V africkom Mali bol prepadnutý konvoj Wagnerovcov

❚❚

Mali 28. júla 2024 (HSP/Foto:X@militar_ru)

Aktualizované 28. júla 20:04

Niekoľko desiatok Wagnerovcov bolo zabitých. Informujú o tom zdroje blízke PMC Wagner, ako aj zahraničné spravodajské agentúry

Nikita White
Na snímke správca telegramového kanála Grey Zone Nikita “White”

Uvádza sa, že kolóna vládnych jednotiek Mali, ktorá cestovala s podporou skupiny Wagner bola napadnutá a zničená skupinou Tuaregov pod názvom Azawad. Boje sa odohrali na severe Mali v blízkosti mesta Tinzawaten.

.

Tuarégske sily sa chvália „desiatkami mŕtvych a zajatých wagnerovcov“. Iné zdroje uvádzajú počet 50 mŕtvych zo skupiny Wagner. Na zverejnených záberoch je vidieť desiatky mŕtvych, medzi ktorými sú aj muži európskeho vzhľadu.

Medzi mŕtvymi má byť aj správca jedného z najznámejších wagnerovksých telegramových kanálov GreyZone Nikita „White“ (známy aj ako „Päťstý“).

.

Wagnerovci sú v Mali prítomní od roku 2021. Povolala ich armáda, ktorá v krajine prevzala moc. Afrika je zároveň jediným miestom, kde teraz skupina pôsobí ako jednotná jednotka pod svojím bývalým názvom Wagner“, na čele ktorej stojí „oficiálny nástupca“ zosnulého Prigožina Anton Elizarov („Lotos“).

Na Ukrajine bojujú bývalí wagnerovci v rámci rôznych jednotiek ruskej armády a Rosgvardie. Patrí sem aj niekoľko veliteľov (napr. „Ratibor“), ktorí odmietli slúžiť pod „Lotosom“.

Po prepade v Mali sa objavili fámy, že pri prepade zahynul aj Lotos, ale telegramové kanály blízke skupine Wagner to popierajú.

 

Čo je známe o Tuarégoch, ktorí zničili konvoj Wagnerovcov v západnej Afrike?

Ide o kmene žijúce v saharskej púšti, ktoré vyznávajú sunitský islam. Tuaregovia bojujú za odtrhnutie obrovského územia na severe Mali. To znamená, že sú to separatisti, ktorí navyše spolupracujú s radikálnymi islamistami.

.

Vojna v Mali prebieha s rôznou intenzitou približne od roku 2012. Práve v tomto období bolo po zvrhnutí Kaddáfího z Líbye vyhnaných mnoho Tuarégov, ktorí slúžili v líbyjskej armáde a bojovali na jeho strane.

Potom sa vrátili do Mali, kde začali bojovať za odtrhnutie provincií Timbuktu, Gao, Kidal a časti regiónu Mopti. To je približne polovica krajiny. Tuarégovia sa zmocnili kľúčových miest v týchto provinciách, vyhlásili „štát“ Azawad a dokonca začali ofenzívu v južných oblastiach krajiny.

V tejto fáze proti nim začala bojovať nielen malijská vláda, ale aj francúzske jednotky, ktoré postup Tuarégov zastavili. K vonkajšiemu zásahu viedla aj skutočnosť, že územie, ktorého sa islamisti zmocnili, obsahuje množstvo nerastných surovín – vrátane veľkých ložísk zlata.

V reakcii na to Tuaregovia podnikli nájazdy proti Alžírsku, aby ovplyvnili Francúzov. Na pomoc Mali však prišli aj ďalšie západoafrické štáty a časť územia, ktorého sa separatisti zmocnili, bola znovu získaná.

Potom vojna Tuarégov proti vláde prešla do fázy vyjednávania a partizánskej vojny. A v tejto podobe situácia pretrvávala až do roku 2017, po ktorom Tuarégovia, ktorí sa spojili s inými džihádistickými skupinami, opäť prešli do ofenzívy.

.

Na pozadí neschopnosti úradov vyrovnať sa so separatistami sa v roku 2021 uskutočnil v Mali prevrat a na čelo sa dostala armáda, ktorá si v roku 2021 na pomoc zavolala PMC „Wagner“.

Potom boli z krajiny stiahnuté francúzske jednotky a rokovania s Tuarégmi boli obmedzené. Následne začali postupovať malijské jednotky. A v tejto chvíli – práve v júli – sa im podarilo dosiahnuť hranice Mali s Alžírskom.

Konkrétne do pohraničného mesta Tin Zouatin, kde sa Tuaregovia ocitli medzi malijskou armádou na jednej strane a alžírskymi ozbrojenými silami na druhej strane hranice.

Práve tu sa odohrala bitka, v ktorej zahynulo alebo bolo zajatých mnoho wagnerovských vojakov pri džihádistickom prepade.

 

Vojenskí korešpondenti informujú o smrti Nikitu Fedyanina

Hovorca tuarégskeho povstaleckého hnutia CSP-PSD Mohamed El Maouloud Ramadan uviedol, že povstalci „porazili celú kolónu malijskej armády a ruských žoldnierov“ počas dvoch dní bojov na severe Mali.

Nemenovaný malijský politik pre agentúru AP uviedol, že v bojoch s povstalcami zahynulo najmenej 17 ľudí.

Vojenskí korešpondenti informujú o smrti Nikitu Fedyanina, správcu blogu Šedá zóna.

Podľa nepotvrdených správ Tuarégovia zostrelili vrtuľník Mi-24 a ukoristili niekoľko kusov vojenskej techniky.

Vojnoví korešpondenti tiež uvádzajú, že zajatcov Wagnerovcov sa podarilo vykúpiť.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:41

Stredopoliar Aleksandar Pavlovič bude chýbať futbalistom Bayernu Mníchov niekoľko týždňov. V nedeľu sa podrobil operácii zlomenej kľúčnej kosti, zranenie utrpel v sobotnom bundesligovom dueli proti Stuttgartu (4:0).

Aleksandar Pavlovič
Zranený futbalista Bayernu Mníchov Aleksandar Pavlovič (uprostred) sedí na trávniku počas zápasu 7. kola nemeckej Bundesligy FC Bayern Mníchov – VfB Stuttgart
15:12

Pripravovaná reforma siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Nemecku si vyžiada rušenie nemocníc.

15:12

Srbský prezident Aleksandar Vučič v nedeľu prvýkrát od mája 2022 telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom.

“Prezidentovi Putinovi som poďakoval za to, že zabezpečil, aby Rusko túto zimu dodalo Srbsku dostatočné množstvo plynu,” povedal Vučič vo videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti.

15:10

O vytvorení spoločnej meny krajín BRICS sa podľa ruského prezidenta Vladimira Putina zatiaľ neuvažuje.

 

14:04

Organizácia Spojených národov (OSN) v nedeľu vyzvala Izrael na otvorenie ďalších hraničných priechodov do Pásma Gazy, aby tak uľahčil dodávky humanitárnej pomoci.

13:54

Vietnamské Národné zhromaždenie (parlament) začne v pondelok proces výberu nového prezidenta. V nedeľu to potvrdil šéf parlamentného výboru pre poslanecké záležitosti.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali