V Bratislave bude opäť Dúhový Pride. V rovnaký deň prebehne aj pochod “Hrdí na rodinu”

❚❚

Bratislava 12. júla 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Dúhový pride Bratislava)

 

Na bratislavskom Námestí slobody sa v sobotu 22. júla uskutoční podujatie Dúhový Pride, ktoré podporuje viditeľnosť lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) ľudí na Slovensku. “Určený je pre všetkých, ktorí zdieľajú hodnoty inklúzie a rovnosti,” uviedla za organizátorov Jana Mičeková na stredajšej tlačovej konferencii. Naplánovaný je aj sprievod mestom. Symbolom 13. ročníka sa stala nezničiteľná vlajka

Ilustračné foto

Vzhľadom na prebiehajúcu predvolebnú kampaň prijali organizátori festivalu zásadu, že na ňom nebudú dávať priestor politickým stranám a jednotlivcom kandidujúcim v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. “Vystupujúci budú skôr z radov komunity, prípadne ľudia, ktorí nekandidujú,” dodal Martin Macko zo združenia Dúhový Pride Bratislava. Pripustil vystúpenie ministerky kultúry a ministerky spravodlivosti, ktoré nad podujatím prevzali záštitu.

.

Špecifickou otázkou 13. ročníka podujatia je podľa Macka bezpečnosť. “Nachádzame sa po teroristickom útoku v októbri minulého roku pred Teplárňou. Uvedomujeme si a vnímame, že ľudia aj z komunity majú obavy chodiť na verejné podujatia, ktoré sa venujú téme LGBTI ľudí. Chceme všetkých ubezpečiť, že dlhodobo spolupracujeme s políciou mestskou i štátnou, podujatie bude z tohto hľadiska zabezpečené,” podčiarkol.

Ako reakciu na situáciu zvolili organizátori festivalu heslo Hrdí a nezničiteľní. “Chceme tým vyjadriť to, že LGBTI komunita na Slovensko bola, je a bude. Vždy bude súčasťou slovenskej spoločnosti bez ohľadu na hrozby, prekážky, násilie a snahy o vymazávanie. Je dôležité, aby sme sa pokúsili spolu žiť na báze rovnosti,” povedal Macko. Organizátori tiež predstavili symbolické stelesnenie témy festivalu, ktorou je vlajka vyrobená z nezničiteľného materiálu.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:35

Generálny tajomník NATO Mark Rutte varoval Severnú Kóreu pred nasadením jej vojakov do vojny na Ukrajine po boku Ruska. Tento krok by predstavoval “zásadnú eskaláciu” toho konfliktu, napísal Rutte na platforme X.

12:34

Seniori môžu využívať nový bezplatný online portál ligapreseniorov.sk, ktorý poskytuje informácie o sociálnych službách, dôchodkoch či finančných príspevkoch. Cieľom portálu je lepšia dostupnosť informácií pre seniorov.

12:33

Údaje pre štátny porovnávač cien by mali dodávať obchodné reťazce s obratom nad 200 miliónov eur ročne. Vyplýva to z návrhu vyhlášky o oznamovaní cenových informácií o vybraných tovaroch, ktorý predložilo Ministerstvo financií SR do medzirezortného pripomienkového konania. Predávajúci bude podľa návrhu vyhlášky povinný oznamovať cenové informácie o vybraných tovaroch na dennej báze.

12:32

Členské krajiny Európskej únie a Európska komisia sa pripravujú na možnosť “veľkej obchodnej vojny” s Donaldom Trumpom, ak v novembri vyhrá prezidentské voľby v USA.

12:31

Podnikatelia, ktorí okrem SR pôsobia aj v inom štáte Európskej únie a platia tam aj preddavky na daň z príjmu, by nemali platiť tieto preddavky aj na Slovensku. Navrhuje to opozičný poslanec Jozef Hajko (KDH), ktorý do Národnej rady SR predložil návrh novely zákona o dani z príjmov.

12:30

Turistické trasy a značenia navrhuje opozičné KDH zastrešiť samostatným zákonom. Jednotný právny rámec pre túto problematiku totiž aktuálne neexistuje. Súčasťou zákona by mal byť aj jednotný turistický register. Vyplýva to z návrhu zákona o turistických trasách, ktorý predložili poslanci Ján Horecký a Igor Janckulík (obaja KDH) na rokovanie parlamentu.

12:28

Výbor pre rozpočet a dane dolnej komory ruského parlamentu odporučil schváliť návrh federálneho rozpočtu na rok 2025 vrátane rozpočtového plánu na roky 2026 a 2027.

12:05

Čína podala oficiálny protest mjanmarským orgánom v súvislosti s piatkovým bombovým útokom na svoj konzulát v meste Mandalaj.

11:59

Ruská opozičná aktivistka Julija Navaľná vyhlásila, že sa jedného dňa vráti do Ruska a bude kandidovať za prezidentku, a to keď už terajší prezident Vladimir Putin nebude pri moci.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali