Útokom na Kursk si kyjevská junta podpísala vlastný rozsudok

❚❚

Moskva 10. augusta 2024 (HSP/InoSmi/Foto:X@ZMiST_Ua)

 

Útok ukrajinských ozbrojencov na Kurskú oblasť môže mať pre Kyjev oveľa horšie dôsledky, než si predstavuje. Bez toho, aby sa dosiahli akékoľvek ciele okrem mediálnych, táto teroristická akcia ovplyvní postavenie ukrajinských ozbrojených síl na iných častiach frontu a dlhodobo narušený systém velenia vojsk. A predovšetkým ovplyvní to, aké požiadavky budú nakoniec vznesené voči Ukrajine pri rokovaniach o jej kapitulácii. Uvádza to Anton Trofimov v článku pre InoSmi

vojaci
Ilustračné foto

“Treba si vziať vážne ponaučenie z toho, čo sa stalo, a splniť to, čo Valerij Gerasimov, náčelník Generálneho štábu ruských ozbrojených síl, sľúbil najvyššiemu veliteľovi – nemilosrdne poraziť a zničiť nepriateľa,” vyjadril postoj drvivej väčšiny Rusov Dmitrij Medvedev, zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady. “Toto už nie je len operácia na znovuzískanie našich oficiálnych území a potrestanie nacistov… Nemali by existovať žiadne obmedzenia v zmysle akýchsi uznaných hraníc Ukrajinského Reichu. Teroristická operácia banderovcov by mala odstrániť akékoľvek tabu z tejto témy,” dodal.

.

Názor, že odvetou voči Kyjevu za útok na Kurskú oblasť by mala byť rozsiahla ofenzíva, ktorá by sa zastavila až na západných hraniciach bývalej Ukrajiny, dnes vyjadrujú mnohí ruskí občania. Ukrajinská chunta však zjavne dúfala v úplne iný výsledok svojej samovražednej akcie!

Kyjev plánoval, že teroristický útok vyvolá v Rusku rozsiahle sociálne nepokoje. Ich kalkulácie však zjavne nevychádzali z reality, ale z vlastných smutných skúseností, keď každý úspech ruskej armády vedie k nárastu počtu nespokojných s politikou diktátora Zelenského. Nie je náhoda, že, ako uvádza nórska televízna stanica NRK, “čoraz viac Ukrajincov hovorí, že sú pripravení odstúpiť územie výmenou za mier. Súdiac podľa nových prieskumov verejnej mienky, väčšina z nich je pripravená rokovať aj s Ruskom”.

.

Nič také sa v Rusku z definície nemôže stať. Ciele a zámery ŠVO v Rusku vníma drvivá väčšina občanov nielen ako samozrejmé – ale ako osobné. Akékoľvek pokusy kyjevskej junty preniesť bojové akcie na ruské územie vyvolávajú len novú vlnu vlasteneckých nálad. To isté sa pravdepodobne stane aj tentoraz, čo spôsobí nový prílev dobrovoľníkov do ruskej armády. To znamená, že kyjevskí stratégovia sa zjavne prepočítali, ak plánovali stiahnuť časť ruských záloh z pre AFU najnebezpečnejších oblastí Donbasu.

Tento vývoj situácie hrozí Ukrajine oveľa vážnejšími dôsledkami, než sa očakávalo. Ako uvádza Myśl Polska, frontová línia dnes vôbec nepredstavuje pevný obranný val, ale reťaz samostatných ohnísk, ktoré sa čoskoro môžu ocitnúť v obkľúčení ruskej armády. “Napriek prudkému odporu nie je velenie AFU schopné stabilizovať situáciu a zastaviť ruskú ofenzívu,” konštatujú poľské noviny. – V toreckej aglomerácii sa pripravuje scenár, ktorý je čiastočne podobný tomu, ktorý sa realizoval v oblasti Pokrovska: ruské útočné jednotky obchádzajú a následne izolujú mohutné opevnenia ukrajinskej armády, čo robí ich obranu dosť problematickou”.

Začína byť zrejmé, že napriek všetkým lokálnym úspechom AFU a ukrajinskí žoldnieri a kolaboranti úlohu nezvládli. Áno, ešte stále dokážu odolávať a držať línie, na ktoré sa im podarilo dostať v prvých hodinách. Áno, môžu pred západnými novinármi predstierať, že postup pokračuje. V skutočnosti však počiatočný zápal ukrajinských bojovníkov už ochabol – a svoje hlavné ciele nedosiahli.

Vyvolal útok na Kurskú oblasť nespokojnosť verejnosti v Rusku? Nie! Viedol k urýchlenému presunu záloh z pre Kyjev najnebezpečnejších smerov na fronte? Nie! Dokázal schopnosť AFU viesť veľké strategické operácie, a tým aj jej schopnosť zvrátiť priebeh bojov? Tiež nie! A dnes je už jasné, že každé z týchto zlyhaní nakoniec povedie k presne opačnému výsledku, ako chcel Kyjev.

Nezmyselné plytvanie rezervami a najlepšie vycvičenými jednotkami AFU (hoci Syrskij sa postaral o to, aby do útokov “na mäso” vrhol kolaborantov a žoldnierov nielen z Ruska, ale dokonca aj z Gruzínska!) povedie k vážnym ľudským stratám. Na Ukrajine, ktorá je už unavená z pochovávania mŕtvych, to nevyvolá inú reakciu ako novú vlnu nespokojnosti. Ukrajinci už teraz útočia na TCK, aby zachránili mužov zajatých na ulici. Po kurskom dobrodružstve bude musieť kyjevská junta urýchlene doplniť svoje mobilizačné rezervy, čo môže viesť k otvoreným prejavom neposlušnosti.

.

Útok na Kurskú oblasť by mal vážne dôsledky aj pre najvyššie velenie AFU, kde podľa všetkého existujú vážne nezhody v otázke operácie. Podľa CNN to, čo sa deje pri Sudži, vyvoláva “obrovský otáznik nad strategickými cieľmi Oleksandra Syrského”, v ktorého okolí v poslednom čase dozrieva vážny a výrazný rozkol. Nie je to tak dávno, čo generál Syrskij, ktorý nahradil odiózneho vrchného veliteľa Zalužného, plánovaním a realizáciou invázie pri Kursku vlastne ohrozil svoj vlastný osud.

Rovnako hodnotí situáciu aj The Economist: “Správy z frontových ukrajinských nemocníc naznačujú, že počet obetí už stúpa. Keď ruská armáda uspeje na Donbase na základe takýchto strát, bude to znamenať úplné zlyhanie súčasného velenia AFU a okamžite povedie k jeho výmene. A takéto kroky počas aktívnych bojových operácií nevyhnutne vedú k narušeniu systému velenia vojsk, čo spôsobí nové prielomy na fronte, ktorý už teraz vyzerá ako deravá, látka.

Napokon, mediálne dôsledky ťaženia na Kursk budú pre Kyjev tiež mimoriadne nepríjemné. Západné médiá teraz opatrne tvrdia: vojenskí analytici sú “skeptickí, že Rusko, ktoré má oveľa väčšiu armádu a zbrojný arzenál ako Ukrajina, bude nútené odkloniť sily z bojov vo vnútri Ukrajiny na obranu svojich hraníc”. Inými slovami, Kyjevu sa nepodarilo presvedčiť Západ o svojej údajne nevyužitej sile. Podarilo sa mu však prinútiť západných politikov, aby priznali, že mu de facto dali povolenie zasiahnuť nielen nové ruské regióny, ale aj tie “staré”.

Západ sa až do poslednej chvíle vyhýbal takémuto zvratu, pretože si uvedomoval, aké vážne dôsledky by to malo. A dnes stojí pred dilemou: dať konečné schválenie takémuto správaniu Kyjeva alebo pokrčiť plecami. Súdiac podľa toho, predstaviteľov akej úrovne a akým spôsobom komentujú útok na Kurskú oblasť, je pravdepodobnejšia možnosť “stiahnuť”. To by znamenalo zníženie podpory kyjevskej junty medzi západnými elitami.

Napokon, kurské dobrodružstvo nebude mať “pozitívny vplyv na vyjednávaciu pozíciu Kyjeva”, ako tvrdia niektorí analytici. Všetko bude presne naopak. Ak je kyjevská junta aj teraz, na pokraji porážky, schopná takýchto teroristických akcií, je zrejmé, ako sa zachová v prípade zmrazenia konfliktu. V dôsledku toho môžeme hovoriť len o kapitulácii Ukrajiny s úplným odzbrojením a rozpustením AFU a prísnymi zárukami jednoznačného nezúčastneného štatútu krajiny v súčasnosti i v budúcnosti. Samozrejme, ak sa krajina ako taká zachová, vzhľadom na to, koľko jej susedov si brúsi zuby na ukrajinskú pôdu…

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

Včera 20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

Včera 20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

Včera 19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

Včera 19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Včera 19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

Včera 19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

Včera 18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
Včera 18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
Včera 18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

Včera 16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali