Uvalenie 23-percentnej DPH na ubytovanie bude podľa podnikateľov likvidačné

❚❚

Vysoké Tatry 25. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)

 

Podnikatelia a organizácie pôsobiace v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách a na Liptove považujú informácie o uvalení 23-percentnej dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovanie za likvidačné. Dvojnásobné zvýšenie sa podľa nich premietne do cien, a tým sa zníži konkurencieschopnosť Slovenska voči krajinám V4 a iným turistickým destináciám. Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková v stredu na tlačovom brífingu vo Vysokých Tatrách uviedla, že sa obávajú aj nárastu šedej ekonomiky

Uvalenie 23-percentnej DPH na ubytovanie bude podľa podnikateľov likvidačné
Podnikatelia a organizácie pôsobiace v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách a na Liptove považujú informácie o uvalení 23-percentnej DPH na ubytovanie za likvidačné

“Ubytovanie je kľúčové. Nižší výber z dane z ubytovania bude znamenať menej peňazí do nášho rozpočtu, nižšie čerpanie na aktivity v regióne, nižšiu atraktivitu a v konečnom dôsledku aj nižšiu návštevnosť,” skonštatovala Blašková, podľa ktorej výkonnosť Slovenska stále nedosahuje výsledky z rekordného roku 2019.

.

Dopadová štúdia podľa nej ukazuje, že dramatické zvýšenie DPH na ubytovanie by vzhľadom na pokles v počte prenocovaní viedlo k výpadku vybratej miestnej dane na území Slovenska vo výške 8,3 milióna eur.

“Vnímame potrebu konsolidácie verejných financií, ale bojíme sa likvidácie turizmu. Vyspelé ekonomiky majú DPH na služby omnoho nižšiu a vedia prečo,” upozornila výkonná riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

.

Konkretizovala, že aj teraz pri desaťpercentnej sadzbe je Slovensko o 27 percent drahšie ako Maďarsko a o sedem percent oproti Poľsku.

Predseda predstavenstva Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Matej Matejka dodal, že podnikatelia ešte doteraz splácajú “covidové úvery”.

“Cestovný ruch, predovšetkým hotelierstvo a gastronómia, majú už dnes vysoký podiel na mzdových nákladoch na celkovom obrate. Keďže mzdy nie sú odpočítateľnou položkou DPH, tak je výsledok odvodu DPH v cestovnom ruchu vždy vyšší ako v iných odvetviach. Tie majú náklady na mzdy percentuálne omnoho nižšie, preto vyššiu DPH až tak markantne nepocítia,” skonštatoval.

Manažér strediska Strachan Ski Center Jaroslav Strachan dodal, že po schválení budú v cestovnom ruchu tri rôzne sadzby DPH.

“Na jednom účte budeme mať päť percent na gastro, 19 percent za sladené nápoje a 23 percent za ubytovanie a ostatné atrakcie. Myslíme si, že je to nezmysel a cestovný ruch by mal ísť v jednom balíku, jednotnej DPH,” podotkol s tým, že konkurencieschopnosť regiónu oproti strediskám v neďalekom Poľsku sa výrazne zníži.

.

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný konkretizoval, že v Českej republike je sadzba DPH 12 percent, v Maďarsku päť percent, v Poľsku osem a v Rakúsku desať percent. DPH pod hranicou desať percent na segment cestovného ruchu je pritom v 20 z 27 krajín Európskej únie.

“V programovom vyhlásení vlády je cestovný ruch top prioritou, tak pevne veríme, že to zákonodarcovia zohľadnia. Ihneď po ohlásení skokového nárastu DPH na ubytovanie z 10 na 23 percent sme pripravili dopadovú štúdiu, ktorá jasne hovorí, ako by sa znížila návštevnosť, počet prenocovaní a tržby cestovného ruchu. Opierame sa o fakty, pevne veríme, že aj toto zaváži a zvíťazí zdravý rozum,” uzavrel Novotný.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:07

Prokuratúra v Lipsku nariadila v rámci vyšetrovania počítačovej kriminality prehliadky viacerých nehnuteľností v Nemecku a Taliansku. Prokuratúra a polícia v stredu oznámili, že počas utorňajších prehliadok bola zaistená hotovosť, cenné šperky, diamanty a ďalšie predmety vrátane mobilných telefónov, počítačov a dátových nosičov za niekoľko miliónov eur.

15:06

Nemecký Spolkový súdny dvor v stredu rozhodol, že popieranie holokaustu vo faxe zaslanom miestnemu daňovému úradu nie je podľa nemeckého práva trestným činom podnecovania k nenávisti.

14:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že viac ako sto spoločností sa stalo prvými signatármi dohody EÚ o umelej inteligencii a dobrovoľne prijali záväzky tejto dohody.

14:46

Cestu prvej triedy na horskom priechode Príslop medzi okresmi Dolný Kubín a Námestovo rozšíria o tretí jazdný pruh v smere stúpania. Na brífingu o tom v stredu informoval štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma. Vynovenú cestu by chceli odovzdať do užívania na jeseň budúceho roka.

14:45

Ruské jednotky zatiaľ nedosiahli predmestia mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na území mesta údajne operujú iba ruské prieskumné tímy. V stredu to uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

14:44

Polícia vyšetruje výbuch, ktorý v stredu nadránom takmer úplne zničil kaviareň v Kolíne nad Rýnom a je najnovším incidentom zo série záhadných výbuchov v tomto západonemeckom meste.

14:29

Postaviť konkurencieschopnosť do centra aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie bol dobrý nápad a európskych lídrov treba presvedčiť, aby uzavreli pakt o konkurencieschopnosti. Podľa servera nepszava.hu to vyhlásil v stredu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

14:24

Vzorce hlasovania a údaje z volieb za posledný rok naznačujú, že Európska únia smeruje k etnickejšiemu, obmedzenejšiemu aj xenofóbnejšiemu chápaniu pojmu európanstva. To môže v konečnom dôsledku ohroziť samotný európsky projekt a s ním spojené hodnoty. Upozornila na to správa Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) a Európskej kultúrnej nadácie (ECF).

14:22

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, schválila v stredu v prvom čítaní pomerom hlasov 397:1 návrh zákona, ktorý zakazuje adopciu detí občanmi krajín, kde je povolená zmena pohlavia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali