V Brandenbursku vznikla po voľbách dilema : Čo s AfD a BSW?

❚❚

Bratislava 24. septembra 2024 (HSP/ The European Conservative/ Foto:TASR/DPA-Kay Nietfeld)

 

Vládnucim nemeckým sociálnym demokratom (SPD) sa v nedeľu 22. septembra podarilo tesne vyhrať regionálne voľby vo východnej spolkovej krajine Branderbursko. Výsledok volieb však opäť poukazuje na úpadok koaličných strán a vzostup pravicových a ľavicových populistických strán, ktorých popularita rastie v celej krajine v dôsledku nekompetentného riešenia migračnej krízy a krízy životných nákladov zo strany štátu. Na tému sa bližšie pozrel The European Conservative

Sahra Wagenknechtová
Na snímke Sahra Wagenknechtová

Sociálni demokrati síce vyhrali regionálne voľby v spolkovej krajine Branderbursko s tesným náskokom, ale vládne strany sa ako celok prepadli.

.

Sociálni demokrati SPD, ktorí v Brandenbursku vládnu od konca komunistickej vlády vo východnom Nemecku v roku 1990, získali podľa posledného sčítania 32 % hlasov, čo je o 4,5 percentuálneho bodu viac ako pred piatimi rokmi.

 

.

Úspech AfD a BSW

Pravicová antiglobalistická AfD (Alternative für Deutschland) je druhá s 30 %, čo predstavuje nárast z 23,5 % v roku 2019. Ide o ďalší volebný úspech strany, ktorá len pred tromi týždňami vyhrala svoje vôbec prvé voľby – teda spolkové voľby v Durínsku, a v ďalšej východnej spolkovej krajine, Sasku, skončila tesne druhá. Spolulíderka strany Alice Weidelová bola s výsledkom “mimoriadne spokojná“ a uviedla, že “AfD je najsilnejšou silou na východe“.

V Brandenbursku získala novovzniknutá ľavicová nacionalistická strana Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) 14 % – po silných výsledkoch v Durínsku a Sasku, aj v Branderbursku obsadila BSW tretiu priečku. Strana dokázala využiť rozpad krajne ľavicovej strany Die Linke, od ktorej sa minulý rok odštiepila. Podpredseda BSW Amid Rabieh označil výsledok za úspech a dodal, že “je veľmi potrebná politická sila, ktorá sa opäť zameria na potreby a želania ľudí“.
Strana Die Linke, ktorá bývala populárnou stranou vo východných regiónoch Nemecka, stratila dôveru voličov svojím pro-migračným a radikálnym zeleným programom a v súčasnosti je so svojím výsledkom 3 % na najlepšej ceste z parlamentu vypadnúť.

Stredopravá CDU, ktorá bola v regionálnej koalícii s SPD, klesla na 12,1 % a skončila na štvrtom mieste – čo je jej najhorší výsledok v histórii tejto spolkovej krajiny.

Tretí koaličný partner, Zelení, pravdepodobne zo spolkového parlamentu vypadnú s priepastným výsledkom 4,2 %. Strana, ktorá je spolu s SPD a liberálnou FDP členom spolkovej vlády, je v celej krajine kritizovaná za presadzovanie radikálnej zelenej politiky, zvyšovanie daní a program “woke”, ktorého majú nemeckí občania ( aspoň tí na východe) už dosť.

 

.

Vláda by mala načúvať

Výsledky týchto volieb sú jasným signálom, že voliči si želajú zmenu, a keďže sa budúci rok uskutočnia federálne voľby, ľavicovo-liberálna vláda bude rozumná, ak si vypočuje ich obavy. Ohromná volebná účasť, ktorá zo 61 % v roku 2019 stúpla teraz na neuveriteľných 72,9 %, len posilňuje tvrdenie, že existuje túžba po radikálnom obrate vo vládnej politike.

Ďalším varovným signálom pre koaličné strany v Berlíne je podiel hlasov, ktoré AfD a BSW získali od mladších voličov. Za pravicovú stranu AfD hlasovalo 32 % ľudí vo veku 16 až 24 rokov a za ľavicových nacionalistov z BSW to bolo 13 %. SPD sa podarilo získať len 18 %, zatiaľ čo CDU získala len 9 % mladých voličov.

Za AfD vo veľkom počte hlasovala aj pracujúca trieda, zamestnanci s modrými goliermi: 46 % volilo stranu AfD, pričom SPD získala 24 %, BSW 12 %, CDU 7 %.

Výsledky tiež znamenajú, že v spolkovom parlamente budú zastúpené len štyri strany a hlavné sily čelia rovnakej dileme ako v Durínsku a Sasku: Čo si počať s AfD a BSW?

 

.

Čo s AfD a BSW?

Pravicová AfD je v Durínsku pre svoj tvrdý postoj k prisťahovalectvu v možnosti zostaviť vládu a byť súčasťou koalície zablokovaná. Ostatné strany voči AfD zaviedli tzv. sanitárny kordón. V Durínsku sa CDU, pre ktorú by AfD bola prirodzeným spojencom, namiesto toho snaží spolupracovať s krajnou ľavicou.

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung budú mať SPD a CDU v 88-člennom Brandenburskom parlamente pravdepodobne 44 kresiel, čo však nestačí na vytvorenie parlamentnej väčšiny, a tak sa všetky strany pobijú o BSW- Alianciu Sahry Wagenknechtovej – ktorá zohrá dôležitú rolu buď v menšinovej vláde, alebo ako koaličný partner.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:00

Povinnosť zamestnávateľov vypracovať na začiatku kalendárneho roka plán dovoleniek sa nezruší. Vypustením tejto povinnosti sa mala znížiť najmä administratívna záťaž v podnikateľskej oblasti. Navrhoval to opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) v novele Zákonníka práce, ktorú však Národná rada (NR) SR v utorok neposunula do druhého čítania.

11:59

Valné zhromaždenia Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl už nebudú potrebovať na svoje rokovanie prítomnosť nadpolovičnej väčšiny všetkých členov komory. Vyplýva to z návrhu novely zákona o Slovenskej komore výcvikových zariadení autoškôl, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

11:45

Národná rada (NR) SR v utorok súhlasila s uzavretím Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Mongolskom o medzinárodnej cestnej doprave. Ide o štandardnú zmluvu, aké SR uzatvára s jednotlivými štátmi v záujme podpory obchodnej spolupráce aj v záujme uľahčenia tranzitu.

11:44

Slovenský pozemkový fond (SPF) by v roku 2025 mal skončiť hospodárenie s prebytkom na úrovni 6,28 milióna eur, v roku 2026 v hodnote 4,20 milióna eur a v roku 2027 vo výške 2,89 milióna eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu fondu, ktorý do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

11:43

Požadovaný vek pre osoby žiadajúce o vydanie preukazu rušňovodiča platného na území Slovenska by sa mal znížiť na 19 rokov. Zároveň by sa mali zjednodušiť podmienky na prevádzkovanie špeciálnych dráh. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dráhach, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

11:43

Pozemky s letiskovou infraštruktúrou letísk, ktoré nie sú vo vlastníctve štátu ani letiskových spoločností, bude môcť Ministerstvo dopravy SR odkúpiť do vlastníctva štátu a následne prenajať letiskovej spoločnosti. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o letiskových spoločnostiach a zákona o civilnom letectve, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

11:00

Spotrebiteľom aj podnikateľom v Českej republike sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu, ktoré v utorok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali