Útoky na kresťanov v Európe sa neustále zintenzívňujú

Útoky na kresťanov v Európe sa neustále zintenzívňujú

Washington 15. decembra 2020 (HSP/Life Site News/Foto:Pixabay)

 

Za posledných pár mesiacov sa nátlak proti kresťanom zosilňuje. Viera, ktorá formovala základy západnej civilizácie je cieľom útokov, ktoré ju označujú za nenávistnú a bigotnú

kresťanstvo
Ilustračné foto

Nórsko práve zakázalo „transfóbiu“, političku vo Fínsku vyšetrujú za obhajobu tradičného manželstva, kresťanské školy v Holandsku sú pod paľbou kritiky vlády kvôli svojmu biblickému pohľadu na sexualitu, nemeckému pastorovi udelili pokutu vo výške 8 100 Eur za výroky proti LGBTQ ideológii. A zoznam pokračuje. Kresťania v Európe sú v pasci medzi klepetami radikálneho sekularizmu a radikálneho islamu.

Reklama

Nedávno som hovoril s Madeleine Enzlbergerovou z organizácie Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (Stredisko pre sledovanie neznášanlivosti a diskriminácie voči kresťanom v Európe). Enzlbergerová, rodená Rakúšanka, má skúsenosti s bezpečnostnou politikou a krízovým manažmentom a viedla špecializovaný výskum v Iraku o prenasledovaní kresťanov. Presadzovala tiež politiku náboženskej slobody na medzinárodnej úrovni.

 

Reklama
Sú nenávistné prejavy proti kresťanom v Európe na vzostupe?

Počet činov z nenávisti stúpa – problémom nie je ani tak ich počet ako skôr všeobecná zmena kultúry. To znamená, že sa dejú politické a kultúrne zmeny, ktoré ovplyvňujú nielen kresťanov, ale aj individuálnu slobodu všeobecne. Oblasti ako sloboda prejavu, svedomia a náboženstva sú vo svojej podstate prepojené a reštrikcie v jednej sfére vedú k obmedzeniu ďalšej slobody.

V súčasnosti sa dajú identifikovať tri hlavné oblasti, v ktorých kresťania čelia najsilnejšiemu tlaku. Prvá kategória je násilie v podobe vandalizmu voči kostolom a kresťanským inštitúciám, ktoré  považuje OSCE za nenávistný čin. Väčšina prípadov, ktoré hlásime, spadá do tejto oblasti. No s ľútosťou pozorujeme tiež reálne fyzické útoky na kresťanov ako bolo nedávne tragické zabíjanie kresťanov v bazilike v Nice – no tieto sú veľmi zriedkavé. Motívy a predpojatosť páchateľov sú rôznorodé. Tu spadajú protináboženské, radikálne feministické a LGBTQ+ skupiny a tiež radikálni islamisti.

Druhú kategóriu, v ktorej kresťania čelia ťažkostiam, tvorí radikálna sekularizácia, ktorá sa odohráva na politicko-právnej úrovni. Rovnako sem spadá aj zmena vo všeobecnom kultúrnom postoji voči kresťanom. Vidíme prípady novej nenávistnej reči či legislatívy „rovnosti“, ktoré potenciálne kriminalizuje morálne, na viere založené argumenty a presvedčenie kresťanov. V týchto prípadoch nový sekulárny pohľad na svet utláča základné ľudské práva oddaných kresťanov – ich slobodu slova a svedomia, a to pod rúškom nárokovania si morálnej autority.

Radikálni islamisti a radikálne islamistické skupiny sú treťou oblasťou útlaku kresťanov. V týchto prípadoch utečenci, ktorí konvertovali z moslimskej na kresťanskú vieru, sú terčom útokov fyzických i duševných. Ďalším problémom je narastajúci fenomén rizikových oblastí, kde radikálni islamisti alebo skupiny diskriminujú, marginalizujú alebo dokonca útočia na kresťanov. Francúzsko a Spojené Kráľovstvo patria medzi krajiny, ktoré čelia tomuto problému v najväčšej miere.

 

Reklama
Aký je najviac znepokojujúci trend v súčasnosti?

V tomto momente je naozaj desivá svojvoľnosť legislatívy ohľadom novej rovnosti a nenávistnej reči, spôsob akým sa existujúca legislatíva vykonáva ako i to, ako spoločnosť reaguje. Novonavrhnutá legislatíva o rovnosti na Malte napríklad zahŕňa pojem „zranené city,“ čo znamená, že ak sa niekto cíti „dotknutý“ výrokom inej osoby, môže ho obviniť za diskrimináciu.

Navyše, právny princíp dôkazného bremena – nevinný, kým mu nie je dokázaná vina – je otočený naruby. To znamená, že osoba obvinená z diskriminácie musí sama dokázať, že je nevinná. To môže znamenať, že dokonca verš z Biblie „zraňuje“ city. Tieto rozšírené koncepty nenávistnej reči a rovnosti často zahŕňajú nejasné pojmy ako „zranené city,“ ktoré sú neuchopiteľné pre aktuálnu jurisdikciu.

V jednom prípade v Berlíne bola žena obvinená z nenávistnej reči, pretože verejne zobrazila verš z Biblie o homosexualite – vo svojej reštaurácii. Našťastie súd rozhodol, že tento skutok urobiť môže vzhľadom na to, že je garantovaná sloboda vierovyznania. V inom prípade v Nórsku, ktoré v súčasnosti práve koncipuje zákon o nenávistnej reči, bude zakázané uviesť, že muž sa nemôže stať ženou – čo je typickým príkladom rozšírenej aplikácie tohto konceptu.

Všetky tieto aspekty vedú k sociálnej dynamike, ktorá nielenže vyvíja nadmernú záťaž na kresťanov individuálne, ale na demokraciu všeobecne. Obhajujeme ochranu ľudských práv kresťanov nie pre sebecké dôvody, ale preto, že pozorujeme všeobecné nebezpečenstvo pre celú spoločnosť. Kresťania a kresťanské inštitúcie nie sú odstraňované z verejného priestoru iba kvôli tomu, že majú odlišné pohľady, ale sami sa cenzurujú, najmä na univerzitách, pretože sa obávajú negatívnych dôsledkov v právnej alebo sociálnej oblasti.

Táto forma vymazávacej kultúry má desivé dopady na kresťanov a aj ostatných. Prieskum v Nemecku ukázal, že iba 18% ľudí by sa cítilo bezpečne pri vyjadrení svojho osobného názoru na verejnosti. Iná štúdia na nemeckej univerzite vo Frankfurte odhalila, že študenti sú prudko neznášanliví voči odlišným názorom. Nedávny výskum kresťanskej právnej organizácie ADF konanej na univerzitách v Spojenom Kráľovstve ukazuje, že 25% kresťanských študentov sa necíti bezpečne vyznať svoju vieru či názory na verejnosti a mnohým kresťanským organizáciám zabraňujú pričlenenie k asociácii univerzít.

Reklama

 

Čo považujete za skutok z nenávisti?

Za incident považujeme prípad, keď kresťania čelia diskriminácii, netolerancii, marginalizácii, vandalizmu, vyzickému útoku, negatívnym stereotypom, vyhrážkam či odopreniu prístupu pre svoju vieru alebo morálny postoj. Väčšinou evidujeme prípady vandalizmu namierenému proti kostolom alebo kresťanským budovám ako sú sídla pro-life organizácií.

Rovnako zaznamenávame právne prípady, v ktorých boli ľudské práva kresťanov porušované, ako napríklad v známom spore cukrárne, keď kresťanský cukrár odmietol upiecť tortu so sloganom podporujúcim homosexuálne manželstvá.

Napokon máme aj prípady, keď ľudia čelia sociálnym a spoločenským tlakom pod hrozbou diskriminácie alebo marginalizácie. V týchto situáciách ľuďom nie je umožnené slobodne prejaviť ich názor bez riskovania ostrých sociálnych reakcií, či dokonca vylúčenia.

 

Čo je väčšia hrozba pre kresťanstvo v Európe – imigrácia z nepriateľsky naladených oblastí či radikálna sekularizácia?

Našu organizáciu sme založili v roku 2008 – ešte dávno pred obrovským návalom imigrantov v roku 2015, pretože jej zakladatelia boli presvedčení, že je dôležité rozšíriť povedomie o novom sociálnom fenoméne, ktorý sa začal v Európe rozvíjať, a ktorý si nikto nevšímal. Hlavným činiteľom kultúrnej zmeny v Európe, keď sa pozrieme na väčšinu prípadov, je nárast sekulárnej intolerancie, ktorá sa začína odzrkadľovať v právnych reguláciách a tvorba nových zákonníkov správania, ako je vyššie uvedené.

Separácia štátu a cirkvi ako taká nie je problém, pretože je dôležitým spoločným menovateľom v našej demokratickej spoločnosti. Problémom je, že náboženstvo a viera sú stále viac degradované do súkromnej sféry, čo nenecháva dostatočný priestor pre verejnú diskusiu a delegitimizuje názory, ktoré presahujú štandardné chápanie.

Keď sa pozrieme na imigráciu, aj tá predstavuje nátlak na kresťanov, avšak ako sme už spomenuli  – najmä v rizikových oblastiach v niektorých krajinách Európy, ktoré majú problém s radikálnymi islamistami alebo politickými islamistickými organizáciami. Túto hrozbu by sme nemali podceňovať, ale v porovnaní s ostatnými trendmi, ktoré pozorujeme – nepredstavuje náš najväčší problém. Neskrýva sa totiž ako napríklad neznášanlivá sekularizácia, ktorá sa postupne rozrastá.

 

Ako by mali kresťania reagovať na tieto hrozby?

Najlepšou odpoveďou v tejto situáciu je stáť pevne a hovoriť verejne o tom, čo sa deje na všetkých úrovniach spoločnosti. Kresťanské hodnoty a viera by sa nemali na verejnosti zakazovať. Reagovať by sme nemali s už zatvrdeným srdcom a bojovou mentalitou, ale s triezvou mysľou a milujúcim srdcom, pravdivými faktami a spoľahlivými číslami.

Reklama

Myslím si, že Ježiš dal najlepšiu radu v Matúšovi 10:16:

Hľa, posielam vás ako ovce medzi vlkov. Buďte teda opatrní ako hady a jednoduchí ako holubice. Chráňte sa ľudí, lebo vás vydajú súdom, budú vás bičovať vo svojich synagógach a pre mňa vás budú vláčiť pred vladárov a kráľov, aby ste vydali svedectvo im aj pohanom. Ale keď vás vydajú, nestarajte sa, ako a čo budete hovoriť, lebo v tú hodinu vám bude dané, čo máte povedať. Veď to už nie vy budete hovoriť, ale Duch vášho Otca bude hovoriť vo vás.“

Cítiť sa nepohodlne a nekomfortne je do určitej miery súčasťou našej kresťanskej DNA, a to sa verím nikdy nezmení.

Jonathon Van Maren

 

Reklama

Preklad Viktória Dandarová

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:06

Basketbalistkám Slovenska sa nepodarilo uspieť ani v treťom prípravnom zápase, v Poľsku prehrali s tamojšou reprezentáciou 44:86. Letnú prípravu zakončia v piatok 5. júla o 13.00 h ďalším duelom s týmto súperom.

Včera 19:54

Američania vo štvrtok oslavovali Deň nezávislosti. Obyvateľom krajiny pri tejto príležitosti zaželali veľa šťastia prezident Joe Biden, minister zahraničných vecí Antony Blinken i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Včera 19:52

Modlitbou za vlasť sa vo štvrtok v obci Velehrad pri Uherskom Hradišti začali Dni ľudí dobrej vôle. Tradičné oslavy, ktoré v Česku pripomínajú príchod slovanských vierozvestcov na Veľkú Moravu, každoročne navštívia desaťtisíce ľudí.

Včera 19:34

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom v prípade Brentu zaznamenala cena najvyššiu úroveň od apríla tohto roka. Naďalej sa drží výrazne nad 87 USD za barel (159 litrov) po tom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo výrazný pokles ropných zásob v USA.

Včera 19:09

Izraelská vláda sa rozhodla vyslať delegáciu, ktorá bude pokračovať v rozhovoroch o prepustení rukojemníkov s palestínskym militantným hnutím Hamas. Potvrdil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Včera 18:55

Hasiči aktuálne zasahujú pri dopravnej nehode dvoch motorových vozidiel v Spišskej Belej. Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahujú piati hasiči s dvomi kusmi techniky z hasičskej stanice v Kežmarku. Jedna zranená osoba bola prevezená vrtuľníkom.

Včera 18:54

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v minulom týždni pokračovali v raste. Ceny nafty vzrástli o 0,98 %, teda o 0,015 eura za liter a dosiahli ceny 1,538 eura/l. Ceny benzínu vzrástli mierne prudšie o 1,44 %, teda o 0,023 eura za liter a dosiahli cenu 1,622 eura/l. Ceny na slovenských čerpacích staniciach ešte majú priestor na ďalší rast, uviedol vo štvrtok analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

Včera 18:35

Maďarsko označuje kroky Medzinárodného trestného súdu (ICC) voči izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Joavovi Galantovi za politicky motivovaný nonsens, uviedol vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti Facebook.

Včera 18:34

Austrálska polícia vo štvrtok oznámila, že pravdepodobne objavila pozostatky 12-ročného dievčaťa, na ktoré v utorok počas plávania v odľahlej oblasti zaútočil krokodíl.

Včera 18:02

Súd v Moskve vo štvrtok udelil americkému občanovi Robertovi Woodlandovi trest 12 a pol roka odňatia slobody za nezákonné obchodovanie s drogami. Woodlanda uznali za vinného z pokusu o prevoz veľkého množstva nezákonných drog v rámci organizovanej skupiny. Mužov právnik pre Reuters uviedol, že jeho klient čiastočne priznal vinu.

Včera 18:00

Už 70 vozidiel skonfiškovala rakúska polícia od 1. marca tohto roka, keď vošiel do platnosti zákon proti výraznému prekračovaniu rýchlosti v krajine, uviedol v stredu denník Der Standard.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali