 evidujeme už viac ako 300 pacientov s diagnózou akútnej hepatitídy A. Priemerne je za mesiac s touto diagnózou prepustených 50 pacientov,” spresnila s tým, že najmenej pacientov so žltačkou evidovali v máji, a to 39.

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice v súčasnosti eviduje na Klinike infektológie a cestovnej medicíny hospitalizovaných piatich pacientov so žltačkou. “Ide o sporadický výskyt tohto ochorenia v danom období, títo pacienti nepochádzajú z endemických lokalít,” uviedla pre TASR hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

.

Zvýšený počet hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A eviduje aj Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove či michalovská nemocnica, ktorým dochádzajú kapacity. Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že sa o situáciu v súvislosti s výskytom VHA v Prešovskom kraji zaujíma a je plne súčinné.

 

Hygienici na východe Slovenska aktívne riešia a monitorujú výskyt žltačky

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) naďalej aktívne riešia a dôsledne monitorujú epidemický výskyt vírusovej hepatitídy typu A (VHA) v niektorých okresoch východného Slovenska. Uviedla to v stredu vo svojom stanovisku hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Ako povedala, po nahlásení podozrenia z ochorenia na VHA vykonávajú epidemiologické vyšetrovanie v ohnisku nákazy a nariaďujú protiepidemické opatrenia, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu ochorenia VHA a stabilizovať situáciu.

“Množstvo aj povaha nariadených opatrení závisí od závažnosti situácie v územnej pôsobnosti RÚVZ. RÚVZ svoje kroky koordinujú s miestnymi samosprávami, nemocnicami, infektológmi, zástupcami Zdravých regiónov a ďalšími príslušnými zložkami,” uviedla Červeňová.

.

Žltačka typu A môže mať inkubačný čas až 50 dní, čo znamená, že sa príznaky ochorenia môžu prejaviť približne do dvoch mesiacov od nakazenia sa a osoba môže infekciu bez príznakov šíriť medzi ostatných ľudí. Prvými nejasnými príznakmi ochorenia sú nechutenstvo, nevoľnosť či bolesť v okolí brucha. Jasnými príznakmi sú už tmavý moč a žlté sfarbenie pokožky alebo očí.

“V riešení epidémií žltačky je mimoriadne dôležitá disciplína a trpezlivosť v dodržiavaní nevyhnutných hygienických návykov a rešpektovanie času trvania nariadených opatrení nielen v prípade chorých osôb, ale aj tých, ktorí v oblasti s výskytom žltačky typu A žijú,” priblížila Červeňová.

Ľudia sa majú podľa nej riadiť pokynmi epidemiológov a lekárov, ktorí sa snažia zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia aj mimo ohniska nákazy, a teda tým chrániť aj ľudí, ktorí možno neboli v priamom kontakte s chorými, ale môžu ochorieť.

RÚVZ zverejňujú aktualizáciu situácie na svojich webových stránkach.

V michalovskej nemocnici bolo v utorok (16. 7.) hospitalizovaných 12 pacientov s VHA. Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove mala v utorok na infekčnom oddelení 35 pacientov s VHA, väčšina hospitalizovaných boli deti.

.

V prešovskej nemocnici od vlaňajšej jesene evidujú zvýšený počet pacientov hospitalizovaných v súvislosti s výskytom VHA. Nemocnica uviedla, že 82 percent pacientov je však z iných okresov, najmä zo Starej Ľubovne – osady Podsadek. Ďalší pacienti sú z okresov Humenné, Bardejov, Stropkov, z osady Jarovnice a predpokladajú, že pacientov nakazených týmto vírusovým ochorením bude pribúdať.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:23

Policajné psy na letisku Viedeň-Schwechat našli v invalidnom vozíku 39-ročného pasažiera z Venezuely ukrytých 14 kilogramov kokaínu, uviedla v sobotu polícia.

16:43

Alžírčania sa v sobotu vybrali k volebným urnám, aby odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Podľa všeobecných očakávaní v nich opätovne zvíťazí súčasný prezident Abdal Madžíd Tabbún.

16:29

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyjadrilo hlboké znepokojenie medializovanými správami informujúcimi o možnom prevoze iránskych balistických striel do Ruska. “Akýkoľvek prevoz iránskych balistických striel do Ruska by znamenal dramatickú eskaláciu iránskej podpory ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine,” vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Sean Savett.

16:07

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová si nezahrá o singlový titul na turnaji WTA 125 v mexickej Guadalajare. Ako najvyššie nasadená hráčka nestačila v semifinále na štvorku poudujatia Tatjanu Mariovú z Nemecka a podľahla jej hladko v dvoch setoch 0:6 a 2:6.

16:05

Supertajfún Jagi v sobotu zasiahol Vietnam a na severe krajiny vyvrátil tisíce stromov. Podľa štátnych médií dosiaľ zahynuli traja ľudia. Tajfún sa v piatok prehnal cez čínsku provinciu Chaj-nan, kde po jeho vyčíňaní hlásili dve obete na životoch a 92 zranených.

Tajfún Jagi
Kokosové palmy sa ohýňajú pozdĺž cesty po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Jagi v meste Haikou, na juhu čínskej provincie Chaj-nan 6. septembra 2024
16:04

Ceny ropy zaznamenali v závere tohto týždňa pokles o viac než 2 %, pričom cena Brentu ukončila obchodovanie v blízkosti 71 USD za barel (159 litrov). To bola najnižšia cena na záver obchodovania za vyše 2,5 roka. Náladu na trhoch ovplyvnili najmä údaje o vývoji na americkom trhu práce.

16:03

Nad zmenou zamestnávateľa uvažuje tento rok necelá polovica Slovákov, častejšie mladí ľudia. Medziročne ide o mierny pokles o štyri percentá. Najčastejším dôvodom pri odchode z práce je vyššia mzda, lepšie pracovné prostredie či blízkosť pracoviska. Vyplýva to z prieskumu JobsIndex spoločnosti Alma Career, ktorý sa realizoval v prvom kvartáli tohto roka na vzorke 1007 slovenských zamestnancov.

15:59

Dôchodkové systémy potrebujú legislatívnu stabilitu, aby sa sporitelia mohli spoľahnúť, že ich úspory sa dočkajú ich vlastnej staroby. Uviedol to člen predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Matej Varga na ekonomickom fóre v Karpaczi.

15:58

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v SR v júli 2024 zvýšila o 0,3 % na úroveň 41,70 eura/100 kg. V porovnaní s júlom 2023 bola priemerná nákupná cena mlieka vyššia o 1,3 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

15:57

V priebehu septembra budú krátko po sebe Európska centrálna banka (ECB) aj americká centrálna banka Fed rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb. Očakáva sa, že obidve pristúpia k ich zníženiu. V prípade ECB by to bolo druhýkrát a Fedu dokonca prvýkrát po dlhšom období prísnej menovej politiky. V jej uvoľňovaní by mali pokračovať aj v ďalších mesiacoch, postupovať však budú opatrne, zhodli sa ekonomickí analytici oslovení TASR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali