V Bratislave sa uskutoční konferencia o vzťahu komunizmu k cirkvám

❚❚

Bratislava 23. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

V bratislavskom Zichyho paláci sa v utorok a stredu (24. – 25. 9.) uskutoční vedecká konferencia o vzťahu komunistických režimov k cirkvám a náboženským organizáciám. Organizuje ju Ústav pamäti národa (ÚPN). TASR o tom v pondelok informoval hovorca ÚPN Michal Miklovič

komunizmus
Pozvánka

“Na konferencii sa zúčastní 22 historikov z 11 štátov Európy a USA. Venovať sa budú širokému okruhu tém, akými sú vatikánska východná politika, represívne opatrenia komunistických režimov voči cirkvám, ako aj úloha tajných služieb a ich pokusov o infiltráciu do prostredia cirkví a Vatikánu,” uviedol Miklovič s tým, že rokovať budú v angličtine.

.

Ako hovorca vysvetlil, konferencia je druhým dielom tematickej série. V Bratislave sa budú akademici venovať rokom 1956 až 1968. Prvý diel so zameraním na roky 1945 až 1956 sa konal minulý rok vo Varšave.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:42

Izraelské letecké jednotky plánujú ďalšie útoky na domy v libanonskom údolí Bikáa, kde sa nachádzajú strategické zbrane Hizballáhu. V pondelok o tom informoval hovorca izraelskej armády, ktorý vyzval civilistov na okamžitú evakuáciu.

16:41

Najmenej 30 mŕtvych tiel bolo nájdených na lodi asi 70 kilometrov od pobrežia senegalskej metropoly Dakar. Oznámila to v pondelok senegalská armáda.

16:28

Chorvátsky tenista Marin Čilič sa prebojoval do finále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Chang-čou. V semifinále vyradil štvrtého nasadeného Američana Brandona Nakashimu v dvoch setoch 6:4, 7:6 (6). V boji o titul narazí na víťaza duelu medzi domácimi Číňanmi Jün-čchao-kche-tche Pu a Č’-čen Čang.

16:27

Taliansky tenista Lorenzo Musetti postúpil do finále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Čcheng-tu. Najvyššie nasadený hráč si v semifinále poradil s Rusom Alibekom Kačmazovom 6:4, 6:2. V boji o titul bude jeho súperom domáci hráč Šang Ťün-čcheng, ktorý v stretnutí nenasadených zdolal Nemca Yannicka Hanfmanna dvakrát 6:4.

16:24

Ruské vojenské hliadkovacie lietadlo v pondelok trikrát narušilo japonský vzdušný priestor neďaleko ostrova Rebun. V reakcii na to japonské ozbrojené sily (SDF) vyslali prúdové lietadlá F15 a F35 a vypálili svetlice, čo sa podľa hovorcu Yoshimasa Hayashiho stalo po prvýkrát pri takomto incidente.

Počas tretieho vpádu lietadlá SDF vydali rádiové varovania ruskej armáde pred vypálením svetlíc. Japonský minister obrany Minoru Kihara tieto kroky potvrdil. Japonská vláda formálne protestovala voči Rusku a požadovala opatrenia na zabránenie budúcim porušovaniam.

16:05

Opozičné hnutie Igora Matoviča predkladá novelu, ktorá zruší tohtoročné zvýšenie platov členov vlády, v roku, keď pre ostatných občanov SR pripravili ministri v rámci konsolidácie zvyšovanie daní a poplatkov. Uviedli to v pondelok na brífingu predstavitelia hnutia.

15:51

Čínska spoločnosť Deep Blue Aerospace oznámila, že nedeľný test jej znovupoužiteľnej rakety Nebula-1 splnil 10 z 11 určených úloh. Počas záverečnej pristávacej fázy v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko sa však trup rakety poškodil pre technickú anomáliu.

15:49

Českí hasiči zasahovali v súvislosti s povodňami viac než 25.000-krát, nasadených bolo 1200 hasičov vrátane dobrovoľných. Potvrdených obetí je zatiaľ stále päť, nezvestných zostáva osem ľudí. Po poslednom rokovaní Ústredného krízového štábu to v pondelok povedal český minister vnútra Vít Rakušan.

15:42

Riabkov uviedol, že postoj Ruska k otázke jadrových skúšok sa nezmenil: Moskva ich môže uskutočniť, ale neurobí to, ak sa ich Spojené štáty zdržia.

Moskva tiež pripomína, že infraštruktúra jadrového testovacieho strediska v Novej zemi je v plnej pohotovosti; je to reakcia na kroky USA v tejto oblasti, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí.

15:40

Ruská vesmírna kapsula Sojuz s dvoma ruskými kozmonautmi a americkou astronautkou v pondelok pristála v kazašskej stepi. Kozmická loď Sojuz MS-25 pristála o 13.59 h SELČ. Na jej palube sa z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) späť na Zem vrátili kozmonauti ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Nikolaj Čub a Oleg Kononenko a astronautka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Tracy Dysonová.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali