V Bratislave uviedli do života biografiu legendárneho Gustáva Valacha

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Viliam Přibyl)

 

Životopisný príbeh slovenského herca Gustáva Valacha uviedli do života v pondelok (21. 10.) v Bratislave. Knihu z pera spisovateľky a novinárky Mariky Studeničovej uvítalo viacero osobností kultúrneho života, kolegovia a príbuzní legendárneho umelca, ale aj ľudia, ktorí ho poznali z divadla či televíznej obrazovky

Gustáv Valach
Na archívnej snímke Gustáv Valach

“O žiadnom zo slovenských hercov sa nehovorilo tak rozporuplne, tak diametrálne odlišne – či už obdivne alebo zatracujúco – ako práve o ňom,” uvádza sa v anotácii ku knihe o Gustávovi Valachovi (1921 – 2002), hercovi, v ktorom “burácal tvorivý nepokoj veľkého umelca”.

.

“Nie je to žiadna vedecká monografia, ťažká faktografia, sú tam veci príjemné na čítanie aj pre ľudí, ktorí zrovna nie sú fanúšikovia herectva,” povedala pre TASR o svojej štrnástej knihe Studeničová, ktorá píše prevažne životopisy známych osobností. Na knižnej novinke spolupracovala s hercovým synom, lekárom Augustínom Valachom.

“Bola to výzva a obrovská zodpovednosť, ale mala som veľké množstvo dobových dokumentov, ktoré uchovávala rodina pána Gustáva Valacha, bolo z čoho čerpať,” priznala autorka. Celkový obraz o umelcovi jej pomáhali dotvárať aj pamätníci. Medzi nimi Valachovi hereckí kolegovia František Kovár, Ida Rapaičová či Jozef Šimonovič, ktorí tiež knihu pokrstili.

.

 

Hájnik Straka

Gustáv Valach odohral nespočetné množstvo veľkých divadelných rolí, najväčšiu slávu mu však priniesla filmová postava hájnika Straku v českej trilógii Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem, kde mu filmového vnuka Vénu hral Tomáš Holý. Ten si so svojím filmovým dedom porozumel od prvej chvíle. Aj o tom sa dozvie čitateľ biografie Gustáva Valacha.

“Naučil ma predovšetkým človečenstvu, to čo v dnešnej dobe a mnohým ľuďom chýba. Asi dva tri roky pred smrťou mi sediac v obývačke povedal, syník môj, však veď sme všetci prišli na tento svet bez výnimky ako ľudia, prečo sa mnohí správajú ako mäsiarske psy, a to vidíte dnes okolo seba pomaly na každom kroku,” zaspomínal si na svojho otca Augustín Valach.

Knihu Gustáv Valach – Neposeremos vydalo nakladateľstvo Naše vojsko v edícii Naše rodina. Okrem fotografií a snímok dobových dokumentov v nej čitatelia nájdu aj súpis divadelných postáv a hercovu filmografiu.

 

.

Prečítajte si tiež

Nadácia Pro Patria na Bratislavskom hrade udeľovala ceny

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:53

Viac než 20 hláv štátov sa v utorok stretáva v ruskom meste Kazaň, kde otvoria trojdňový summit skupiny BRICS. Schôdzka na najvyššej úrovni v takomto rozsahu sa uskutoční v Rusku prvýkrát od začiatku invázie jeho síl na Ukrajinu vo februári 2022. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Skupinu BRICS pôvodne tvorili iba Brazília, Rusko, India a Číny, neskôr sa pridala Juhoafrická republika a za posledný rok aj Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty.

Summit skupiny BRICS
Na snímke ľudia sa prechádzajú po výstavisku deň pred summitom skupiny BRICS v Kazani 21. októbra 2024
10:51

V sade pri Rovňanoch v Poltárskom okrese sa tento rok urodilo približne 30 ton jabĺk a z časti vylisovali šťavu. Úrodu bolo takto možné zhodnotiť po prvý raz. TASR o tom informovala Lenka Štepáneková, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), pod ktorý sad patrí.

10:17

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Libanonské útoky na Izrael
Na snímke izraelský policajný špecialista na likvidáciu výbušnín pracuje na mieste, kde dopadli projektily vystrelené z Libanonu v izraelskom kibuci Ma’agan Micha’el
10:16

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú v utorok hlasovať o schválení príspevku EÚ vo výške 35 miliárd eur na plán skupiny G7 poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc do výšky 45 miliárd eur. Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) v správe pre médiá uviedla, že ich frakcia tento príspevok podporí, informuje zo Štrasburgu spravodajca TASR.

10:15

Za prvé tri kvartály tohto roka zachytili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) svojou operatívno-pátracou činnosťou nelegálny tabak a tabakové výrobky s celkovou výškou škody takmer 10,5 milióna eur. Informoval o tom v utorok hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

10:14

Slovensko sa vďaka relatívne štedrej cenovej politike a dobrému načasovaniu aukcií štátnych dlhopisov najmä v prvej polovici roka nachádza aktuálne v komfortnej situácií, keď sú potreby tohtoročného financovania štátu takmer pokryté. Potvrdila to aj pondelková (21.10.) aukcia, v ktorej si Slovensko požičalo 446 miliónov eur, zhodnotil analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. Pod jej dobrý výsledok sa podľa neho podpísali aj vládou predstavené konsolidačné opatrenia.

09:54

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) sa v septembri 2024 znížil, už druhý mesiac po sebe, aj keď menej ako v auguste. Takmer všetky hlavné trhy bloku s výnimkou Španielska zaznamenali minulý mesiac pokles predaja. Ukázali to v utorok údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

09:24

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali