Útok na Kapitol 2.0. Republikáni aj demokrati sa chystajú rozhodnúť o výsledku prezidentských volieb silou

❚❚

Washington 17. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Brandon)

 

Vladimir Vasiliev: „Obe strany už vyvádzajú svojich priaznivcov do ulíc. Amerika sa vyzbrojuje” 

Kapitol
Ilustračné foto

V USA ani debaty, ktoré prebehli 10. septembra neurčili jasného favorita prezidentského súboja. Obaja majú šancu. Podľa politických analytikov znamená Trump „hrozný koniec“, Harrisová zas „hrôzu bez konca“. Američania majú pred sebou zhruba takúto voľbu, píše v svojom článku pre ruské noviny Svobodnaja Pressa Irina Mišina

.

Najparadoxnejšie na tejto debate je, že takmer najčastejšie sa hovorilo o Rusku a ruskom prezidentovi. Trump spomenul Putina a Rusko viac ako 15-krát. Harrisová s ním držala krok. Niekedy sa zdalo, že táto debata sa týkala najmä otázok, ktoré sa týkali Ruska a situácie na Ukrajine.

Mali sme čas pozorne analyzovať obe debaty a názory na ne na oboch stranách oceánu. A mali sme čas urobiť si prognózy. Zhrnúť priebežné výsledky prezidentského súboja v Spojených štátoch amerických ruským novinám „Svobodnaja pressa“ pomohol Vladimir Vasiliev, hlavný výskumník Inštitútu Spojených štátov a Kanady.

.

 

„SP“: Americké médiá píšu, že na debate 10. septembra si Trump podľa prieskumov publika počínal slabo. On však vyhlásil, že vyhral, a odmietol nový televízny duel. Harrisovej sa však podarilo vybudovať si náskok pred svojím súperom. Podľa FiveThirtyEight (projekt ABC) má 47,1 % oproti Trumpovým 44,3 %. Kto teda vyhral debatu?

– Tu by som sa priklonil k odhadu amerického publika. Debatu Trumpa s Hillary Clintonovou v roku 2016 sledovalo v priemere 87 miliónov ľudí. Debatu medzi Trumpom a Bidenom z 20. júna – 51 miliónov. Debatu Harrisová verzus Trump 10. septembra sledovalo 67 miliónov ľudí. Amerika sa nachádza v stave historického výberu. Nejde však ani tak o kandidátov alebo ich programy, ale o politické sily, ktoré za nimi stoja.

 

“SP: Prvá televízna debata medzi kandidátmi na post prezidenta USA sa uskutočnila na jeseň 1960 medzi Johnom Kennedym a Richardom Nixonom. Nixon bol úplne neverejnou osobou a pred televíznymi kamerami bol zmätený. Potil sa, kvapkal mu mejkap a vyzeral hrozne. Na jeho pozadí vyzeral mladý Kennedy víťaznejšie. Nebolo to však len tým. Myslím, že Kennedyho víťazstvo spočívalo v tom, že nevedel prehrať. Chcel vyhrať za každú cenu, mal v sebe vodcu. Videli ste v súčasnej debate človeka, ktorý urobí všetko, aby vyhral?

.

– Tento rok je to zložitejšie. Kto je Harrisová? Je viceprezidentkou Spojených štátov, dnes vlastne riadi krajinu. Pracuje pre ňu celý Biely dom. Už je pri moci. Ak sa stane prezidentkou, bude sa musieť len presunúť z jednej kancelárie do druhej v Bielom dome. Pre demokratov je hlavný problém udžanie moci, chápete? Len udržať Trumpa mimo Bieleho domu. A pokiaľ ide o Trumpa, pred ním stojí otázka, ako ďaleko je ochotný zájsť, aby sa chopil moci a dostal sa späť do Bieleho domu.

 

“SP: Je známe, že porazená politická partaj alebo porazená strana musí uznať porážku a vyhlásiť, že akceptuje výsledok volieb. Súhlasia s tým outsideri aj tento rok?

– Trump nikdy neuzná výsledok volieb, ak prehrá. To vám hovorím úplne jasne. Z môjho pohľadu ani demokrati nebudú akceptovať, že Trump vyhral.

 

.

“SP: Takže si myslíte, že dôjde k novému útoku na Kapitol?

– Podľa všetkého sa na to pripravujú. Dôležitá je však aj ďalšia vec. Ak niektorá strana neuzná výsledky volieb, bude sa odvolávať na Najvyšší súd. Tento rok vám predpovedám, že Najvyšší súd sa postaví na stranu republikánov z jedného jednoduchého dôvodu. Demokrati urobili chybu. Po tom, čo došlo k palácovému prevratu a Biden bol, ako sa hovorí, stiahnutý zo súboja, povedal, že prvá vec, ktorú urobil, bolo spustenie reformy Najvyššieho súdu, bez toho, aby zachádzal do podrobností. Teraz už žiadnu reformu Najvyšší súd nedovolí. Keď je v stávke osud samotného Najvyššieho súdu, nikdy nepodporí demokratického kandidáta, a už vôbec nie Harrisovú, ktorá tiež povedala, že bude presadzovať túto reformu.

 

“SP: Takže zostáva už len jedna vec: silový variant?

– Mohli by sa začať veľmi vážne problémy, ktoré zatiaľ predvídam ako začiatok masových nepokojov. Prečo dnes Trump organizuje zhromaždenia po celej krajine? Myslím si, že si uvedomuje: bez silového tlaku sa do Bieleho domu jednoducho nedostane. Ako sa to stane, ako to celé bude vyzerať, je dosť ťažké povedať. Na násilnú možnosť sa pripravujú aj demokrati. Prečo by inak obe strany organizovali masové zhromaždenia a už teraz vyvádzajú svojich priaznivcov do ulíc?

Je tu ešte jedna dôležitá vec: Amerika sa vyzbrojuje. Každý mesiac sa v Spojených štátoch podľa štatistík nakúpi 1,4 milióna strelných zbraní, za rok 15 miliónov. Jeden môj známy americký profesor uviedol, že je nútený kúpiť nové strelné zbrane. Keď to počujete nie od drsného chlapa, nie od kovboja, ale od „frajerského“ profesora, núti vás to zamyslieť sa nad mnohými vecami.

 

 

“SP: Charles de Gaulle veril, že prezident nemusí byť múdry, pretože jeho um sú jeho poradcovia. V tomto prípade súťažili dva tímy. Politológ Sergej Markov píše, že Trump je silnejší ako Harrisová, ale Harrisovej tím je o hlavu vyšší ako Trumpov tím. Kamala Harrisová bola na debatu pripravená, nacvičovala s Trumpovým dvojníkom a reagovala na prípadné urážky. A Trump sa spoliehal len sám na seba. Čí tím bol teda drsnejší?

– Víťaza týchto televíznych debát americká tlač neuvádza. A tie médiá, ktoré tak robia, sú považované za neobjektívne. Harrisovej priaznivci tvrdili, že vyhrala, a uvádzali 98-percentnú mieru víťazstva. Čo sa týka republikánov, tam je percento nižšie. Až 70 % ich uviedlo, že vyhral Trump. Ale koniec koncov, stále existujú slobodní, tzv. nerozhodnutí ľudia. Nevylučujem, že veľká časť nerozhodnutých dá prednosť tímu Harrisovej ako Trumpovi.

.

 

“SP: Počas debaty Kamala Harrisová najmenej štyrikrát zopakovala tú istú vetu. Na spôsob, pochádzam zo strednej triedy, dostala som dotáciu toľko a toľko dolárov a potom – spomienky na ťažké detstvo. Aký to malo všetko zmysel?

– Tu sa dostávame k tej istej forme, vďaka ktorej vyhral Obama, ktorého politickí technológovia teraz pomáhajú Harrisovej. Ich ideológia je bohatí verzus chudobní. A preto dnes Harrisová neustále zdôrazňuje, že je chudobná, že sa narodila na robotníckom predmestí, že pochádza z nižších vrstiev, ale že sa dostala až na post viceprezidentky. A kto jej oponuje? Multimiliardár, klasický príslušník oligarchickej triedy. Viete? A nie je náhoda, že to povedal Trump: „Váš otec je marxistický profesor.“ Mimochodom, študoval som jeho spisy, je to naozaj pravda. Vydal monografiu o kapitalizme ako spoločnosti vykorisťovateľov, je napísaná v duchu Marxovho Kapitálu. A túto prácu venoval svojej dcére Kamale Harrisovej. A práve tu sa mnohé veci objasňujú. Vidíte, dnes prichádza nová skupina, ktorú vedie Kamala Harrisová a ktorá koná na princípe „rabovania koristi“ a zhabania majetku bohatých.

 

“SP: Zapadá do tejto koncepcie aj pokus o atentát na Trumpa?

.

– Pokus o odstránenie Trumpa prichádzal z najvyšších miest. A všetky pokusy o vyšetrenie pokusu o atentát teraz brzdí Biely dom. Tam pochopili: Trumpa možno zastaviť len guľkou.

 

“SP: Vráťme sa k problémom, ktoré súvisia s Ruskom. Úplne nečakane sme sa počas debaty dozvedeli, že Kamala Harrisová sa v roku 2022 stretla so Zelenským a dokonca vytvorila istú koalíciu 50 krajín, ktoré podporujú Ukrajinu. Je to naozaj pravda?

– Pre tím Harrisovej bolo veľmi dôležité, aby sa v tejto principiálnej záležitosti angažoval. Svoju pozíciu zužila tým, že ukázala, že bola pri koreni konfliktu. Pravdepodobne si uvedomuje, že práve otázka Ukrajiny jej dnes môže zabezpečiť miesto v Bielom dome. Týmto vyhlásením si sama odrezala cestu späť. Stála pri zrode rusko-ukrajinského konfliktu. Je autorkou tejto koncepcie. A preto, ak sa teraz stane prezidentkou, línia konfrontácie s Ruskom bude pokračovať.

 

.

“SP: V istom momente Kamala, myslím, stratila kontrolu nad sebou a povedala Trumpovi: ‚Priatelite sa s diktátormi, ktorí vás zjedia na obed!‘. Koho mala na mysli?

– Vyplývalo z toho, že s predstaviteľmi cudzích krajín vrátane Ruska a možno aj Severnej Kórey nemožno a ani by sa nemali viesť mierové rokovania. Na druhej strane Trump tvrdí, že je pripravený začať rokovania s Putinom, Kim Čong-unom a dokonca aj so zástupcami iránskej strany.

 

“SP: Počas debaty ma osobne najviac znepokojila jedna veta Kamaly Harrisovej: ‚Budeme mať najsmrtonosnejšie zbrane na svete.‘ O čo ide?

– Konflikt, ktorý sa dnes odohráva s Ukrajinou a na Blízkom a Strednom východe, je v skutočnosti o snahe posilniť jadrovú raketovú zložku amerického potenciálu. A dokonca, ak chcete, priviesť svet na pokraj veľmi vážneho, takmer jadrového konfliktu.

 

“SP: S kým bude pre Kremeľ výhodnejšie rokovať: s Harrisovou alebo Trumpom? Hovorilo sa, že v roku 2016 Moskva takmer pomáhala Trumpovi. Potom prišlo vyhlásenie, že je „prioritou spolupracovať s Bidenom“. A na WEF náš prezident obdivoval nákazlivý smiech Kamaly Harrisovej. Na koho sa teda v Rusku vsádza?

.

– Prvou možnosťou je dekoratívny prezident. Prázdne kreslo. Mamička Kamala Harrisová. Je slabá, nemá veľkú dôveryhodnosť, tak nech tam sedí. Takíto slabí prezidenti nám vyhovujú. Je tu však problém: musíme rokovať s USA. Jedným z takýchto problémov je zmluva START-3, ktorá bola predĺžená do januára 2026. Za novej americkej administratívy budeme musieť vyriešiť aj otázku dohôd o strategických zbraniach.

 

“SP: A predsa risknem opýtať sa: na koho vsádzate vo väčšej miere: na Trumpa alebo na Harrisa?

– Na Trumpa. Aký je na to dôvod? Tu vám musím povedať, že jeho nepredvídateľnosť, môže zohrať pozitívnu úlohu. Trump sa bude správať bez obzerania sa späť, potrebuje byť znovuzvolený akýmkoľvek spôsobom, tým som si istý.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali