Slovenskú reprezentáciu konečne tvoria aj hráči z KHL. Jasný odkaz Ramsayho asistenta

❚❚

Bratislava 25. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 25. augusta 2024 o 17:30 h.

Slovenská hokejová reprezentácia bude od štvrtka bojovať o účasť na zimných olympijských hrách v roku 2026. Na ľade bratislavského zimného štadióna Ondreja Nepelu ju vo finále kvalifikácie postupne čaká Rakúsko, Maďarsko a Kazachstan. Na týchto súperov sa začal národný tím pripravovať v nedeľu, tréner Craig Ramsay privítal na popoludňajšom zraze 21 nominovaných hráčov

Kanada - Slovensko Ramsay
Na snímke zľava asistent hlavného trénera Ján Pardavý, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay a asistent trénera Peter Frühauf reagujú po prehre po štvrťfinálovom zápase Kanada – Slovensko

 

.

Chýbal iba útočník Marián Studenič, čakali ho ešte povinnosti vo švédskom klube Färjestad BK. K výprave sa pripojí v pondelok. Slovenskí hokejisti musia prejsť kvalifikačným turnajom druhýkrát za sebou. Pred tromi rokmi zdolali na finálovom turnaji v Bratislave Rakúsko 2:1, Poľsko 5:1 a Bielorusko 2:1. Postúpili na ZOH do Pekingu, kde si vybojovali bronzové medaily.

“Očakávania sú vždy rovnaké a hráči musia hrať podľa svojich najlepších schopností. Vždy ide len o to, aby boli dobre pripravení. Ak budú hrať všetci za tím, budeme úspešní. Najdôležitejšie pre mňa ako trénera je dať ich dokopy a prinútiť ich hrať tak, ako si myslím, že by sa mal hrať hokej,” povedal tréner Ramsay.

.

V tíme na finálový turnaj kvalifikácie o postup na ZOH figurujú aj hokejisti pôsobiaci v KHL. Slovensko budú v Bratislave reprezentovať Martin Gernát, Mário Grman i Adam Liška. Od začiatku vojny na Ukrajine ešte hráči z KHL za Slovensko nehrali.

“Verejnosť sa o tom rozprávala už dosť. Ale my sme tu na to, aby sme bojovali o olympiádu. A verím, že to dokážeme,” uviedol asistent trénera Peter Frühauf.

Naopak, v nominácii chýbajú útočníci Peter Cehlárik a Juraj Slafkovský, či obranca Erik Černák. Od klubu New Jersey Devils z NHL dostali povolenie reprezentovať Tomáš Tatar a Šimon Nemec, no Tatar priznal, že to nebolo jednoduché: “Veľmi sa to vedeniu nepozdávalo, no napokon súhlasili a aj so Šimonom nám zaželali veľa šťastia.”

Hrať môže aj obranca Martin Fehérváry, trápi ho však zranenie.

“Mám nejaké problémy, nechcem to špecifikovať, ale verím, že to bude dobré. Som v dennom kontakte s vedením Washingtonu Capitals a riešime to aj s mojím fyzioterapeutom. Ale cítim sa dobre. Uvidíme ako to pôjde, vyskúšam tréningy a potom sa rozhodne. Veľmi som na ľade netrénoval, takže sa teším. Mám veľkú chuť do hokeja.”

.

Po dvoch rokoch si reprezentačný dres oblečie Kristián Pospíšil. Dvadsaťosemročný krídelník chýbal na uplynulých dvoch svetových šampionátoch po konflikte s trénerom Ramsayom. V Bratislave si však zahrá aj so svojím bratom Martinom.

“Som nadšený a teším sa na to. Bol to s bratom náš sen. Naše cesty sa vždy rozchádzali, každý sme hrali vždy inde, teraz sme dostali šancu v reprezentácii. Ja som sa poučil, som starší a rozumnejší. Ale hokejista som stále taký istý a to sa nezmení. Dostal som šancu aj preto ako hrám. Mám ponaučenie, chcem teraz pomôcť tímu dostať sa na olympiádu. Ja som s trénerom komunikoval už pred MS, rozhovor bol priateľský a príjemný. To si extrémne vážim,” uviedol Pospíšil.

Na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d’Ampezzo postúpi iba víťaz každej z troch finálových kvalifikačných skupín. Okrem bratislavskej D-skupiny sa rovnaký turnaj uskutoční aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko). Viaceré tímy majú za sebou aj prípravné zápasy, Slováci nie.

“Áno, myslím si, že je to trochu výhoda. Chceli sme hrať nejaké zápasy aj my, ale povedal som, že najdôležitejšie je dať hráčov dokopy a uistiť sa, že pochopili, ako chceme hrať. Pretože keď sa vrátia, budú hrať za iné tímy a hrajú niečo iné. Slovenský štýl je agresívny. Chceme hrať rýchlo a to všetky štyri útoky. Musíme si pripomenúť, čo chceme robiť. A myslím si, že to pôjde ľahko, pretože všetci už pod mojím vedením hrali,” uzavrel Ramsay.

 

.

Nominácia SR na kvalifikačný turnaj o ZOH 2026:

Brankári: Denis Godla (Slovan Bratislava), Samuel Hlavaj (Iowa Wild), Stanislav Škorvánek (Mountfield Hradec Králové)

Obrancovia: Peter Čerešňák (Dynamo Pardubice), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Mário Grman (Admiral Vladivostok), Martin Gernát (Lokomotiv Jaroslavľ), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Samuel Kňažko (Cleveland Monsters), Patrik Koch (HC Utah), Šimon Nemec (New Jersey Devils)

Útočníci: Marek Hrivík (Leksands IF), Miloš Kelemen (HC Utah), Róbert Lantoši (Bílí Tygři Liberec), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec), Lukáš Cingel, Kristián Pospíšil (obaja HC Kometa Brno), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Miloš Roman, Libor Hudáček (obaja HC Oceláři Třinec), Pavol Regenda (Anaheim Ducks), Marián Studenič (Färjestad BK), Matúš Sukeľ (HC Litvínov), Adam Sýkora (Hartford Wolf Pack), Tomáš Tatar (New Jersey Devils)

 

Program turnaja:

štvrtok 29. augusta

14.00 Kazachstan – Maďarsko

18.00 SLOVENSKO – Rakúsko

piatok 30. augusta

14.00 Kazachstan – Rakúsko

18.00 Maďarsko – SLOVENSKO

.

nedeľa 1. septembra

14.00 Rakúsko – Maďarsko

18.00 SLOVENSKO – Kazachstan

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:32

Rusko odobralo akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”, oznámila ruská Federálna bezpečnostná služba.

10:09

Všetky odlety a prílety na belgické letisko Charleroi boli zrušené. Na druhom najrušnejšom letisku v krajine štrajkujú zamestnanci.

10:07

Bez ohľadu na kroky Bruselu sa z Maďarska nestane prisťahovalecká krajina, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

09:21

Pápež František odcestoval zo Singapuru do Vatikánu, čím ukončil svoju 12-dňovú cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie a Oceánie, počas ktorej vyzval na prijatie opatrení proti klimatickej zmene, naliehal na medzináboženský dialóg a posilnenie postavenia katolíckej cirkvi v regióne, kde je v menšine.

 

08:30

Na dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov hospodárstva a financií členských krajín Európskej únie v Budapešti, pricestuje podľa agentúry DPA len tretina z nich.

08:14

Počet obetí tajfúnu Jagi vo Vietname stúpol na 233 po tom, ako záchranári našli ďalšie telá v oblastiach postihnutých zosuvmi pôdy a prívalovými záplavami, uviedli štátne médiá.

07:49

Čínsky minister obrany Tung Ťün v prejave na celosvetovom stretnutí vojenských predstaviteľov v Pekingu uviedol, že jediným riešením konfliktov, ako je vojna v Gaze a na Ukrajine, je “vyjednávanie”. 

čínsky minister obrany Tung Ťün
Na snímke čínsky minister obrany Tung Ťün
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali