USA začínajú ďalšiu beznádejnú vojnu

❚❚

Washington 21. decembra 2023 (HSP/vz/Foto:Twitter)

 

Spojené štáty zostavujú celú koalíciu na vojenskú operáciu so silou, ktorá ohrozuje celý svetový obchod. Washington v skutočnosti vyhlásil novú vojnu tisíce kilometrov od svojich hraníc. A táto vojna bude pre Ameriku pravdepodobne opäť neúspešná. Prečo? odpovede hľadá Gevor Mirzanin v novinách Vzgljad

americká vojnová loď
Na snímke americká vojnová loď

Spojené štáty spustili operáciu Strážca prosperity. Jej cieľom je bojovať proti jemenskému hnutiu Ansar Allah (bežne označovanému jednoducho ako Hútíovia), ktoré kontroluje severný Jemen. Podľa ministra obrany USA Lloyda Austina akcie Hútíov “ohrozujú voľný tok obchodu, ohrozujú nevinných námorníkov a porušujú medzinárodné právo”.

.

Faktom je, že Hútíovia našli dômyselný spôsob, ako potrestať Izrael za jeho operáciu v pásme Gazy. Jemenčania vyhlásili za svoj legálny cieľ všetky lode, ktoré sa plavia cez Červené more do izraelských prístavov, a podarilo sa im niekoľko z nich poškodiť a jednej sa dokonca zmocniť. Pritom sa v žiadnom prípade nechystajú prestať. “Budeme naďalej brániť všetkým lodiam vo vstupe do izraelských prístavov, kým sa do pásma Gazy nedostanú potraviny a lieky, ktoré naši ľudia tak zúfalo potrebujú,” vyhlásilo hnutie.

“Hútíovia sa stali jedinou silou, ktorá dáva najavo svoj nesúhlas s politikou Izraela voči pásmu Gazy nie slovami, ale skutkami. A to zvyšuje ich reputáciu v očiach moslimov. Okrem toho bojové operácie Hútíov dávajú ich protivníkom najavo, že toto hnutie je nielen živé, ale aj silné. A to je dôležité v kontexte prebiehajúcich rokovaní o ukončení vojny v Jemene medzi Hútíjmi a Saudskou Arábiou,” vysvetľuje logiku Hútíjov politický analytik Leonid Isajev pre noviny Vzgljad.

.

Ich útoky už spôsobili Izraelu vážne hospodárske škody. Ale nielen Izraelu.

Áno, Hútíovia uviedli, že budú útočiť len na lode smerujúce do prístavov židovského štátu. Že tie, ktoré sa plavia do iných prístavov, nebudú poškodené. Štyri z piatich najväčších kontajnerových prepravných spoločností (Maersk, Hapag-Lloyd, CMA CGM Group a Evergreen) však dočasne pozastavili plavbu po celom Červenom mori. Teda aj do prístavov v Egypte, Jordánsku, Sudáne a Saudskej Arábii. K zrušeniu lodnej dopravy v regióne sa pripojila aj spoločnosť British Petroleum. Vzhľadom na to, že veľká časť svetového obchodu prúdi cez Červené more a Suezský prieplav (najmä námorná trasa medzi Áziou a Európou), predstavujú Hútíovia hrozbu pre celý svetový obchod.

Spojené štáty sa cítia oprávnené postaviť sa na obranu tohto obchodu. Zvolali koalíciu krajín s cieľom “obnoviť bezpečnosť v Červenom mori a zabrániť agresívnym činom Hútíov”. Okrem Američanov sa do koalície zapojili Kanaďania, Taliani, Briti, Francúzi, Španieli, Holanďania, Bahrajnčania a dokonca aj Nóri a obyvatelia Seychel.

Podarí sa však Američanom a ich novovytvorenej koalícii poraziť Hútíov? Odborníci o tom veľmi pochybujú. “Táto koalícia pod vedením USA môže výrazne znížiť počet útokov Hútíov, ale nebude schopná úplne zabezpečiť bezpečnosť lodnej dopravy,” vysvetľuje pre noviny Vzgljad politologička, internacionalistka a expertka RSMD Elena Suponinová.

Po prvé preto, že Hútíovia nie sú novou inkarnáciou somálskych pirátov, pred ktorými bolo možné ochrániť civilné lode jednoduchým potopením člnov s banditmi na palube. Ide o silné, súdržné vojenské hnutie, ktoré disponuje raketami, dronmi a ďalšími prostriedkami na potápanie námorných cieľov. A to tak civilných, ako aj vojenských.

.

“Jemen už na toto vyhlásenie reagoval. Predstavitelia Hútíov uviedli, že táto koalícia im vôbec nenaháňa strach. Že majú všetky potrebné kapacity na to, aby dali adekvátnu odpoveď na akúkoľvek akciu namierenú proti nim a proti Jemenu. A to nie sú len blufy, ale slová, za ktorými sa skrýva skutočné pochopenie ich zdrojov a možností,” hovorí Leonid Isajev.

Koaličné lode, ktoré budú v Červenom mori, sa totiž samy stanú terčom jemenských rakiet (pred ktorými už Hútíovia varovali).

A Američania pravdepodobne nebudú riskovať pozemnú operáciu proti nim. “Vzhľadom na jemenské bojové tradície a terén je vo všeobecnosti ťažké vysporiadať sa s akýmikoľvek ozbrojenými formáciami v Jemene,” hovorí Elena Suponinová.

Treba pripomenúť, že v polovici minulého storočia Saudská Arábia vytvorila veľkú koalíciu na boj proti Hútíom, investovala do tejto vojny desiatky a stovky miliárd dolárov, pritiahla žoldnierov z Afriky a Blízkeho východu, zapojila do operácie islamské teroristické skupiny – a napriek tomu sa jej nepodarilo Hútíov zlomiť. V dôsledku toho je teraz nútená rokovať s nimi o mieri.

“Na zastavenie Hútíov potrebujeme novú skutočnú, konsolidovanú operáciu Američanov, Saudov a ich spojencov. Ale ťažko si túto operáciu predstaviť – na pozadí existujúcej krízy na Ukrajine a v Gaze. A nie je isté, či povedie k výsledku. Výsledok sa dostaví len vtedy, ak obyvateľstvo severného Jemenu prestane podporovať Hútíov – a takýto scenár si neviem predstaviť,” hovorí Leonid Isajev.

.

Po druhé, zloženie koalície je špecifické. Neboli do nej zahrnutí ani Egypťania a Jordánci, ktorí trpia jemenskými akciami, ani Saudi, lídri regiónu. Nie sú tam vôbec žiadne blízkovýchodné krajiny okrem Bahrajnu. Ukázalo sa, že žiadna z nich sa nechcela pripojiť k Američanom pri obrane svojho regiónu, svojho mora a svojich záujmov proti Hútíom.

Čiastočne preto, lebo si uvedomujú zbytočnosť takéhoto podniku. Čiastočne preto, že sa obávajú odvetnej reakcie zo strany Hútíov. Čiastočne preto, že postaviť sa proti Hútíom by v tomto konkrétnom prípade znamenalo postaviť sa aj proti ich požiadavkám na blokádu pásma Gazy. Znamenalo by to postaviť sa proti palestínskej veci ako takej, čo nie je ochotná urobiť žiadna arabská krajina. Dokonca ani oficiálne vedenie Jemenu, ktoré nepodporilo vojenskú operáciu USA proti Hútíom (s ktorými je toto vedenie v skutočnosti vo vojne), nie je pripravené tak urobiť

Skepsa aktérov na Blízkom východe je však podmienená iným bodom. Všetci si uvedomujú, že skutočným motívom Američanov nie je ani tak boj proti Hútíom, ale skôr snaha zorganizovať vojnu s Iránom (za ktorého spojenca sú Hútíovia považovaní).

Washington to vlastne ani veľmi neskrýva – Američania už obvinili Teherán z destabilizácie situácie v Červenom mori. “Iránska podpora útokov Hútíov na obchodné lode sa musí zastaviť,” hovorí Lloyd Austin. A hoci pred 10 rokmi by Saudská Arábia konvenčne možno podporila myšlienku vytvorenia takejto protiiránskej koalície, teraz je situácia iná.

Americká podpora Izraelčanov a iránska podpora Palestínčanov spôsobili, že akákoľvek spolupráca s USA proti Iránu je pre arabské krajiny mimoriadne toxická. Okrem toho Saudská Arábia je teraz v neľahkom, ale pre kráľovstvo životne dôležitom procese normalizácie vzťahov s Iránom, ktorý sa začal prostredníctvom čínskeho sprostredkovania. A tento proces nemieni narušiť útokom na iránskych zástupcov.

“Najnebezpečnejšie je, že akcie koalície vedenej USA by mohli vážne narušiť načrtnuté zlepšenie vzťahov medzi KSA a Iránom. USA opäť vnášajú do regiónu nezhody. Na rozdiel od tej istej Číny, ktorá vsadila na zmierenie medzi rôznymi silami a štátmi. V skutočnosti nás kroky USA opäť stavajú pred nebezpečenstvo veľkej vojny na Blízkom východe,” hovorí Elena Suponinová.

A túto vojnu nikto nepotrebuje. Samozrejme, okrem Spojených štátov s ich západnými spojencami a Izraela.

 

Prečítajte si tiež:

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:33

Havária plynového potrubia spôsobuje v Bratislave v sobotu dopoludnia dopravné obmedzenia. Uzavretý je Most Apollo a ulice Košická, Prístavná, Landererova a Mlynské nivy.

10:09

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve.

10:07

Pápež František v sobotu vyzval lídrov Papuy-Novej Guiney, aby zmiernili napätie s autonónmnym ostrovom Bougainville, keďže narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

08:14

Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o “hrubé porušenie” ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali