ÚVZ potvrdil na Slovensku tri prípady osýpok, eviduje ich v Košiciach

❚❚

Košice 10. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR potvrdili na Slovensku tri prípady osýpok. Ide o výskyt ochorení v rámci rodiny v mestskej časti Košice – Šaca u osôb vo veku 21 rokov, dva roky a jeden rok. TASR o tom informovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach a ÚVZ

osypky
Ilustračné foto

Podľa hygienikov je 21-ročná osoba očkovaná neúplne a deti sú nezaočkované. “RÚVZ v Košiciach zabezpečil protiepidemické opatrenia a kontaktuje ďalších, ktorí boli v blízkosti osôb s potvrdeným ochorením,” dodali. ÚVZ pripomína, že osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie šíriace sa vzdušnou cestou. Preto očakáva, že počet potvrdených prípadov na osýpky môže ešte rásť.

.

V tomto roku na Slovensku zaznamenali zatiaľ štyri laboratórne potvrdené prípady osýpok. Z toho ide o jeden prípad v okrese Považská Bystrica a uvedené tri v košickej mestskej časti Šaca. Vlani ich evidovali celkovo šesť. “V rokoch 2018 a 2019 bolo spolu hlásených 883 laboratórne potvrdených prípadov – na východnom Slovensku sme evidovali rozsiahlu epidémiu osýpok,” pripomína ÚVZ.

Dodáva, že zaočkovanosť proti osýpkam na celoslovenskej úrovni k 30. augustu 2023 nedosiahla potrebnú hranicu 95 percent v ročníkoch narodenia 2011, 2016, 2017 a 2021. Zaočkovanosť v okrese Košice II, ktorého súčasťou je mestská časť Šaca, nedosiahla uvedenú hranicu v ročníkoch narodenia 2021, 2016 a 2017.

.

Osýpky sú závažné vírusové ochorenie detského veku, rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Najúčinnejšou prevenciou proti osýpkam je podľa ÚVZ očkovanie. “Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v piatom roku života. Deťom do ročníka narodenia 2015 (vrátane) sa druhá dávka vakcíny podáva v 11. roku života – dokončujú očkovanie ešte podľa pôvodnej schémy,” spresňuje.

Bližšie informácie týkajúce sa osýpok sú zverejnené na webovej stránke ÚVZ.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:59

Nemecko poskytne túto zimu Ukrajine dodatočnú pomoc za 100 miliónov eur, oznámila v utorok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Moldavska.

10:59

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu.

10:56

Taliban pozastavil očkovacie kampane proti detskej obrne v Afganistane, uviedla Organizácia Spojenách národov.

10:56

V mestečku Nisa zhruba 90 kilometrov južne od Vroclavu hrozí pretrhnutie hrádze na rieke Kladská Nisa, ktorá chráni centrum mesta.

Poľsko Počasie Povodne
Na snímke, ktorú poskytol poľský hasičský zbor, je zaplavená oblasť v meste Nisa na juhozápade Poľska v pondelok 16. septembra 2024
10:55

Venezuelská vláda po júlových prezidentských voľbách “dramaticky zintenzívnila” úsilie o potlačenie pokojných protestov a posilnila represívne mechanizmy. Uvádza to správa vyšetrovacej misie Organizácie spojených národov zverejnená v utorok.

10:53

Ak sa zamestnanci nevedia dostať do práce z dôvodu zlého počasia, majú nárok na pracovné voľno. Zamestnávateľ im musí podľa okolností poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez nej, prípadne sa s nimi môže dohodnúť na čerpaní dovolenky, odpracovaní zmeškaného pracovného času v iné dni alebo na práci z domu. Upozornilo na to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

10:53

Nárast splátok hypoték je v súlade s očakávaniami a nespôsobuje zatiaľ dlžníkom na Slovensku žiadne výraznejšie problémy so splácaním. Potvrdzuje to aj vývoj podielu nesplácaných úverov. Hoci jeho predchádzajúci dlhodobý pokles sa zastavil, náznaky rastu sú len veľmi mierne. V aktuálnom komentári na to poukázali analytici finančnej stability Národnej banky Slovenska (NBS). Pokiaľ sa nezhorší ekonomická situácia, neočakávajú výraznejšie zhoršenie ani v budúcnosti.

10:53

Britský zahraničný obchod s Európskou úniou (EÚ) stále trpí v dôsledku brexitu. V rokoch 2021 až 2023, teda v rokoch bezprostredne nasledujúcich po vystúpení Spojeného kráľovstva z colnej únie a jednotného trhu EÚ, klesla hodnota britského vývozu tovaru do EÚ o 27 % a hodnota dovozu o 32 %, oznámili v utorok výskumníci z Aston University v Birminghame.

10:51

V lokalite Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) v Jaslovských Bohuniciach sa uskutoční v stredu (18. 9.) dopoludnia celoareálové havarijné cvičenie. Ráno a po skončení cvičenia sa ozvú varovné sirény.

10:51

Poškodenie vodou patrí medzi najhoršie problémy, ktoré môžu vozidlo postihnúť. Záleží na tom, ako vysoko voda pri zaplavení vystúpila, či sa dostala len ku kolesám alebo aj do interiéru, či až do motorového priestoru. Uviedla to spoločnosť Aures Holdings, prevádzkovateľ autocentier AAA Auto a Mototechna. Kapitolou sú zaplavené elektromobily – experti AAA Auto rozhodne odporúčajú po zaplavení sa nesnažiť ich naštartovať.

10:15

Počet ľudí starších než 100 rokov prevýšil v Japonsku 95.000 a dosiahol nový rekord. Takmer 90 percent z nich tvoria ženy, vyplýva z údajov japonskej vlády zverejnených v utorok.

10:15

Vo Vladislavskej sále Starého kráľovského paláca na Pražskom hrade sú od utorka v rámci osláv sviatku svätého Václava vystavené české korunovačné klenoty. Výstava sa tento rok zameriava na drahokamy, ktorými sú klenoty ozdobené. Ráno už čakali v rade pred palácom desiatky ľudí.

korunovačné klenoty
Na snímke české korunovačné klenoty – kráľovská koruna, žezlo a jablko – vystavené vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade
10:14

Spojené štáty v pondelok oznámili nové sankcie voči piatim jednotlivcom a firmám prepojeným so spoločnosťou Intellexa Consortium v prípade distribúcie špionážneho softvéru Predator.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali