“Už stačilo!” Lipšic vyzýva ministra spravodlivosti

❚❚

Bratislava 26. júla 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic si myslí, že šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD) “zaútočil” na jeho bývalých podriadených z ÚŠP. Lipšic v tejto spojitosti adresoval Suskovi výzvu

Daniel Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic

Daniel Lipšic v piatok na sociálnej sieti napísal, že k vyjadreniam politikov sa snaží vyjadrovať čo možno najmenej, no teraz urobil výnimku. “Už stačilo!” Uviedol v názve článku venovanom ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi.

.

Bývalý šéf ÚŠP tvrdí, že zdržanlivosť je nevyhnutným predpokladom výkonu funkcie prokurátora, napriek tomu sa teraz sám nezdržal. “Sú však chvíle, kedy sa nedá mlčať. Minister spravodlivosti Boris Susko v stredu v reakcii na kritickú správu Európskej komisie opätovne zaútočil na prokurátorov bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a obvinil ich bez akýchkoľvek dôkazov z “politicky motivovaných konaní, ktorých dôsledkom boli nezákonné väzby, porušovanie ľudských práv či úmrtia za mrežami“.

“Keďže generálny prokurátor sa rozhodol na tieto nehorázne klamstvá namierené voči prokurátorom nereagovať a reagoval kriticky len na správu Európskej komisie voči svojej osobe, považujem za svoju povinnosť, ako bývalý špeciálny prokurátor, sa vyjadriť,” vysvetľuje Daniel Lipšic.

.

Poznamena, že niekoľko rokov opakované klamstvá o porušovaní ľudských práv prokurátormi ÚŠP jednoznačne vyvrátil vo svojom tento týždeň zverejnenom náleze Ústavný súd. “Obviniť však prokurátorov za “úmrtia za mrežami“ považujem za nehorázny hyenizmus. Všetky inštitúcie, ktoré prešetrovali úmrtia vo väzniciach (ktorých bolo niekoľko už aj za ministra Suska), nikdy neskonštatovali zavinenie iných osôb, a už vôbec nie prokurátorov ÚŠP. Všetky súdy, ktoré v týchto veciach konali, konštatovali plnú dôvodnosť vedených trestných stíhaní,” bráni sa v statuse na Facebooku Lipšic.

“Prokurátori zrušeného ÚŠP celý svoj profesný život bojovali proti najzávažnejšiemu zločinu – proti hrubokrkej mafii, drogovým gangom, brutálnym vrahom, korupcii na najvyšších miestach, či ekonomickej kriminalite v rozsahu miliárd eur. Väčšina odsúdených zločincov na doživotie či dlhoročné tresty odňatia slobody je prácou prokurátorov ÚŠP. Úspešnosť nami podaných obžalôb bola počas môjho pôsobenia na ÚŠP na úrovni 95%.”

Lipšic dokonca tvrdí, že vďaka odvahe, úsiliu a odbornej erudícii prokurátorov ÚŠP je Slovensko bezpečnejšou krajinou s najnižšou mierou kriminality od roku 2005. “Neviem, čím sa od roku 2005 zaoberal Boris Susko, ale v aréne Spravodlivosti som si ho nikdy nevšimol a nikdy som ho tam ani nestretol.”

“Až teraz sa ním vedené ministerstvo podpísalo pod hanebnú novelizáciu trestných kódexoch, ktorej hlavným cieľom je chrániť „našich ľudí“. Pod novelu, ktorá bude mať fatálny vplyv na kriminalitu páchanú v našich uliciach. Pod novelu, ktorá musela byť (zatiaľ) dvakrát novelizovaná ešte predtým ako nadobudla účinnosť.”

Ďalej napísal, že chápe, že po viac ako troch rokoch bezprecedentných útokov na prokurátorov ÚŠP, ktorí boli označovaní za gestapákov, vrahov, bastardov, zvieratá (aj keď po atentáte na premiéra sa mnohí politici, ktorí tieto agresívne útoky roky viedli, teraz tvária ako „svätí za dedinou“), je zo strany oligarchov a konšpiračných médií značný tlak, aby boli prokurátori ÚŠP za svoju prácu trestne stíhaní. “Koniec-koncov roky nám tým bolo na tlačovkách vyhrážané. Súčasná vládna moc však má už takmer 10 mesiacov k dispozícii všetky orgány presadzovania práva, lenže zjavne nevie „nájsť“ žiadne relevantné pochybenie žiadneho prokurátora bývalého ÚŠP. A tak pokračuje aspoň v útokoch na tlačových konferenciách.”

.

“Pre ministra spravodlivosti je takýto postup zahanbujúci. Pre právny štát je takýto postup zničujúci. Takže – stručná výzva (aj ministrovi spravodlivosti) na záver. Ak máte relevantné dôkazy o zneužívaní trestného práva prokurátormi ÚŠP, tak konajte. Máte k dispozícii všetku moc v krajine a ubezpečujem Vás, že vieme, ako s ňou nakladáte. Ale prestaňte útočiť na prokurátorov, ktorí celý život bojovali, bojujú – a neprestanú bojovať – za spravodlivejšie a bezpečnejšie Slovensko,” doplnil Lipšic.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:37

Mačku, ktorá sa stratila rodine v Texase, sa o takmer tri roky neskôr podarilo vrátiť majiteľom. Našla sa v Massachusetts, identifikovali ju vďaka čipu.

15:04

Futbalistky Spartaka Myjava obsadili štvrté miesto v 9. skupine v predkole Ligy majstrov. V sobotnom dueli o 3. priečku v chorvátskom Osijeku podľahli hráčkam tímu Dinamo-BSUPC Minsk 2:3.

15:00

Slovenský tenista Norbert Gombos sa neprebojoval do finále dvojhry na challengerovom turnaji v čínskom Šanghaji. Deviaty nasadený Yu Hsiou Hsu z Taiwanu ho v semifinále zdolal v dvoch setoch 6:3 a 6:4. Z čínskej metropoly sa Gombos presunie do mesta Ču-chaj, kde sa pripojí k slovenskému daviscupovému tímu pred budúcotýždňovými zápasmi skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára.

14:49

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v sobotu oznámila, že ukrajinské sily zasiahli muničný sklad v ruskej Voronežskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, kde v noci po útoku dronu vypukol veľký požiar.

14:41

Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

14:40

Kosovo v sobotu oznámilo, že zatvorilo dva hraničné priechody so Srbskom po tom, ako v piatok protestujúci na srbskom území čiastočne zablokovali cesty a vrátili cestujúcich s kosovskými dokladmi. Protestovali tak proti nedávnemu napätiu na nestabilnom severe Kosova.

14:39

Izraelská armáda v sobotu uviedla, že zaútočila na veliteľské centrum palestínskej militantnej skupiny Hamas v budove bývalej školy na severe Pásma Gazy. Podľa palestínskej tlačovej agentúry WAFA počas útoku zahynulo najmenej osem ľudí a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

14:37

Posádka lietadla, ktoré sa v auguste zrútilo do mestskej štvrte v brazílskom štáte Sao Paulo, podľa oficiálnej správy zverejnenej v piatok nahlásila pred nehodou poruchu systému odmrazovania. Pri nehode zomrelo všetkých 62 cestujúcich na palube lietadla.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali